Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Latvijas trio pasaules orientēšanās čempionātā ieņem ceturto vietu

Latvijas trio pasaules orientēšanās čempionātā ieņem ceturto vietu
Edgars Bertuks finišā
Foto: Mārtiņš Lismanis

Vakar pasaules čempionātā orientēšanās sportā Latvijas vīriešu izlase palika augstajā ceturtajā vietā stafetē. Par čempioniem kļuva Šveices izlase, otro vietu izcīnīja Krievija, bet trešo Somiju, sīvā cīņā tieši apsteidzot Latviju.

Plkst. 11.00 vīriešu komandu pirmie etapi devās distancē. Latvijai Mārtiņš Sirmais distanci uzsāka ļoti pārliecinošā ātrumā. Finišu gan Mārtiņš sasniedza 9. vietā, tomēr atstarpe līdz pirmajai vietai bija nedaudz vairāk par vienu minūti. Otrajā etapā devās Jānis Krūmiņš, kurš ilgu laiku distancē turējās kopā ar spēcīgajām skandināvu komandām un tikai finišā nedaudz atpalika. Trešo etapu Edgara Bertuks uzsāka ļoti labā tempā, tādejādi jau uz pirmajiem punktiem spēja panākt tuvāko konkurentu grupu.

Tikmēr pavisam dramatiski un negaidīti notikumi risinājās starp pirmajām četrām komandām. Tā brīža stafetes līderis Zviedrijas izlases skrējējs Martin Johansson neveiksmīgi savainojās (viņam kājā aptuveni 10 cm dziļumā iedūrās zars) un līdzās skrienošie francūzis Thierry Gueorgiou un norvēģis Anders Nordberg, ne mirkli nedomājot, steidzās palīgā cietušajam. Gueorgiou ar savu orientēšanās kreklu mēģināja apturēt asiņošanu, savukārt Nordbergs steidzās uz finišu, lai pēc iespējas ātrāk atgādātu palīdzību. Drīz vien cietušajam zviedram un Gueorgiou garām skrēja arī čehs Michal Smola un arī viņš palika pie Johanssona, pa abiem viņi iznesa cietušo pretī medicīnas personālam. Kad zviedrs tika nogādāts mediķu rokās, tad šie drosmīgie trīs skrējēji kopā pabeidza visu distanci un, ovāciju pavadīti, izskrēja gan caur skatītāju punktu, gan sasniedza finišu. Šis notikums bija lielisks paraugs tam, cik godprātīgi cilvēki ir orientieristi, jo pasaules spēcīgākie sportisti bija gatavi atteikties no savām potenciālajām medaļām, lai sniegtu palīdzību cietušajam zviedram.

Tā kā skatītāji un arī komentētāji sākotnēji nenojauta īstos notikumus mežā, tad liels bija visu pārsteigums skatītāju kontrolpunktā ieraugot pavisam citas pirmās 4 komandas. Arī Latvijas komandas līdzjutēji dabūja pamatīgi trūkties, jo kopā ar somu Mats Haldin, kā ceturtais ātrākais skrēja Edgars Bertuks. Līdz ar to Latvijai vēl nebijusi iespēja izcīnīt bronzas medaļu pasaules orientēšanās čempionātā. Līdz pat pēdējam kontrolpunktam soms un Edgars turējās kopā, tomēr finiša taisnē ātrāks izrādījās, mazāk nogurušais, Mats Haldin. Tomēr arī 4. vieta ir līdz šim augstākais sasniegums Latvijas stafetes komandai. Protams, pēc finiša gan latviešiem, gan medaļu ieguvējiem emocijas bija divējādas, jo stiprākās komandas tomēr finišu nesasniedza un parādīja visai pasaulei īstu fair play (godīga spēle) paraugstundu.

Pēc dramatiskās vīriešu stafetes, distancē devās sievietes. Lai arī saules nogurdinātas (starts 13.45) un iepriekšējo notikumu šokētas, viņas spēja cīnīties līdz galam un skatītājiem sagādāt pavisam interesantu medaļu izcīņas sižetu. Latvijas komandai pirmo etapu veica jaunākā izlases dalībniece Laura Vīķe. Pirms starta izskatījās, ka Lauru iepriekšējie notikumi nav pārāk satraukuši, un viņa ir gatava cīnīties ar pasaules spēcīgākajām orientieristēm. Savu etapu Laura uzsāka labi, turoties ļoti tuvu līderēm. Tomēr, kā vēlāk pati atzina, kļūdu pieļāva uz visvienkāršāko kontrolpunktu, kur pazaudēja aptuveni 3 minūtes. Finišu Laura sasniedza 19. vietā. Inga Dambe otrajā etapā fiziski jutās ļoti labi un arī kontrolpunktus atrada bez kļūdām. Finišā Inga iepriecināja ne vienu vien līdzjutēju – viņa komandu pacēla par 12 vietām. Trešajā etapā devās Aija Skrastiņa. Lai arī Aija distancē pieļāva vairākas kļūdas, tomēr spēja nosargāt Latvijai 7. vietu. Līdz ar to arī sieviešu komanda izcīnīja Latvijai visu laiku augstāko vietu stafetēs.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Kokina


, 2009-08-22 11:56, pirms 15 gadiem
4 vieta pasaulē nav slikti!!
, 2009-08-22 12:13, pirms 15 gadiem
4.vieta pasaulē ir ne tikai neslikti, bet lieliski! Ja, piemēram, Berlīnē latvieši kādā no stafetēm izcīnītu uzvaru tā būtu hipersensācija, vai ne?
Protams, jāņem vērā, ka divas no līderkomandām- Francija un Norvēģija, ieraugot Zviedrijas pārstāvja traumu, palika pie viņa, lai palīdzētu, neturpinot cīnīties par reālām vietām uz pjedestāla. Grūti ko tādu iedomāties citos sporta veidos, vai ne? Izskatās, ka orientieristiem godīgums un ētiskums ir ģenētiski izveidojusies kvalitāte. Par to viņus cienu! Un šogad pat veicu savu pirmo Magnētu, kurš izrādījās pirmais bet ne pēdējais, jo par tādu cenu līdzvērtīgas kustību un domāšanas iespējas Latvijā neviens sporta veids nepiedāvā, it īpaši mana gadagājuma cilvēkiem. Un jūlijā vairs nepagarināju sava pastāvīgā klienta abonementu "Georgā"- nav vairs nekāda prieka skriet pa trenažieri...
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
vdg
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
gxdfg
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
xcfg
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
xgd
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
xcg
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
cxfg
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
xfg
, 2010-02-06 01:49, pirms 14 gadiem
xcfghb
Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
No kreisās: Grasis, treneris Neimanis un Silinš. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Orientieristu treneris: "Čempionāts ir izdevies, vienīgi junioriem cerības pilnībā piepildīt neizdevās"

Pēc Austrijas pilsētā aizvadītā pasaules čempionāta pieaugušajiem un junioriem un Eiropas čempionātā jauniešiem ziemas orientēšanās sportā, kur jauniešu grupās tika izcīnītas vairākas medaļas, Latvijas ziemas orientēšanās izlases treneris Nauirs Neimanis norādīja, ka čempionāts kopumā ir izdevies, taču junioru grupā nav izdevies pilnībā piepildīt cerības.
Uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena Renārs Grasis, Bruno Šterns un Lūkass Siliņš. Foto: Nauris Neimanis

Latviešiem Eiropas čempionāta zelts un bronza ziemas orientēšanās stafetē

Vēl vienu izcilu panākumu guvuši Latvijas slēpojošie orientieristi, kas šodien Austrijā notiekošajā Eiropas čempionātā jauniešiem (U17) triumfēja stafetes sacensībās. Ķegumieši Renārs Grasis un Lūkass Siliņš kopā ar tīnūžnieku Bruno Šternu kļuva par čempioniem, bet meiteņu konkurencē bronzas medaļas šodien izcīnīja siguldiete Anete Salava kopā ar madonietēm Aneti Vintišu un Lieni Riekstiņu.