Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Noskaidroti Latvijas čempioni orientēšanās sporta sprintā un garajā distancē

Noskaidroti Latvijas čempioni orientēšanās sporta sprintā un garajā distancē
Andris Jubelis
Foto: Žurnāls "Taku skrējējs"

Pagājušajā nedēļas nogalē Siguldā un Nītaurē tika noskaidroti valsts labākie orientieristi sprinta un garajā distancē. Siguldas ielās un parkos sprinta distancēs ātrākie bija Andris Jubelis (Mežmalas/Madona) un Līga Ārniece (Ozons), bet Nītaures izaicinošajā apvidū garajā jeb klasiskajā distancē pārliecinošas uzvaras izcīnīja Edgars Bertuks (Alūksne-Ape OK) un Līga Valdmane (ZVOC-VBSS).

Latvijas čempionāts orientēšanās skrējienā notiek septiņās dažādās distancēs: nakts apstākļos, sprintā, garajā distancē, jauktajā sprinta stafetē, vidējā distancē, stafetē un pagarinātajā distancē jeb orientēšanās maratonā. Maija otrā puse un jūnija sākums parasti ir laiks, kad tiek sadalītas medaļas garajā distancē un sprintā. Šogad šīs sacensības kalpoja arī kā kontroles sacensības, lai noteiktu dažādus Latvijas izlašu sastāvus.

Sprinta distance

Siguldā, pilsētā, kas 2018. gadā uzņems pasaules čempionātu orientēšanās sportā, šogad notika Latvijas čempionāts sprinta distancē. IK "Duvekors" rīkotajās sacensībās distance veda pa Siguldas centru un, lai arī skrējiens bija gana ātrs, bija arī pāris izšķirošas ceļu variantu izvēles iespējas, kas līdzīgu konkurentu spēkošanos nosvēra par labu tam, kurš bija ātrāks un precīzāks savos orientēšanās lēmumos.

Vīriešu elitē spraigā cīņā ātrākais izrādījās Andris Jubelis, turpinot savu pārliecinoši veikto sacensību sēriju. A. Jubelis 3,3km garo distanci veica pa 15:16. Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka 3,3km distance ir mērīta pa gaisa līniju. Realitātē vīriešu elites sportistiem vajadzēja noskriet aptuveni 4,5km. Andris Jubelis savu pārsvaru līdz 19 sekundēm ieguva galvenokārt distances beigās, kur dominēja skriešanas nozīme. Otrajā vietā ierindojās Artūrs Pauliņš (Azimuts OK-Sm BJSS), bet par trešo vietu izvērtās interesanta cīņa. Galu galā Edgars Bertuks un Artjoms Rekuņenko (Arī Azimuts OK-Sm BJSS) uzrādīja identisku laiku un abi tika pie Latvijas čempionāta bronzas godalgām. Kā vēlāk izrādījās, A. Rekuņenko sev bronzas medaļu nopelnīja ar finiša spurtu, kurā bija par sekundi ātrāks nekā E. Bertuks.

Čempions A. Jubelis uzsvēra skriešanas ātruma nozīmi savā uzvarā: "Sprinta distance nebija sarežģīta, tāpēc izdevās tehniski labs skrējiens, kā arī kājas mani nepievīla un bija ļoti ātras, kā rezultātā izdevās uzradīt labāko laiku."

E. Bertuks minēja, ka augstākam rezultātam bija pietrūcis specifiskās sprinta orientēšanās prakses: "Bija pagājis krietns laiks kopš pēdējos reizi skrēju sprinta sacensības, tāpēc lielu ilūziju man nebija. Tiesa, pieļāvu domu, ka pie apstākļu sakritība, ideālas dienas un sajūtām varētu atkārtot pagājušā gada sniegumu (pirmā vieta). Jau distances sākumā bija skaidrs, ka trūkst sprintā tik ļoti nepieciešamā svaiguma un kājās vēl jūtams trešdien skrietais izlases kandidātu kross. Arī tehniskā puse nedaudz piekliboja un daudz laika zaudēju divos garākajos etapos – pārāk lēni izvēlējos variantus un arī izpildījums varēja būt labāks."

Sieviešu elitē lietuviete Gabija Ražaitite uzrādīja labāko laiku, taču Latvijas čempionātā vietas un medaļas izcīna tikai Latvijas orientieristu datu bāzē reģistrētie orientieristi. Tādēļ uzvaras laurus saņēma cita orientieriste. Sieviešu elites distance bija krietni vienkāršāka nekā tika piedāvāta vīriešiem un skriešanas ātrums bija vēl nozīmīgāks. Līga Ārniece revanšējās par pagājušā gada neveiksmi un ar teju minūtes pārsvaru pār tuvāko sekotāju izcīnīja titulu. Cīņā par pārējām godalgām izšķirošs izrādījās 12. etaps, kurā kļūdījās Sandra Grosberga un Līga Valdmane. To izmantoja Kristīne Bertuka (CPSS/Meridiāns/Pārgauja) un izcīnīja sudraba medaļu. Līga Valdmane par spīti kļūmei saglabāja pārsvaru pār sekotājām un finišēja trešajā vietā.

L. Ārniece neslēpa, ka panākuma pamatā bija ašs solis: "Ļoti skrienama un ne gluži interesanta distance. Praktiski bez ceļu izvēles, tikai mauc. Acīmredzot varu paskriet ātri, tāpēc arī uzvarēju." Sprinta distances vecuma grupās kopā baudīja 400 dalībnieki un vēl daudzi izmantoja arī iespēju piedalīties kādā no "O!Latvijas" organizētā "O!Festivāla" distancēm. Siguldā - pilsētā, kura aizrauj, orientēšanās sports ir cieņā!

Garā distance

Nežēlīgs aukstums, nemitīgs lietus un apvidus, kas daudziem paliks atmiņā kā galējība necaurejamības ziņā - tā tika iekārtota skatuve Latvijas čempionātam garajā distancē jeb klasikā. Sieviešu elitē pirms starta varēja prognozēt divu Līgu sāncensību par uzvaru - Ārniece bija kļuvusi par čempioni sprintā, bet Valdmane šopavasar nebeidz priecēt ar lieliskiem rezultātiem.

L. Ārniecei zaudēja piecas minūtes uz sesto kontrolpunktu un L. Valdmane jau bija savu konkurenti noķērusi, jo startēja sešas minūtes aiz viņas. Turpinājumā L. Ārniece centās atrauties un tas arī izdevās, taču pāris etapus pirms finiša atrāviens tika sadeldēts un abas orientieristes finišēja teju vienlaicīgi, kas nozīmēja, ka L. Valdmane izcīnīja čempiones titulu ar sešu minūšu pārsvaru pār L. Ārnieci, kurai sudrabs. L. Valdmane 9,5km garo distanci veica pa 1:16:53. Atlikušo godalgu izcīnīja Una Arama (Madonas BJSS/OK Arona), kuras rezultāts bija par 7:03 sliktāks kā uzvarētājai.

Jaunā čempione L. Valdmane bija veikusi noderīgu treniņu tieši pirms čempionāta: "Ceturtdien Valmieras "Magnētā" skrēju pa līdzīgu apvidu (Augstrozi), tas bija labs treniņš priekš Latvijas čempionāta garās distances, domāju, ka tas ļoti palīdzēja. Zinu, ka daudziem bija auksti skrienot, jo bija tiešām rudenīgs laiks, bet es tikai finišā sajutu, ka rokas sastingušas. Gan sprints, gan garā distance bija interesantas, paldies organizatoriem!"

Vīriešu elitē savukārt situācija bija mazāk prognozējama. Galvenais favorīts, protams, bija jau pēdējos divos gados par čempionu kļuvušais Edgars Bertuks, taču Andra Jubeļa lieliskā fiziskā forma, kā arī citu spēcīgu orientieristu sportiskā apetīte neļāva ar vieglu roku medaļas sadalīt jau pirms starta.

Edgars Bertuks pierādīja, ka viņš garajā distancē šobrīd Latvijā ir ārpus konkurences. Par 18 (!) minūtēm pārspējot prognozēto uzvarētāja laiku, E. Bertuks neatstāja nekādas cerības konkurentiem. Par viņa pārsvaru daiļrunīgi stāsta fakts, ka otro sudraba medaļu šajā nedēļas nogalē ieguva grundzālietis Artūrs Pauliņš, kurš distances otro pusi veica kopā ar E. Bertuku pēc tam, kad tika noķerts par sešām minūtēm. Trešajā vietā finišējušais Andris Kivlenieks (Ogre OK/SC) no E. Bertuka atpalika vairāk nekā 10 minūtes.

Čempions uzslavēja kartes kvalitāti un atzina, ka pārsteidzis arī sevi: "Garās distances apvidus kā iepriekš solīts bija tiešām "unikāls”, bet, vai tas ceļ elites sportistu meistarību, ir diskutējams jautājums. Biju pozitīvi pārsteigts par kartes kvalitāti un šī sporta veida tehniskā puse man nesagādāja būtiskas problēmas. Pieļāvu divas nelielas kļūdas, kuras kopā man maksāja apmēram 1’. Līdz tehniski ideālam skrējienam pietrūka aptuveni divas minūtes, bet šādā apvidū tas ir pieļaujami, jo grūti novērtēt skrienamību. Aukstais laiks un nepārtrauktais lietus negatīvi ietekmēja visus dalībniekus, tomēr, sev par pārsteigumu, jutos salīdzinoši labi. Šajā gadījumā pluss bija tas, ka uzvarētāja laiks izrādījās krietni īsāks par paredzēto un 100 minūšu vietā mežā bija jāpavada "tikai” 82. Paldies par sacensībām!"

Andris Jubelis (septītā vieta garajā distancē) atzina, ka nebija līdz galam ticis galā ar sevi: "Biju sev uzlicis lielu atbildību un jāatzīst, ka pašpārliecinātība ņēma virsroku kā rezultātā tā mani arī "sodīja" un distance izvērsās ļoti neveiksmīga. Pieļāvu vairākas kļūdas un neveiksmīgas variantu izvēles. Nebiju apmierināts ar savu skriešanas ātrumu apvidū kā arī rokas bija tik tālu nosalušas, ka atzīmēšanās un kartes locīšana sagādāja problēmas."

Par spīti nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, dalībnieki bija pateicīgi organizatoriem par labi sarīkotajām sacensībām. Tagad daudziem Latvijas izlases sportistiem skats vēršas uz startu Baltijas čempionātā, kas 30. un 31. maijā notiks Tukumā. Nākamais Latvijas čempionāts - jauktajā sprinta stafetē - notiks 20. jūnijā Kocēnos.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tamužs,
LOF preses dienests