Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Malienas kausā uzvar Valdmane un Silds

Andrejs Siliņš

Malienas kausā uzvar Valdmane un Silds
Foto: LOF preses dienests

Veicot orientēšanās distanci, pabūt divās valstīs ir privilēģija, kuru daudzi orientieristi nemaz nepiedzīvo, bet pagājušajā nedēļas nogalē aizvadītajās 11. Latvijas kausa sacensībās "Malienas kauss" vairāki dalībnieki kontrolpunktus meklēja gan Latvijā, gan Igaunijā. Elites grupās pie uzvarētāju kausiem tika Līga Valdmane (ZVOC-VBSS) un Lauri Silds (OK Alūksne-Ape).

Apvidū pie Alūksnes novada Kornetiem, kas pagājušajā gadā uzņēma Latvijas čempionātu garajā distancē, šoreiz norisinājās divu dienu orientēšanās sacensības "Malienas kauss". Īpaši interesantas šīs sacensības padarīja ne tikai izvēlētais apvidus un karte, kura attēloja Latvijas un Igaunijas robežas apkārtni, bet arī sacensību formāts. Šogad Latvijas kausa seriālā tikai "Malienas kauss" piedāvāja sacensības ar iedzīšanu. Pirmajā dienā vidējā distancē tika noteikta secība nākamās dienas iedzīšanas sacensībām garajā distancē.

Elites grupās "Malienas kauss" vienmēr ir bijušas prestižas sacensības, arī tāpēc, ka uzvarētāju īpašumā uz gadu nonāk ceļojošie kausi, kuru pamatnēs ir iegravēti iepriekšējo uzvarētāju vārdi.

Sieviešu elitē pirmajā dienā vadībā izvirzījās Līga Valdmane, kurai izdevās iegūt 40 sekunžu pārsvaru pār otrajā vietā finišējušo Iritu Puķīti (OK Kāpa). Sandra Grosberga (CPSS/Meridiāns/Pārgauja) bija trešā, 4:18 aiz līderes, taču tikai 23 sekundes priekšā tuvākajai sekotājai - Lindai Katlapai (SK Briksnis). Bija sagatavota "skatuve" iedzīšanai nākamajā dienā.

Otrajā dienā Līga Valdmane pārliecinoši veica garo distanci un izcīnīja uzvaru, turklāt ar iespaidīgu teju 17 minūšu pārsvaru pār tuvākajām sekotājām!

Pārējām sieviešu elites dalībniecēm iedzīšana izvērtās patiesi aizraujoša, jo pozīcijas mainījās gandrīz katrā etapā. Irita Puķīte jau pirmajos četros etapos zaudēja vairāk nekā 15 minūtes un palaida garām četras konkurentes, tostarp arī Sandru Grosbergu, kura pakāpās uz otro pozīciju, kuru arī noturēja līdz finišam.

Trešajā kontrolpunktā četras sportistes atzīmējās nepilnas minūtes intervālā, taču neizveidojās neviena kopā skrienošu sportistu grupa. Marta Jansona (CPSS/Meridiāns/Pārgauja) atrāvās no konkurentēm un līdz pat finišam saglabāja trešo pozīciju, uz pjedestāla kāpjot blakus savām Latvijas junioru izlases komandas biedrenēm.

Vīriešu elitē konkurenci kuplināja ārzemju sportisti - Lauri Silds no Igaunijas, Pasaules junioru čempions Tims Robertsons no Jaunzēlandes un Krievijas sportists Ivans Ņikitins.

Jau pirmajā dienā vadībā izvirzījās Lauri Silds, kurš, lai gan neveica precīzu orientēšanās un nebija apmierināts ar savu sniegumu, varēja iedzīšanā startēt 27 sekundes pirms Jāņa Tamuža (Auseklis IK).

Vidējā distancē ļoti ātri skrēja Anatolijs Tarasovs (Ozons), taču uz vienu no kontrolpunktiem tika zaudētas četras minūtes un tādēļ pēc pirmās dienas tika ieņemta 6.vieta, 3:53 aiz līdera. Aptuveni divas ar pusi minūtes tajā pašā kontrolpunktā zaudēja arī Rūdolfs Zērnis (Saldus OK), kuram tādēļ pirmajā dienā 5. rezultāts, 3:21 aiz L.Silda.

Patīkami pārsteidza juniors Mikus Puriņš (Auseklis IK), kuram spēcīgajā konkurencē dienas trešais labākais rezultāts (+1:54). Ceturtajā vietā pirmajā dienā finišēja Ivans Ņikitins, no līdera atpaliekot 2:58.

Vīriešu elitē iedzīšanā nenorisinājās tik dramatiski notikumi kā sieviešu konkurencē, bet izmaiņas rezultātu sarakstā tomēr bija. Jānis Tamužs jau uz pirmo kontrolpunktu noķēra Lauri Sildu un abi sportisti distanci veica kopā līdz pēdējiem diviem etapiem, kuros Lauri Silds uzņēma tempu, kuram Jānis Tamužs nespēja sekot, līdz ar to Lauri Silds jau otro reizi izcīnīja Malienas kausu. Uz kausa pamatnes ir lasāmi arī Lauri tēva Sikstena un brāļa Timo vārdi.

Uz trešo vietu jau drīz pēc distances sākuma pacēlās Rūdolfs Zērnis, kurš distances gaitā arvien tuvojās līderu duetam, bet tomēr līdz galam tas neizdevās. Trešā vieta ar pārliecinoši labāko dienas laiku un tikai 1:20 pietrūka līdz uzvarētājam un 39 sekundes līdz otrajai vietai.

Anatolijs Tarasovs pie 5.kp noķēra Ivanu Ņikitinu, tādējādi izvirzoties ceurtajā vietā, taču uzreiz pieļāva divu minūšu kļūdu, kas viņam liedza ierindoties augstāk par 4. pozīciju. Krievu sportists distanci nepabeidza, tāpēc piekto vietu ieņēma Mikus Puriņš, kuram skriešanas ātrums otrajā dienā neļāva konkurēt par augstāku vietu. Uz sesto vietu pakāpās viesis no Jaunzēlandes - Tims Robertsons.

Latvijas kausa izcīņa turpināsies pēc trīs nedēļām, kad Viesītes apkārtnē notiks Latvijas čempionāts vidējā distancē.