Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Zērnis pasaules čempionāta vidējā distancē neizdodas tikt divdesmitniekā

Zērnis pasaules čempionāta vidējā distancē neizdodas tikt divdesmitniekā
Rūdolfs Zērnis. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija

Latvijas šī brīža labākais orientierists Rūdolfs Zērnis piektdien izcīnīja 22. vietu Norvēģijā notiekošā pasaules čempionāta vidējās distances sacensībās, kamēr dāmu izlases līdere Sandra Grosberga bija 29. pozīcijā.

Vidējās distances sacensības sākās jau otrdien, kad visi seši Latvijas dalībnieki pārvarēja kvalifikāciju. Vidējās distances finālā vīriem un dāmām startēja pa 60 sportistiem, kopā piedaloties sportistiem no 25 valstīm, turklāt tikai sešām finālā iekļuva visi sportisti, kuri iesāka kvalifikāciju.

Finālā vīriem jau pie savas desmitās pasaules čempionātu zelta medaļas tika titulētais norvēģis Ūlavs Lundaness, kurš finišēja pēc 34 minūtēm un 18 sekundēm, par 11 sekundēm apsteidzot zviedru Gustavu Berjmanu, kamēr trešais bija vēl viens Norvēģijas sportists Magne Dēli.

Tikmēr Zērnis uzvarētājam zaudēja četras minūtes un 27 sekundes, no vietas divdesmitniekā atpaliekot par 14 sekundēm. Vēl no Latvijas sportistiem sešas ar pusi minūtes zaudēja pieredzējušais Mārtiņš Sirmais, kurš ierindojās 34. pozīcijā, kamēr 49. vietā ierindojās Artūrs Pauliņš.

Dāmām situācija bija identiska vīriem un zeltu izcīnīja tā pati sportiste, kas trešdien triumfēja garajā distancē - pie sava devītā pasaules čempionātu zelta tika zviedriete Tūve Aleksandešone, kura finišā bija piecas sekundes ātrāka par šī brīža labāko jaunās paaudzes sportisti Simonu Eberzoldu no Šveices. Savukārt bronzu dalīja krieviete Natālija Gemperle un somiete Venla Harju, kuras abas jau zaudēja minūti un 45 sekundes.

Latvijas izlases līdere Sandra Grosberga atpalika septiņas minūtes un piecas sekundes, ieņemot 29. vietu, kamēr astoņas minūtes un 43 sekundes zaudēja 33. vietu guvusī Līga Valdmane, bet Laura Vīķe atpalika jau gandrīz desmit ar pusi minūtes, ierindojoties 37. pozīcijā.

Kā vēstīts, garajā distancē vīriem 17. vietu ieņēma Zērnis, kamēr dāmām Grosberga bija 24. pozīcijā.

Pasaules čempionāts noslēgsies sestdien ar stafetes sacensībām.

Pasaules čempionātā Norvēģijā pieteikušies 298 sportisti no 49 valstīm. Sacensības notiek skarbā un fiziski smagā apvidū, kur dalībniekiem jāorientējas caur dažāda izmēra un skrienamības purviem, klintīm, stāvām nogāzēm ar augstiem mellenājiem un viršiem. Latvijas izlase pasaules čempionātā startē ar astoņiem orientieristiem. Vīriešiem visās trijās distancēs piedalīsies Artūrs Pauliņš un Rūdolfs Zērnis, kuriem stafetē pievienosies Latvijas izlases veterāns - 2012. gada pasaules čempions un divkārtējais bronzas laureāts Edgars Bertuks. Savukārt cits veterāns - 2006. un 2008. gada Eiropas čempionāta sudraba medaļnieks Mārtiņš Sirmais - startēja vidējā distancē. Sievietēm Sandra Grosberga un Līga Valdmane skries visās distancēs, savukārt Laura Vīķe startē vidējā distancē un stafetē, bet izlases debitante Signe Sirmā, kura šogad pasaules junioru čempionātā vidējā distancē finišēja augstajā 18. vietā, izmēģināja spēkus garajā distancē.

Pēdējais pasaules čempionāts vecajā formātā pērn notika Latvijā. Toreiz mājinieki bija ļoti tuvu godalgām vīriešu stafetē - vēl trešā etapa sākumā Rūdolfs Zērnis pārņēma vadību, tomēr spriedze netika izturēta un finišu viņš sasniedza vien kā astotais. Arī šogad galvenās cerības tiek liktas tieši uz vīriešu stafeti.

Nākamgad pasaules čempionāts notiks Dānijā un tajā tiks dalītas medaļas tikai pilsētas distancēs.


Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
No kreisās: Grasis, treneris Neimanis un Silinš. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Orientieristu treneris: "Čempionāts ir izdevies, vienīgi junioriem cerības pilnībā piepildīt neizdevās"

Pēc Austrijas pilsētā aizvadītā pasaules čempionāta pieaugušajiem un junioriem un Eiropas čempionātā jauniešiem ziemas orientēšanās sportā, kur jauniešu grupās tika izcīnītas vairākas medaļas, Latvijas ziemas orientēšanās izlases treneris Nauirs Neimanis norādīja, ka čempionāts kopumā ir izdevies, taču junioru grupā nav izdevies pilnībā piepildīt cerības.
Uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena Renārs Grasis, Bruno Šterns un Lūkass Siliņš. Foto: Nauris Neimanis

Latviešiem Eiropas čempionāta zelts un bronza ziemas orientēšanās stafetē

Vēl vienu izcilu panākumu guvuši Latvijas slēpojošie orientieristi, kas šodien Austrijā notiekošajā Eiropas čempionātā jauniešiem (U17) triumfēja stafetes sacensībās. Ķegumieši Renārs Grasis un Lūkass Siliņš kopā ar tīnūžnieku Bruno Šternu kļuva par čempioniem, bet meiteņu konkurencē bronzas medaļas šodien izcīnīja siguldiete Anete Salava kopā ar madonietēm Aneti Vintišu un Lieni Riekstiņu.