Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Latvijas orientieristi bez problēmām pārvar PČ vidējās distances kvalifikāciju

Latvijas orientieristi bez problēmām pārvar PČ vidējās distances kvalifikāciju
Sandra Grosberga. Foto: Gintaras Šiuparys

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā otrdien Norvēģijā sācies ar veiksmīgu Latvijas komandas sniegumu – visi mūsu sportisti, kuri izgāja uz starta vidējās distances kvalifikācijas sacensībās, izcīnījuši iespēju piektdien, 16. augustā, cīnīties par medaļām finālā.

Pasaules čempionāts no 12. līdz 17. augustam notiek Sarpsborgas pilsētā Norvēģijas dienvidos, un pirmo reizi tas tiek aizvadīts jaunā formātā – vairs nenotiek sacensības sprintā, bet tikai meža distancēs - garajā, vidējā un stafetē. Formāta maiņas dēļ tiek atgriezta arī vidējās distances kvalifikācija, tāpēc visām valstīm šajā distancē bija garantētas trīs starta vietas gan vīriešiem, gan sievietēm. Kvalifikācijā visi sportisti tika sadalīti pa trim grupām, un tikai 15 labākie no katras grupas kvalificējas finālam. Starp

1. kvalifikācijas grupā vīriem 41 dalībnieka vidū 11. labāko rezultātu uzrādīja Latvijas izlases šī gada līderis Rūdolfs Zērnis, kurš uzvarētājam – titulētajam norvēģim, astoņkārtējam pasaules čempionam Ūlavam Lundanesam zaudēja trīs minūtes un 31 sekundi. Otrajā kvalifikācijas grupā labāko laiku uzrādīja 2015. gada pasaules čempionāta sudraba medaļnieks Lika Basē no Francijas, bet 12. vietu izcīnīja un finālam kvalificējās Artūrs Pauliņš, uzvarētājam
zaudējot četras minūtes un piecas sekundes. Savukārt trešajā kvalifikācijas grupā 12. vietā finišēja Latvijas izlases veterāns, 2006. un 2008. gada Eiropas čempionāta sudraba medaļnieks Mārtiņš Sirmais, kurš no uzvarētāja, četrkārtējā pasaules čempiona Matiasa Kiburca no Šveices atpalika trīs minūtes un sešas sekundes.

Dāmām pirmajā kvalifikācijas grupā 14. vietu izcīnīja un finālam kvalificējās Laura Vīķe, kura savu distanci veica par gandrīz sešām ar pusi minūtēm lēnāk nekā uzvarētāja, norvēģu veterāne, 2008. gada pasaules un Eiropas čempione Anne Margrēte Hauskena Nordberga. Otrajā kvalifikācijas grupā lielisku sniegumu demonstrēja Latvijas dāmu izlases līdere Sandra Grosberga, kura finišēja desmitā, no savas distances līderes, Norvēģijas sportistes Kamillas Olausenas atpaliekot divas minūtes un 33 sekundes. Savukārt no trešās grupas finālam kvalificējās Līga Valdmane. Viņa finišēja 12. vietā, četras minūtes 44 sekundes zaudējot uzvarētajai dānietei Sesīlijai Fribergai Klīsnerei, kuras kontā ir 2016. pasaules čempionāta zelta medaļa jauktajā sprinta stafetē.

Pasaules čempionāta fināls vidējā distancē notiks piektdien, bet jau rīt tiks noskaidroti pasaules labākie orientieristi garajā distancē. Tajā dalībnieku skaitu no katras valsts nosaka pēc divīzijām, kurās valstis ierindojas pēc iepriekšējo divu gadu pasaules čempionātu rezultātiem, un garākajā distancē Latviju pārstāvēs divi vīrieši - Artūrs Pauliņš un Rūdolfs Zērnis, kā arī un trīs sievietes Signe Sirmā, Sandra Grosberga un Līga Valdmane.

Pasaules čempionātā Norvēģijā pieteikušies 298 sportisti no 49 valstīm. Sacensības notiek skarbā un fiziski smagā apvidū, kur dalībniekiem jāorientējas caur dažāda izmēra un skrienamības purviem, klintīm, stāvām nogāzēm ar augstiem mellenājiem un viršiem. Latvijas izlase pasaules čempionātā startē ar astoņiem orientieristiem. Vīriešiem visās trijās distancēs startēs Artūrs Pauliņš un Rūdolfs Zērnis, kuriem stafetē pievienosies Latvijas izlases veterāns - 2012. gada pasaules čempions un divkārtējais bronzas laureāts Edgars Bertuks. Savukārt cits veterāns - 2006. un 2008. gada Eiropas čempionāta sudraba medaļnieks Mārtiņš Sirmais - startēs vidējā distancē. Sievietēm Sandra Grosberga un Līga Valdmane skries visās distancēs, savukārt Laura Vīķe startēs vidējā distancē un stafetē, bet izlases debitante Signe Sirmā, kura šogad pasaules junioru čempionātā vidējā distancē finišēja augstajā 18. vietā,
parādīs spēkus garajā distancē.

Pēdējais pasaules čempionāts vecajā formātā pērn notika Latvijā. Toreiz mājinieki bija ļoti tuvu godalgām vīriešu stafetē - vēl trešā etapa sākumā Rūdolfs Zērnis pārņēma vadību, tomēr spriedze netika izturēta un finišu viņš sasniedza vien kā astotais. Arī šogad galvenās cerības tiek liktas tieši uz vīriešu stafeti.

Nākamgad pasaules čempionāts notiks Dānijā un tajā tiks dalītas medaļas tikai pilsētas distancēs.


, 2019-08-13 15:28, pirms 5 gadiem
nesaprotu kāpēc LTV nerāda valsts populārākā sporta PČ???

atkal pa igauņiem būs jāskatās
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.
Pirms starta 3h MTB orientēšanās. Foto: Xevents.

Ar PČ 14. vietas ieguvēja Sarksņas uzvaru sākusies rogaininga seriāla "Pilsētas leģendas" 5. sezona

Baltijas valstīs lielākā un populārākā rogaininga jeb komandu orientēšanās seriāla “Pilsētas leģendas” piektā sezona, piedaloties visu triju Baltijas valstu pārstāvjiem, uzsākta 1. aprīlī ar “Spilves pļavu rogainingu”, kas bija pirmais no kopumā sešiem posmiem un ko rīkoja piedzīvojumu sacensību aģentūra “Xevents" sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un tirdzniecības centru “Damme”, kā arī Intervals.lv, Isostar, Garmin, Kokmuiža un “Magnesia” atbalstu. Velo orientēšanās distancē pārliecinošu uzvaru svinēja pērn pasaules čempionātā izcīnījušais ogrēnietis Andris Sarksņa. Sacensību dalībnieku vidū bija arī olimpiete soļošanā Agnese Pastare, Latvijas čempionāta medaļnieki vieglatlētikā Aigars Feteris un Arnis Ozoliņš, kā arī triatlonā - Andis Grandāns.