Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Valmieras čempionātā uzvar Grosberga un Bertuks

Valmieras čempionātā uzvar Grosberga un Bertuks
Foto: LOF

Nedēļas nogalē, 12. un 13. augustā Kocēnu novada Kocēnu pagasta “Dukuļos” aizvadītas orientēšanās sacensības Valmieras čempionāts. Tajā piedalījās ap 400 zaļā stadiona cienītāju. Par uzvarētājiem spēcīgākajās elites grupās kļuva Sandra Grosberga (CPSS/Meridiāns/Pārgauja) un Edgars Bertuks (Alūksne-Ape OK).

Sacensību pirmajā dienā dalībnieki veica vidējo distanci, bet otrajā dienā - garo distanci.

Pirmajā sacensību dienā sieviešu elites grupas sportistēm bija jāveic 5,34 kilometru gara distance, kuru visātrāk un visprecīzāk veica Sandra Grosberga. Viņas laiks finišā - 49 minūtes 35 sekundes. Tuvāko sekotāju, 2. vietas ieguvēju Lauru Vīķi (Kāpa OK) S. Grosberga pārspēja par četrām minūtēm 25 sekundēm, bet 3. vietā ierindojās Hanna Višņevska (Hanna Wiśniewska) (Slask Wroclaw) no Polijas, kura distanci veica 54 minūtēs 56 sekundēs.

Stabila līdere S. Grosberga bija arī sacensību otrajā dienā, kad 9,3 kilometru garajā distancē uzvaru izcīnīja ar trīs minūšu un 54 sekunžu pārsvaru pār H. Višņevsku. L. Vīķei 3. vieta, uzvarētājai atpaliekot piecas minūtes 26 sekundes.

"Valmieras čempionātā gāja tā, kā biju gaidījusi - pieļāvu kļūdas abās dienas, jo kopš Pasaules čempionāta neesmu īpaši daudz skrējusi kartē, bet esmu ļoti strādājusi pie fiziskās puses, tāpēc nebija nekādu problēmu atgūt zaudēto laiku un vēl krietni pa virsu. Pieļautās kļūdas gan nebija nekas tāds, par ko būtu jāuztraucas, jo šogad esmu kļuvusi vēl stabilāka, tāpēc arī lieku uzsvaru uz fizisko sagatavotību," tā pēc sacensībām sacīja S. Grosberga. "Pēc Pasaules čempionāta kādu laiku biju riktīgā bedrē, bet šobrīd jūtu, ka vajadzētu būt ļoti labā formā uz Pasaules kausa posmu Cēsīs, ko arī apstiprināja starti Valmierā."

Rezultāti sieviešu elites grupā kopvērtējumā:

1. vieta - Sandra Grosberga (2:04:37)
2. vieta - Hanna Višņevska (2:13:52; +9:15)
3. vieta - Laura Vīķe (2:14:28; +9:51)
4. vieta - Kristīne Bertuka (2:28:14; +23:37)

Vīru elitē vidējā distancē norisinājās spraiga cīņa, līdz ar to noslēgumā – blīvi rezultāti. Spēcīgākais 18 sportistu konkurencē izrādījās Mārtiņš Sirmais (Auseklis IK). Viņš 6,64 kilometrus garo distanci veica 43 minūtēs 46 sekundēs, pārspējot 2. vietas ieguvēju E. Bertuku par 23 sekundēm. Savukārt 3. vietā ierindojās Artūrs Pauliņš (Azimuts OK-Sm BJSS), atpaliekot no līdera 37 sekundes.

Tā kā sacensību otrās dienas garajā distancē M. Sirmais nepiedalījās, viņš izstājās no cīņas par uzvaru kopvērtējumā. Pirmo vietu 13 kilometru garajā distancē guva E. Bertuks, finišējot pēc vienas stundas 23 minūtēm un sešām sekundēm, nodrošinot sev arī līdera godu kopvērtējumā. 2. vietā ierindojās Jānis Krūmiņš (Briksnis SK), bet nieka astoņas sekundes šķīra A. Pauliņu no trešās vietas garajā distancē, kuru savukārt nosargāja Jānis Kūms (Alūksne-Ape OK).

Šīs astoņas sekundes gan nebija izšķirošas J. Kūmam cīņā par vietu uz goda pjedestāla kopvērtējumā, jo pirmajā dienā sasniegtais rezultāts krietni atpalika no līderu uzrādītā laika.

Rezultāti vīriešu elites grupā kopvērtējumā

1. vieta - Edgars Bertuks (2:07:15)
2. vieta - Jānis Krūmiņš (2:11:15; +4:00)
3. vieta - Artūrs Pauliņš (2:12:00; +4:45)
4. vieta - Jānis Kūms (2:17:20; +10:25)
5. vieta - Kristo Heinmans (2:22:31; +15:16)
6. vieta - Guntis Māliņš (2:23:32; +16:17)

Visi sacensību rezultāti pieejami šeit.
Vairāk informācijas – sacensību mājas lapā.

Sacensības bija ne tikai Vidzemes lielākās pilsētas čempionāts, bet arī Latvijas kausa izcīņas orientēšanās sportā 11. posms, ko organizēja Ziemeļvidzemes orientēšanās centrs.

Šīs sacensības nozīmīgas bija Latvijas izlases sportistiem, jo vidējās distances rezultāti kļūs par pamatu Latvijas izlases galējam sastāvam Latvijā notiekošā Pasaules kausa orientēšanās sportā posmā, kas laikā no 24. līdz 27 augustam notiks Cēsu apkārtnē.

Kā norāda Latvijas izlases galvenais treneris Jari Ikaheimonens, Valmieras čempionāts notika līdzīgā apvidū, kāds gaidāms Pasaules kausa posmā, tāpēc labi iespējams spriest par katra sportista individuālo sagatavotību.

Par Latvijas kausa izcīņu orientēšanās sportā

Latvijas kausa izcīņa ir Latvijas Orientēšanās federācijas organizēts orientēšanās sacensību seriāls, kas 2017. gadā sastāv no 16 posmiem un notiek no aprīļa līdz oktobrim. Sacensību kopvērtējumā tiek noskaidroti Latvijas kausa ieguvēji 34 vecuma un meistarības grupās, tostarp arī vīriešu un sieviešu elites grupās. Atsevišķi tiek organizēta arī Latvijas kausa izcīņa orientēšanās sprintā un stafetēs.

Informāciju sagatavoja
Aija Pakalna
Latvijas Orientēšanās federācija


Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.