Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Madona kļūs par mājvietu lielākajam ziemas orientēšanās pasākumam pasaulē

Madona kļūs par mājvietu lielākajam ziemas orientēšanās pasākumam pasaulē
Publicitātes foto

Pēc nedaudz mazāk kā mēneša, no 3. līdz 8. februārim, Madonas pievārtē esošā sporta trase “Smeceres sils” kļūs par mājvietu lielākajam ziemas orientēšanās pasākumam pasaulē, kurā vienlaicīgi norisināsies Pasaules kausa izcīņa, Pasaules junioru un Eiropas jauniešu čempionāti.

Līdz šim Latvijā organizēts Eiropas čempionāts ziemas orientēšanās 2013. gadā un Pasaules kausa sacensības 2006. gadā. Pašreiz, par spīti netipiski siltajai ziemai, rit aktīvi sagatavošanās darbi, lai varētu uzņemt Latvijā vairāk nekā 350 labākos ziemas orientieristus no tādām valstīm kā Čehija, Šveice, Somija, Ukraina, Turcija, Krievija, Bulgārija, Japāna, Itālija, Vācija kā arī no Skandināvijas un Baltijas valstīm. Latvijas godu sacensībās aizstāvēs 26 sportisti.

Nauris Raize, Latvijas izlases sportists: “Šajā disciplīnā būtiskākais, kam jāpiemīt, ir spēja slēpot ātri un stabili. Jābūt labai fiziskajai sagatavotībai, īpaši ķermeņa augšdaļai un rokām, jo lielākā daļa ziemas orientēšanās sacensību balstās uz stumšanos. Tajā pašā laikā jābūt arī labai koordinācijas spējai, jo distancē var nākties strauji griezties, arī uz nelīdzenas virsmas, un īpaši startējot tik augsta līmeņa sacensībās kā Pasaules čempionāts, distancē nevar apstāties – tā zūd tik ļoti nozīmīgās sekundes. Kamēr šoziem pat ziemas galvaspilsētā Madonā sniega teju nav, sevi formā uzturu regulāri skrienot, slēpojot uz rollerslēpēm, un dodoties uz fiziskās sagatavotības treniņiem. Ļoti ceru, ka janvāris nesīs sniegu, lai šīs sacensības noritētu godam.”

“Smeceres sils” bāzes vadītājs, sacensību direktors Gunārs Ikaunieks: “Šogad sagatavošanās darbus būtiski apgrūtina sniega trūkums. Organizējot šādas sacensības, tehniski visizaicinošākais ir trašu sagatavošana, jo nepieciešams izveidot blīvu, aptuveni 80 kilometru garu trašu tīklu ar dažāda izmēra slēpošanas trasēm. Tiks izmantotas “Smeceres sils” pamattrases, kā arī papildus tām, ar sniega motocikla palīdzību, izveidots ievērojams šauru trašu tīkls, kura ietvaros sportistiem būs ātri jāspēj izvēlēties īsākais un pareizākais no variantiem, lai sekmīgi virzītos pretim finiša līnijai.”

Ildze Straume, Latvijas Orientēšanās federācijas viceprezidente: “Sniega trūkums ir izaicinājums arī šim sporta veidam kopumā, jo, ja orientēšanās sports pēdējos gados gūst arvien lielāku popularitāti, tad ziemas orientēšanās un to piekritēju skaits, lielā mērā atkarīgs no tā, cik sniegotas ir ziemas tepat pie mums Latvijā. Ne visi var atļauties doties uz treniņnometnēm un sniega meklējumiem ārpus Latvijas. Neskatoties uz to, uz šo čempionātu valsts delegācija būs plaša – mūs pārstāvēs 26 sportisti, kas mērosies spēkiem ar tādām šī sporta veida lielvalstīm kā Krievija un Skandināvijas valstis.”

Sacensības norisināsies četrās disciplīnās: sprintā (3-4 km atkarībā no vecuma grupas), vidējā distancē masu startā (6-10 km), garajā distance (15-25 km), kā arī komandas stafetē (4-7km). Kontrolpunktu skaits dažādās distancēs atšķiras. Sprintā tas ir ap 13-15, garajās distancēs var sasniegt pat 35. Dažāda ir arī starta kārtība – sprintā sportisti trasē dosies ar vienas minūtes intervālu, garajā distancē ar divu minūšu intervālu. Masu startā gan uz finiša līnijas vīru elites grupā dosies vienlaicīgi aptuveni 50 sportisti.

Ziemas orientēšanās ir izturības ziemas sporta veids, kas apvieno divus sporta veidus: orientēšanos un distanču slēpošanu. Sportisti sacensību ietvaros izmanto karti, lai pārvietotos blīvā slēpošanas trašu tīklā un apmeklētu kontrolpunktus pareizajā secībā. Maršruta izvēli veic, pamatojoties uz slēpošanas trašu kvalitāti, reljefu un attālumu. To visu var nolasīt no kartes. Tas nozīmē, ka sportistiem jābūt augstai fiziskajai sagatavotībai, vienlaikus jāspēj izprast karte un jāizvēlas labākie ceļu varianti.

Sakarā ar sniega trūkumu, pastāv risks, ka šīs sacensības tiks pārceltas uz februāra pēdējo nedēļu - no 24. līdz 29. februārim. Gala lēmumu organizatori plāno paziņot ne vēlāk kā 22. janvārī.


"Aronas kausa" uzvarētāja Signe Sirmā. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

LK posmā orientēšanās "Aronas kausā" Ļaudonā uzvaras un vieta startam BČ Sirmajai un Krūmiņam

Ļaudonā aizvadīts jau septītais un astotais Latvijas kausa posms - "Aronas kauss", kur dalībnieki sacentās dinamiskā vidējā distancē un sezonas otrajā garajā distancē, kas izcēlās ar Latvijas mērogiem neraksturīgi lielu kāpumu. Izaicinošajā apvidū labākie izrādījās Signe Sirmā un Rihards Krūmiņš.
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.