Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Latvijas orientēšanās izlase mājās gaidāmajā PČ cer gūt medaļas stafetē

Latvijas orientēšanās izlase mājās gaidāmajā PČ cer gūt medaļas stafetē
Latvijas orientēšanās izlases sportisti Artūrs Pauliņš (no kreisās), Laura Vīķe, Sandra Grosberga un Edgars Bertuks, Latvijas izlases vadītājs Jurģis Krastiņš
Foto: Mareks Gaļinovskis

Latvijas orientēšanās izlase nākamā mēneša sākumā Rīgā, Siguldā un Turaidā gaidāmajā pasaules čempionātā cer izcīnīt medaļas stafetes sacensībās, bet par vietu desmitniekā cīnīties pilnīgi katrā distancē.

Pasaules čempionāts notiks no 4. līdz 12. augustam.

"Latvijas Orientēšanās federācija pirms astoņiem gadiem sāka ceļu uz pasaules čempionātu - četras reizes sniedzām pieteikumu, bet vienmēr kāda valsts bija pārāka par mums, tomēr pirms četriem gadiem mūsu kandidatūru apstiprināja. Starptautiskā federācija ir sapratusi, ka arī mazās valstis spēj sarīkot kvalitatīvas sacensības, jo pērn to jau paveica Igaunija," ceturtdien preses konferencē izteicās pasaules čempionāta direktors Jānis Lazdāns.

"Ieguldām lielu darbu, lai orientēšanās sports būtu viegli uztverams līdzjutējiem. Viņi, apmeklējot sacensības, varēs ļoti patīkami pavadīt dienu," stāstīja Lazdāns, paužot, ka čempionātā katrā disciplīnā tiks nodrošināta tiešraide ar 12 kamerām. Līdz ar to tie, kuriem neizdosies sacensības apmeklēt klātienē, tās varēs vērot "LMT Straumē".

Iepriekš šonedēļ kļuva zināms Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā - zem mājinieku karoga startēs Sandra Grosberga (1995. gadā dzimusi), Inga Dambe (1977), Līga Valdmane (1994), Irita Puķīte (1974), Laura Vīķe (1989), Edgars Bertuks (1985), Andris Jubelis (1989), Artūrs Pauliņš (1989) un Rūdolfs Zērnis (1994)

"Nosakot sastāvu, ņēmām vērā sportistu pēdējo gadu pieredzi pasaules līmeņa sacensībās, kā viņi rīkojas mačos ar lielu atbildību un augstu konkurenci, tāpat skatījāmies pēdējo gadu rezultātus, ko viegli ļauj noskaidrot pasaules rangs. Tāpat pārbaudes sacensībās pagājušajā nedēļas nogalē redzējām šā brīža sagatavotību un gatavību," teica Latvijas izlases vadītājs Jurģis Krastiņš. "Skatāmies, lai katrā disciplīnā skrietu spēcīgākie. Šoreiz neizmēģinām jaunos sportistus, bet dosimies cīņā ar labākajiem spēkiem. Plašam sportistu lokam startēt devām iepriekš šogad notikušajā Eiropas čempionātā."

"Izlases mērķus nospraudām tiklīdz bija zināms, ka čempionāts notiks Latvijā - izlēmām, ka gribam izcīnīt medaļu stafetē. Tāpat līdzjutēji var gaidīt, ka katrā distancē cīnīsimies par vietu desmitniekā," pauda Krastiņš.

"Esmu pagodināts būt komandas sastāvā, jo bijuši daudzi brīži, kad par to šaubījos. Dažbrīd likās, ka man nav lemts, bet te nu esmu. Komandas līmenis ir audzis un nu jau bija jāpacīnās par iespēju startēt," izteicās Latvijas titulētākais orientierists Edgars Bertuks. "Šis čempionāts noteikti paliks atmiņā kā viens no spilgtākajiem notikumiem karjerā."

"Kad tika pavēstīts, ka čempionāts būs Latvijā, aizvadīju pirmo gadu junioros un tobrīd nedomāju, ka man būs iespēja šeit skriet, tomēr, ieguldot daudz darba un strādājot kopā ar citiem sportistiem, spēju ātri augt," teica Latvijas dāmu izlases līdere Sandra Grosberga.

Abi sportisti pauda, ka Latvijas mežos vietējiem atlētiem būs priekšrocības. "Esam šeit pavadījuši lielāko daļu karjeras. Jā, citas valstis pašlaik šeit ilgi dzīvo un trenējas, tomēr mums ir lielākas priekšrocības un pat pašreizējā kondīcijā man izdevās atlases sacensibās parādīt cienījamu rezultātu," teica Bertuks. "Priekšrocības varētu būt meža distancēs. Citas valstis šeit trenējas daudz, bet arī es uzauguši, ka šajos mežos apvidu jūtam daudz labāk. Kaut sprints notiks Vecrīgā, tur tik lielas priekšrocības nebūs. Ar lielāko nepacietību gaidu vidējo distanci un stafetes," piebilda Grosberga.

"Šogad bijušas vairākas saslimšanas, kas pamatīgi traucējušas treniņu procesā, bet lielos vilcienos esmu ļoti priecīga kāds ir progress salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad kā prioritāti savā dzīve izvirzīju koncentrēšanos pasaules čempionātam," teica Vīķe, izlases direktoram piebilstot, ka sportiste pagājušās nedēļas nogales atlases sacensībās skrējusi pasaules divdesmitnieka līmenī.

"Eiropas čempionāta laikā šogad ieguvu stabilitāti un pārliecību, ko izdevies to noturēt līdz šim brīdim," stāstīja Pauliņš. "Esmu daudz trenējies. Ja izdosies vēl nedaudz progresēt sportiskajā formā, varētu labi izdoties."

Pasaules čempionāts ir lielākās starptautiskās sacensības orientēšanās sportā. Čempionāti notiek kopš 1966. gada, un kopš 2003. gada tie risinās katru gadu. Pasaules čempionātos sacensības notiek garajā distancē, vidējā distancē,
sprintā un stafetē, kā vīriešiem tā sievietēm, tomēr šogad šāds formāts tiks aizvadīts pēdējo reizi.

Latvijas sportistu lielākais panākums ir Edgara Bertuka 2012. gada pasaules čempionātā Šveicē izcīnītās zelta un bronzas medaļas. Tā bija pirmā Latvijas un arī Baltijas valstu sportistu izcīnītā uzvara un medaļa pasaules čempionātos pēc neatkarības atjaunošanas (1989. gadā, pārstāvot PSRS, medaļu izcīnīja Alīda Ābola). 2013. gada čempionātā, kas notika Somijā, Bertuks izcīnīja vēl vienu bronzas medaļu.

2017. gada pasaules čempionātā, kas notika Igaunijā Latvijas vīriešu izlase (Andris Jubelis, Mārtiņš Sirmais, Edgars Bertuks) ieņēma 7. vietu stafetē, kamēr dāmas (Inga Dambe, Laura Vīķe, Sandra Grosberga) bija piektās, kas ir augstākais rezultāts, kādu Latvijas sasniegusi pasaules čempionātos stafetē. Individuāli labāko vietu sasniedza Inga Dambe vidējā distancē, ieņemot augsto 11. vietu.

Latvijas pasaules čempionāts sāksies 4. augustā, kad no plkst. 9:00 līdz 11:30 Rīgā, Kronvalda parkā notiks sprinta kvalifikācijas sacensības, pēc tam pēcpusdienā no 15:00 līdz 17:00 Vecrīgā risināsies sprinta fināls, kam plkst. 17:30 sekos čempionāta atklāšanas ceremonija.

Tālāk 5.augustā no 17:00 līdz 18:30 Āgenskalnā risināsies sprinta stafete, sacensību centram esot Uzvaras parkā. 7. augustā Siguldā, "Fischer" slēpošanas centrā Laurenčos tiks aizvadītas vidējās distances sacensības, bet 9. un 11. augustā Turaidas muzejrezervātā - Dziesmu dārzā notiks stafetes un garās distances sacensības.

Sacensību apmeklējums ir bez maksas, izņemot standarta ieejas maksu Turaidas muzejrezervātā uz čempionāta pēdējām divām dienām.

Paralēli pasaules čempionātam notiks skatītāju sacensības, kurās ikviens varēs izskriet apvidus, kur medaļas sadalīja pasaules spēcīgākie atlēti. Tām šobrīd jau reģistrējušies 900 dalībnieki no 32 valstīm, turklāt iespējams pieteikties vēl tikai līdz 16.jūlijam. Tāpat čempionāta dienās Siguldā notiks arī Eiropas Mežinieku orientēšanās sacensības, kurās piedalīsies ap 500 meža nozares darbinieku, bet Daugavpilī notiks pasaules taku orientēšanās čempionāts, kas ir orientēšanās paveids cilvēkiem ar kustību traucējumiem.


, 2018-07-12 18:20, pirms 6 gadiem
TV rādīs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-07-12 20:10, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: TV rādīs?
It kā "LMT Straumē".
"Aronas kausa" uzvarētāja Signe Sirmā. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

LK posmā orientēšanās "Aronas kausā" Ļaudonā uzvaras un vieta startam BČ Sirmajai un Krūmiņam

Ļaudonā aizvadīts jau septītais un astotais Latvijas kausa posms - "Aronas kauss", kur dalībnieki sacentās dinamiskā vidējā distancē un sezonas otrajā garajā distancē, kas izcēlās ar Latvijas mērogiem neraksturīgi lielu kāpumu. Izaicinošajā apvidū labākie izrādījās Signe Sirmā un Rihards Krūmiņš.
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.