Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Latvijas orientieristi Bumbukalnā izcīna astoņas medaļas pasaules veterānu čempionātā

Latvijas orientieristi Bumbukalnā izcīna astoņas medaļas pasaules veterānu čempionātā
Pasaules veterānu orientēšanās čempionāta vidējās distances medaļnieki no Latvijas. Foto: Mareks Gaļinovskis

Latvijas orientieristi trešdien Rīgas apkārtnē notiekošajā pasaules veterānu čempionāta vidējā distancē izcīnīja divas zelta, piecas sudraba un vienu bronzas medaļu. Sacensības kopā pulcē vairāk nekā 3500 sportistus no 41 pasaules valsts, tās noslēgsies piektdien ar startu garajā distancē Lilastē pie Garezeriem.

Čempionāts nedēļas nogalē sākās ar sprinta sacensībām Rīgā un tās noslēdzās skandalozi - Vecrīgā notikušajā finālā bija aizslēgti kādi vārti, kuri kartē bija iezīmēti kā atvērti, līdz ar to visās distancēs, kurās ceļš bija iespējams caur šiem vārtiem, rezultātus anulēja. Sprintā no Latvijas sportistiem M40 grupā ātrākais bija Jānis Krūmiņš, tomēr šī klase bija starp tām, kuras rezultātus anulēja.

Sacensības vidējā distancē notika Bumbukalnā pie Buļļupes. Savu piekto zelta medaļu pasaules veterānu čempionātos izcīnīja mūsu orientēšanās sporta leģenda, pirmā latviete, kura kāpusi uz goda pjedestāla pasaules čempionātā – Alīda Ābola. Viņa šogad veterānu meistarsacīkstēs startē W65 grupā, un pēc pārliecinoša snieguma kvalifikācijā, finālā gan lika līdzjutējiem panervozēt. Ābola distances sākumā pieļāva vairākas kļūdas (pie pirmā radio kontrolpunkta uzrādīja 7. labāko rezultātu), distances vidusdaļā viņa nostiprināja otro pozīciju, bet pie pēdējā kontrolpunkta zaudēja pirmajai vietai tikai sekundi. Finiša spurtā latviete izrādījās krietni pārāka par zviedrieti Kristinu Hjertsoni, kuru beigās apsteidza par astoņām sekundēm.

"Vispār jau uzvara man pašai ir pārsteigums. Galva nestrādāja! Acīmredzot vairs nespēju koncentrēties startam. Pēc neveiksmīgā sākuma īsti necerēju, ka cīnos par medaļu, taču apzinājos, ka šis ir visai sarežģīts apvidus, tāpēc nedrīkst padoties, ka vēl ir vērts pacīnīties, tikai jāsaņem sevi rokās! Bet par pirmo vietu nepavisam nebiju droša! Un, kad finišā komentētāji sauca, ka esmu izcīnījusi zelta medaļu, tas man bija pārsteigums. Kurā brīdī atradu spēkus izcīnīt uzvaru? Paskriet jau es varu! Bet, šķiet, ka vairs neprotu orientēties. Par ātrumu man patiešām nevajadzētu satraukties, galvenais ir orientēšanās,” paškritiska pēc finiša bija Ābola, atzīstot, ka pēdējos gados ar orientēšanās sportu nodarbojas diezgan maz, un Bumbukalna mežā nebija skrējusi daudzus, jo daudzus gadus, tāpēc mājas trase
viņai nebija liela priekšrocība. "Vai piektdien garajā distancē var no manis arī gaidīt labu rezultātu? Viss atkarīgs no tā, kā sakārtošu sev galvu."

Ilze Lapiņa, kura pērn izcīnīja sudraba medaļu pasaules čempionātā taku orientēšanās, savam godalgu klāstam nu pievienojusi pirmo medaļu pasaules veterānu čempionātā orientēšanās sportā – viņai sudrabs W50 grupā, par 39 sekundēm piekāpjoties vien somietei Sirrai Toivonenai.

"Sākumā kļūdījos, un tad mani panāca mūsu grupas līdere. Skrējām bariņā, bet distances beigās vairums konkurentes kļūdījās. Tur es atguvu kādas 20 sekundes, taču ar to bija par maz, lai uzvarētu,” Ilze Lapiņa, un vaicāta, vai vairāk gandarīta par izcīnītu sudraba medaļu, nekā skumst par neiegūto čempiones titulu, atbildēja: "Protams, ka esmu priecīga par sudrabu. Redzot, cik ātri skrēja uzvarētāja, sapratu, ka pārspēt viņu ir nereāli. Nu neesmu tik ātra!”

W45 grupā atkal zelta medaļu izcīnīt neizdevās pagājušā gada veterānu čempionāta medaļniecei Iritai Puķītei. Pērn viņa garajā distancē piekāpās vien visu laiku titulētākai pasaules orientieristei, šveicietei Simonai Nigli, kura 23 reizes uzvarējusi pasaules čempionātos, bet nu vidējā distancē par viņu veiksmīgāka bija somiete Ivonna Gunella „Protams, gribējās beidzot uzvarēt, protams, beidzot cerēju izcīnīt zeltu. Sākumā aizgāja labi, tad vidū mazliet sakļūdījos, tāpēc samazināju tempu, lai nepieļautu kļūdas. Bet vēl jau priekšā fināls garajā distancē."
.
Ceturto godalgo pasaules veterānu čempionātos izcīnīja arī Baiba Ozola, kura šoreiz finišēja otrā W50 grupā, zaudējot vien Zviedrijas orientieristei Laila Hoglundai, bet W85 grupā bronzas medaļa Raisai Mazzariņai, kura piekāpās Zviedrijas veterānēm Bernikai Antonnsonei un Klarijai Eka. Savukārt W80 grupā mūsu seniorēm tikai mazliet pietrūka līdz goda pjedestālam – Aijai Andersonei ceturtā vieta, Veltai Zjatkovai – piektā, Ilze Bruce – setā.

Trīs medaļas izcīnīja arī mūsu vīri. M40 grupā savā debijas reizē pasaules veterānu čempionātā pie zelta tika kādreizējais Latvijas izlases līderis Krūmiņš, kurš uzrādīja labāko rezultātu arī svētdien notikušajās sacensībās sprintā. Krūmiņš par nepilnu minūti apsteidza pērn ceturto vietu izcīnījušo Paulu Plato – viņam sudraba medaļa! Bet ceturtajā vietā – Toms Veits.

Krūmiņš, kurš pirms desmit gadiem startēja Latvijas izlasē elites grupā un 2017. gadā kļuva par pasaules godalgai rogainingā, pēc zelta finiša pasaules veterānu čempionātā orientēšanās bija ļoti priecīgs par izcīnīto titulu. "Ja godīgi, zelts rogainingā fiziski nāca daudz, daudz grūtāk, bet arī veterānu čempionātā izcīnītais tituls ir ļoti cienījams. Esmu
patiešām ļoti priecīgs, ka pēc desmit gadiem, kad pasaulē beidzu startēt elites līmenī, tagad esmu uzvarējis veterānu konkurencē. Šovakar atgūšu spēkus, atjaunošos, izmasēšu kājas, varbūt iedzeršu kādu glāzi sarkanvīna, un tad jau piektdien starts garajā distancē. Spēka un enerģijas ir pietiekami, lai izcīnītu uzvaru ne tikai sprintā un vidējā distancē, bet arī garajā distancē."

Sudrabu M70 grupā izcīnīja Ilmārs Limbēns, kuru par nepilnām trim minūtēm pārspēja ukrainis Mikola Božko, taču cīņa par sudrabu bija ļoti, ļoti sīva – trešās vietas ieguvējs šveicietis Janne Brunstets atpalika par 15 sekundēm, ceturtajā vietā esošais soms Risto Vesmans – par 16 sekundēm, bet piektās vietas ieguvējs igaunis Tīts Tatters – par 20 sekundēm.

M45 grupā mūsu sportistiem tikai mazliet, mazliet pietrūka līdz goda pjedestālam - Jānim Ozoliņam 5. vieta, Uldim Brucim - 8. un Ivaram Žagaram - 10. Vieta. M50 grupā Guntaram Mankum līdz pjedestālam trūka vien deviņas sekundes, M55A grupā Aigars Leiboms finišēja 10. pozīcijā, M60 grupā Ģirts Mamis ieguva 8. vietu, uzreiz aiz viņa Harijs Lācars un Andris Kosmačovs.

Plašāka informācija un rezultāti pieejami WORLD MASTERS ORIENTEERING CHAMPIONSHIPS 2019 |...

Informāciju sagatavoja:
WMOC2019 preses sekretārs Juris Vaidakovs


Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.
Pirms starta 3h MTB orientēšanās. Foto: Xevents.

Ar PČ 14. vietas ieguvēja Sarksņas uzvaru sākusies rogaininga seriāla "Pilsētas leģendas" 5. sezona

Baltijas valstīs lielākā un populārākā rogaininga jeb komandu orientēšanās seriāla “Pilsētas leģendas” piektā sezona, piedaloties visu triju Baltijas valstu pārstāvjiem, uzsākta 1. aprīlī ar “Spilves pļavu rogainingu”, kas bija pirmais no kopumā sešiem posmiem un ko rīkoja piedzīvojumu sacensību aģentūra “Xevents" sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un tirdzniecības centru “Damme”, kā arī Intervals.lv, Isostar, Garmin, Kokmuiža un “Magnesia” atbalstu. Velo orientēšanās distancē pārliecinošu uzvaru svinēja pērn pasaules čempionātā izcīnījušais ogrēnietis Andris Sarksņa. Sacensību dalībnieku vidū bija arī olimpiete soļošanā Agnese Pastare, Latvijas čempionāta medaļnieki vieglatlētikā Aigars Feteris un Arnis Ozoliņš, kā arī triatlonā - Andis Grandāns.