Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Jauniešu izlase no Eiropas jauniešu čempionāta atgriežas ar medaļām

Jauniešu izlase no Eiropas jauniešu čempionāta atgriežas ar medaļām
M16 grupas pārstāvji. No kreisās: Rūdolfs Zērnis, Valters Ļubinskis un Gatis Berežnojs

Noslēdzies Spānijā notikušais Eiropas Jauniešu orientēšanās čempionāts (EYOC) un no tā mājās pārbraukusi arī Latvijas jauniešu izlase. Kopumā uz Spāniju bija devušies 16 jaunieši, kuri ar citu valstu pārstāvjiem sacentās garajā distancē, stafetē un sprintā. Liels bija prieks uzzināt, ka M16 grupas pārstāvji Gatis Berežnojs (Saldus OK), Valters Ļubinskis (ZVOC-VBSS) un Rūdolfs Zērnis (Saldus OK) spēja izcīnīt sudraba medaļu stafetēs, tā pierādot, ka citu valstu orientieristiem vērā jāņem ne tikai spēcīgākie pieaugušo un junioru grupu pārstāvji, bet jārespektē arī jauniešu izlase.

Eiropas jauniešu čempionātā no latviešiem garajā distancē labākās vietas izdevās iegūt Valteram Ļubinskim (M16 grupā 14.vieta), Reinim Grendem (M18 grupā 20.vieta), Madarai Šadrinai (W16 grupā 18.vieta) un Madarai Freimanei (W18 grupā 10.vieta).

Sprinta distancē labāko vietu no mūsējiem – ceturto izdevās izcīnīt M16 grupas pārstāvim Rūdolfam Zērnim no Saldus, tikai par divām sekundēm atpaliekot no trešās vietas ieguvēja šveicieša Denzlera Severina. No M18 grupas augstākajā vietā (46) bija Reinis Grende, no W16- Līga Valdmane (19.vieta), bet no W18 - Beāta Zaļaiskalna (9.vieta).

Kā jau minēts, stafetēs lielu prieku sagādāja M16 grupas pārstāvji Gatis Berežnojs (Saldus OK), Valters Ļubinskis (ZVOC-VBSS) un Rūdolfs Zērnis (Saldus OK), kuri spēja izcīnīt sudraba medaļu. Vēl jāpiemin, ka W18 grupas meitenes Ance Rusova, Madara Freimane un Beāta Zaļaiskalna ieguva 8.vietu. Latvijas izlases sportistu pilnus rezultātus iespējams aplūkot EYOC oficiālajā mājas lapā: eyoc2010.com.

Kā komentē treneris Oskars Zērnis, kas bija devies līdzi Latvijas izlasei, „Domāju, ka mūsējiem sacensībās gāja labi. Protams, mēs visi cerējām uz ļoti augstām vietām, bet, manuprāt, ir jāpriecājas arī par nelieliem sasniegumiem. Protams, vienmēr jau var cerēt uz augstākiem rezultātiem, bet jāņem vērā, ka daudziem jauniešiem šī ir pirmā lielo sacensību pieredze. Un, kā zināms, sākumā ir jāsasniedz mazāki mērķi, lai varētu virzīties uz lielākiem mērķiem. Pēc sacensībām mēs sapratām, ka, iespējams, rezultāti būtu bijuši augstāki, ja mēs tur būtu ieradušies daudz ātrāk un pieraduši pie Latvijai neraksturīgā apvidus. Kā redzams, tieši pirmās dienas rezultāti visiem mūsējiem bija diezgan knapi. Savukārt stafetēs daudz izteica ātrums un izturība, tāpēc jo īpaši liels prieks par puišiem, kuri spēja iegūt otro vietu. Kopumā skatoties, domāju, ka, mērķtiecīgi un regulāri strādājot, jauniešiem ir visas iespējas sasniegt ļoti augstus rezultātus.”

Lūk, Rūdolfa Zērņa stāstītais: „Soriā ieradāmies 30. jūnija vēlā vakarā. Nākošajā dienā jau 9 no rīta braucām iepazīties ar garās un stafetes distances modeļa kartēm. Stafetes modelis bija blakus īstajam stafetes apvidum, tādēļ viss skaidrs, kāda būs stafete – ātra un tehniska. Garās modelis bija samērā vienkāršs, tādēļ konkrēta skaidrība, kāds būs garās distances apvidus, nebija.

Garā distance notika 50 km no Sorias. Starts man bija diezgan vēlu, tāpēc bija iespēja sagurt no karstā laika, bet diena bija apmākusies un arī temperatūra nebija salīdzinoši augsta. Aptuveni pusotru stundu pirms mana starta pat sāka līt spēcīgs lietus un pierima tikai 40min pirms mana starta. Pēc tam laiks kļuva atsvaidzinošs, un tāpēc, manuprāt, laika apstākļi vislabākie bija tieši tiem, kas startēja vēlāk. Iesildījos, paskrēju pa piedāvāto modeli un devos caur priekšstartu uz startu. Jutos labi, paskriet varēju, arī tehniski viss likās kārtībā. Nokoncentrējos un devos distancē. Apvidus sarežģīts ar klintīm un kalniem. Pirmo punktu, kā parasti, iesāku nedaudz lēnāk un paņēmu bez problēmām. Uz otro punktu jau atradu tehnisku, ātru ritmu un tupināju distanci. Uz 10. punktu diemžēl smagi kļūdījos un beigas distancei noskrēju mierīgāk bez kļūdām. Pēc distances nebiju apmierināts. Bija iespējas uz labu vietu. Tomēr ļoti nepārdzīvoju, jo sapratu, ka vēl ir iespējas un varu cīnieties par labu rezultātu. Uzreiz izlēmām stafetes komandu un etapu kārtību. Gatavojos stafetei.

Stafete netālu no Sorias. Apvidus ļoti skrienams, sarežģīts un interesants. Atklāta teritorija ar smakām klintīm, vidēju reljefu un nedaudz pusatklātām teritorijām. Iepazīstamies ar etapu maiņu, finišu un pirmie etapi jau gatavojās uz startu. Gatis atpalika no līderiem, finišējot 14. Valters izgāja stabili bez kļūdām, bet pārējie kļūdījās un nodeva stafeti man jau 7. vietā kopā ar citām komandām (5.-8.vieta), 4 minūtes zaudējot 1. vietai, bet 3 minūtes - 3.,4. vietai. Jutos labi, paskriet varēju, nokoncentrējos distancei un skrēju. Karte lasījās labi. Uzreiz pamanīju, ka ir jālasa klintis, jo tās bija ļoti precīzi izzīmētas. Jau uz pirmo punktu apdzinu un panācu priekšā esošos skrējējus un uz 4. punktu biju jau pilnībā viens. Tā arī tupināju distanci – ātri un precīzi lasot klintis. 8. punkts bija sarežģītākais, tomēr uz to izlasīju visu perfekti. Paņemot kp, satiku šveicieti un ukraini, kuri uz kp nāca no pretējās puses un sapratu, ka esmu jau 3. Uzreiz no viņiem atrāvos. Uz 9.kp pieskrēju pie farsta kp, kurš bija blakus pie klintiņas, bet uzreiz sapratu un paņēmu savu kp. Uz 11kp noķēru krievu. Pēc skatītāju kontrolpunkta bija jāuzmanās un 13.kp paņēmu mierīgāk. Tālāk bez problēmām un arī krievu vairs neredzēju. Finišā bija liels gandarījums par 2. vietu. Ar rezultātu, protams, esmu apmierināts un etapa rezultāts nebija pārsteigums, jo tāds bija mērķis.

Sprints notika Soriā. Apvidus bija interesants, jo 50% bija vecpilsēta un 50% apvidus. Iesildoties jutu, ka varu skriet. Sprintā arī kartes lasīšana ir nedaudz savādāka un specifiskāka, līdz ar to iesildīšanās kartē tiku veiksmīgi galā. 20 min pirms sava starta devos uz īsto startu. Laika apstākļi beidzot bija Spānijai pienācīgi – karsts un spoža saule, kas mani tikai iepriecināja. Pirms starta daži sprinti un devos distancē. Uzsāku mierīgi un tad kāpināju tempu. Uz 6.kp izvēlējos laikam nepareizu variantu un zaudēju uz to aptuveni 20 sek. Uz 12.kp nedaudz nepareizi izgāju no punkta un, lai tiktu atpakaļ uz vajadzīgā ceļa, vajadzēja apskriet norobežoto lentu un tur zaudēju vēl apmēram 10 sek. Beigas maksimālā ātrumā un finišs. Ar 4. vietu esmu ļoti apmierināts, jo uzskatu, ka garajā esmu spēcīgāks un sprintam neesmu tik gatavs. Protams, tās 2 sekundes zaudēt nav patīkami, bet nepārdzīvoju. Pirms apbalvošanas ar dāni (2.vieta) pārrunājām distanci un secinājām, ka polis distanci veica ļoti labi un to rezultātu sasniegt mēs nevarējām. Spāņi čempionātu bija noorganizējuši godam un bija patīkami tur startēt. Arī atmosfēra izlasē bija laba un problēmu nebija.”

EYOC Latviju pārstāvēja:

W16
Līga Valdmane (ZVOC-VBSS)
Arta Martinsone (Cēsu sporta skola / Meridiāns)
Madara Šadrina (Kāpa OK)
Edīte Bričonoka (Kāpa OK)

M16
Rūdolfs Zērnis (Saldus OK)
Gatis Berežnojs (Saldus OK)
Valters Ļubinskis (ZVOC-VBSS)
Emīls Henrijs Taube (ZVOC-VBSS)

W18
Madara Freimane (Auseklis IK)
Ance Rusova (ZVOC-VBSS)
Beāta Zaļaiskalna (Auseklis IK)
Sabīne Tilta (ZVOC-VBSS)

M18
Reinis Grende (RSP)
Dāvis Dišlers (RSP)
Jānis Sārs (Madonas BJSS)
Kārlis Baltacis (Kāpa OK)

Bildes no sacensībām iespējams aplūkot šeit:
picasaweb.google.lv: Picasa interneta albumi - oskars9 - Spanija
picasaweb.google.lv: Picasa interneta albumi - lof - Eyoc2010

Foto: Oskars Zērnis
Materiālu sagatavoja Anda Bīriņa, LOF preses dienests

     [+] [-]

, 2010-07-22 23:31, pirms 14 gadiem
Malači!!!