Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Svētdien startē pasaules čempionāts orientēšanās sportā

Svētdien startē pasaules čempionāts orientēšanās sportā
Aija Skrastiņa
Foto: Laura Haner

No 8. līdz 15.augustam Norvēģijā Trondheimā norisināsies gada lielākais un ievērojamākais notikums orientēšanās sportā – WOC2010 jeb Pasaules čempionāts. Šodien uz to devusies mūsu Latvijas izlase septiņu sportistu sastāvā. WOC Latviju pārstāvēs Aija Skrastiņa, Kristīne Kokina, Laura Vīķe, Mārtiņš Sirmais, Edgars Bertuks, Kalvis Mihailovs un Artūrs Pauliņš.

Paši sacensību organizatori sola, ka šis Pasaules čempionāts būs īpaši aizraujošs un visiem interesentiem tam būs iespējams viegli sekot līdzi.

Vairāk kā nedēļas garumā spēcīgākie pasaules orientieristi no 42 valstīm sacentīsies dažādās orientēšanās distancēs. Rīt sportisti aizvadīs dažādus treniņus, lai iepazītos ar sacensību apvidu, bet jau svētdien norisināsies Pasaules čempionāta pirmās sacensības – sprinta kvalifikācijas un fināla skrējieni.

Pirmdien, 9.augustā notiks vidējās distances kvalifikācijas sacensības, kurā plānotie distanču garumi ir aptuveni 3,5 km vīriešiem un 3,1 km sievietēm. Savukārt nākamajā dienā- 10.augustā sportisti sacentīsies garās distances kvalifikācijas skrējienos, kurā plānotie distances garumi ir attiecīgi 8,6 un 5,7 km. Trešdien sportistus gaida atpūta, kā arī treniņdistances garās un vidējās distances fināliem un stafetei. Ceturtdienas, 12.augusta pēcpusdiena Pasaules čempionātā sākies ar spraigu un aizraujošu Garās distances finālu, kas sportistiem solās būt diezgan smags. Par to liecina arī plānotie distanču garumi- vīriem 15,1 km, bet sievietēm – 9,9 km. Kā vēsta sacensību organizatori, šajās distancēs gaidāmais uzvarētāju laiks varētu būt attiecīgi 94 un 74 minūtes. Piektdiena sportistiem būs salīdzinoši brīva, bet jau sestdien sāksies vidējās distances finālskrējieni. Sacensības noslēgsies svētdien, 15.augustā, pasaules ātrākajiem orientieristiem sacenšoties stafetēs.

Kā stāsta Norvēģijas Orientēšanās federācijas prezidente Elin Sjodin Drange, šoreiz sacensības būs labi pārredzamas un tām būs ērti sekot līdzi: „Sprints norisināsies Trondheimas pilsētas centrā, kur tiks izvietoti lielie ekrāni un tiek gaidīti daudzi skatītāji. Sacensības skatītājiem būs laba izklaide un šovs, jo tajās piedalīsies labākie pasaules skrējēji! Pašiem sportistiem, protams, būs lieliska izdevība skriet arī Norvēģijas mežos, kalnos un mitrajos purvos.”

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā Norvēģijā jau ir norisinājies divas reizes – 1978.gadā Kongsbergā un 1997.gadā Grimstadē. Kā apliecina daudzi sportisti, Norvēģijas apvidi ir ļoti specifiski un līdz ar to – sacensību rezultāti var sagādāt ne vienu vien pārsteigumu. Pirms došanās uz WOC Latvijas izlases pārstāve Aija Skrastiņa atzīst, ka „sajūtas ir nedaudz dīvainas - visas orientēšanas "lielvalstu" izlases Trondheimas apvidos ir aizvadījušas vairākas treniņnometnes, paši norvēģi atzīst, ka apvidus būs fiziski smags un tehniski sarežģīts, un tam ir ļoti daudz gatavojušies. Tāpēc ir sajūta, ka starta pozīcijas varbūt nebūs tik vienlīdzīgas, cik mums gribētos.” Raizes par apvidu apstiprina arī treneris Edgars Bernāns, kas devies līdzi Latvijas izlasei: „Apvidus tiešām solās būt ļoti grūts gan fiziski, gan arī tehniski. Protams, tiem, kas tajā trenējušies jau iepriekš, būs lielas priekšrocības. Tomēr mēs uz Norvēģiju dodamies ar ļoti pozitīvām emocijām un personīgi es pats ceru uz mūsējo panākumiem un augstām vietām.”

Grūtas cīņas prognozē arī Laura Vīķe: „Viegli nebūs, jo apvidus šī gada čempionātam ir izvēlēts kā fiziski, tā arī tehniski visnotaļ izaicinošs un smags, taču katrai distancei pieiešu ar īpašu uzmanību un darīšu visu tik labi, cik labi šobrīd varu. Uzreiz pēc ierašanās Trondheimā būs klāt arī pirmais patiesības mirklis – dosimies treniņā uz kādu no kartēm un tad jau redzēs, kā īsti tas izskatās. Noteikti zināmas priekšrocības ir tām izlasēm, kas Trondheimā jau aizvadījušas treniņnometnes, jo šis apvidus ir tik tiešām specifisks – citur Eiropā tādu atrast nevar.” Tomēr, pēc Aijas Skrastiņas vārdiem, pat nevienlīdzīgās starta pozīcijas mūsējiem nekādā gadījumā nemazinās vēlmi cīnīties un izcīnīt labus rezultātus, jo „distance būs visiem viena un tāpat uzvarēs tajā brīdī labākie!”

Latvijas orientēšanās sporta izlasi Pasaules čempionātā atbalsta „Rīgas Dzirnavnieks”, kura sponsorēta veselīgā un vitamīnu bagātā AXA produkcija mūsu sportistiem būs katru brokastu ēdienkartē, par enerģiju visu sacensību garumā gādās arī „Multipower” enerģijas un vitamīnu dzērieni. Visi Latvijas izlases dalībnieki tika apgādāti arī ar jauniem „Silvas” kompasiem un kompasu lupām, kā arī jauniem speciāliem orientēšanās apaviem „Icebug” no veikala „Maratons”. Lai mūsējiem daudz spēka, ātras kājas un ass prāts!

Pasaules čempionātam būs iespējams sekot līdzi WOC oficiālajā mājaslapā:
WOC2010

Informāciju sagatavoja:
Anda Bīriņa, LOF preses dienests


, 2010-08-06 18:14, pirms 14 gadiem
Jāņem medaļas.
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.