Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Rubulis

"Kāpas" sacensībās uzvar Sirmais un Ārniece

"Kāpas" sacensībās uzvar Sirmais un Ārniece
"Kāpas" uzvarētāji
Foto: LOF

Pagājušajā nedēļas nogalē Amatciemā notika Baltijas lielākās orientēšanās sacensības - trīsdienas "Kāpa", kurās piedalījās 1800 dalībnieki. Vīriešu elitē jau devīto reizi par uzvarētāju kļuva leģendārais orientierists Mārtiņš Sirmais ("Auseklis IK"), bet sieviešu elitē pirmo uzvaru izcīnīja Līga Ārniece ("Ozons").

Orientēšanās sacensības "Kāpa" nav tikai kārtējais Latvijas kausa posms, bet gan centrālais Latvijas orientēšanās sezonas notikums, uz kuru ierodas lielākā daļa Latvijas orientieristi un viesi no ārzemēm. Šoreiz Amatciema meži uzņēma vairāk nekā 1800 dalībniekus, kuri sacentās orientēšanās skrējienā, velo orientēšanās un taku orientēšanās.

Elites grupās spraigākā cīņa izvērtās sieviešu konkurencē. Pēc pirmās sacensību dienas par līderi kļuva Līga Ārniece, taču viņas pārsvars pār tuvāko sekotāju Kristīni Bertuku bija tikai piecas sekundes. Otrajā sacensību dienā, kas elites grupās bija arī Pasaules ranga sacensības, par pirmās dienas neveiksmi revanšējās Laura Vīķe, svinot uzvaru un kopvērtējumā līderei L. Ārniecei pietuvojoties 50 sekunžu attālumā. Otro vietu joprojām saglabāja K. Bertuka, un atstatums bija palielinājies tikai līdz 17 sekundēm. Pēdējā dienā L. Ārniece apstiprināja, ka ir izturīgākā no uzvaras pretendentēm un ar otro labāku rezultātu dienā saglabāja vadību, to palielinot līdz 1:34 pār L.Vīķi, kura pamanījās kopvērtējumā apsteigt K. Bertuku. Lietuviete un trīskārtējā "Kāpas" uzvarētāja Sandra Paužaite pēdējā dienā uzrādīja labāko distances laiku, tāču nespēja "noķert" K.Bertuku un ierindojās ceturtajā vietā, 44 sekundes aiz godalgotā trijnieka.

Vīriešu elitē "Kāpas" trīsdienas pārvērtās par divdienām, jo otrās dienas rezultāti tika anulēti nepareizi novietota kontrolpunkta dēļ. Svelmainajā pirmajā dienā līderpozīcijā izvirzījās Dāvis Dišlers, kurš iekrāja 2:23 pārsvaru pār Mārtiņu Sirmo. Kad tika atcelti otrās dienas rezultāti, tapa skaidrs, ka cīņa par uzvaru izšķirsies duelī starp šiem abiem orientieristiem. M. Sirmais, kā jau tas vairākas reizes ir noticis līdz šim, pēdējā sacensību dienā uzstādīja tempu, kuram neviens cits pietuvoties nespēja un izcīnīja jau devīto (!) uzvaru "Kāpas" trīsdienās. D. Dišlers saglabāja otro pozīciju, bet Andrim Jubelim izdevās pakāpties uz trešo vietu kopvērtējumā.

Velo orientēšanās sacensībās divu dienu kopvērtējumā uzvarēja kaimiņi - vīriešu elitē igaunis Tonis Erms, bet sieviešu konkurencē - Asta Šimkoniene. Pirmās dienas garā distance bija ar Latvijas čempionāta statusu un zelta medaļas izcīnīja Toms Veits ("Purva bridējs OK") un Ingrīda Šmite ("Auseklis IK").

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tamužs,
LOF preses dienests


Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.
Pirms starta 3h MTB orientēšanās. Foto: Xevents.

Ar PČ 14. vietas ieguvēja Sarksņas uzvaru sākusies rogaininga seriāla "Pilsētas leģendas" 5. sezona

Baltijas valstīs lielākā un populārākā rogaininga jeb komandu orientēšanās seriāla “Pilsētas leģendas” piektā sezona, piedaloties visu triju Baltijas valstu pārstāvjiem, uzsākta 1. aprīlī ar “Spilves pļavu rogainingu”, kas bija pirmais no kopumā sešiem posmiem un ko rīkoja piedzīvojumu sacensību aģentūra “Xevents" sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību un tirdzniecības centru “Damme”, kā arī Intervals.lv, Isostar, Garmin, Kokmuiža un “Magnesia” atbalstu. Velo orientēšanās distancē pārliecinošu uzvaru svinēja pērn pasaules čempionātā izcīnījušais ogrēnietis Andris Sarksņa. Sacensību dalībnieku vidū bija arī olimpiete soļošanā Agnese Pastare, Latvijas čempionāta medaļnieki vieglatlētikā Aigars Feteris un Arnis Ozoliņš, kā arī triatlonā - Andis Grandāns.