Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempionātā orientēšanās maratonā uzvar Kūms un Bertuka

Andrejs Siliņš

Latvijas čempionātā orientēšanās maratonā uzvar Kūms un Bertuka
Kristīne Bertuka
Foto: LOF preses dienests

Sestdien, 3.oktobrī, Beverīnas novada Pūpolos notika pēdējais Latvijas čempionāts orientēšanās sportā šosezon – uzvaras maratona jeb pagarinātajā distancē izcīnīja Jānis Kūms un Kristīne Bertuka.

Sacensībās, kuras norisinājās Gaujas krastā, vīriešu elitē bija jāveic 23km gara distance, bet sievietēm jāmēro 15 kilometri. Apvidus, lai gan bez izteikta reljefa, tomēr izrādījās pietiekami izaicinošs – aizaugušās Gaujas vecupes apgrūtināja skriešanu un padarīja orientēšanos interesantu.

Vīriešu elitē Finiša spurtā pārāks izrādījās Gaujienas orientierist Jānis Kūms, kurš finišēja pēc 2:41:03, par sešām sekundēm apsteidzot OK “Kāpa” pārstāvi Gunti Māliņu un 28 sekundes pirms deviņkārtējā čempiona Jāņa Krūmiņa, kuram spēka finiša izrāvienam vairs nepietika.

Jānis Kūms atstāsta sacensību gaitu: “Ļoti interesanta cīņa visas distances garumā. Distances sākuma daļā skrējām kopā, pārmaiņus vadībā biju gan es, gan Jānis Krūmiņš. Pēc skatītāju kontrolpunkta jau vairāk sāku uzņemties iniciatīvu, jo negribēju, lai kopā nonākam līdz cīņai finišā (cerēju, ka G.Māliņš "nolūzīs"). Pēdējā garajā etapā nemanīju kā Jānis veiksmīgi izvēlās citu ceļa variantu, kas viņam deva 30 sekunžu pārsvaru. Centos viņu noķert, bet visu laiku atstarpe aptuveni tādi pat palika. Negaidīti pie viena no pēdējiem kontrolpunktiem Jānis tika noķerts, kas nozīmēja to, ka cīņa būs pēdējā etapā. Pie priekšpēdējā kontrolpunkta Jānis vēl bija priekšā, bet tad nolēmu veikt savu uzbrukumu, kas arī izdevās un uz ceļa biju ātrāks. ”

Jānim Kūmam šī ir pirmā individuālā zelta medaļa Latvijas čempionātos, bet Guntim Māliņam šī ir absolūti pirmā medaļa individuālajās distancēs.

Sieviešu elitē sacensību gaitā notika vairāki pavērsieni, jo kļūdījās visas dalībnieces, taču Kristīne Bertuka nešaubīgi saglabāja līderes pozīciju visā distances garumā un finišēja lepnā vientulībā ar laiku 2:03:23.

Kristīne Bertuka: “No sākuma likās, ka īsa distance, tikai 15km, taču, kā izrādījās, bija pietiekoši, skrēju divas stundas. Visas kļūdījāmies uz pirmo kontrolpunktu, taču tālāk viss vedās raiti, skrēju pa priekšu un atrāvos. Pēc skatītāju kontrolpunkta mani atkal noķēra, bet tad nezinu, kur manas konkurentes palika. Beigās meklēju ļoti drošus variantus, tā kā nakts orientēšanās – skrēju vairāk pa ceļiem.”

Par otro vietu cīnījās Sandra Grosberga un Marta Jansona, taču distances beigu daļā M.Jansona pieļāva lielu kļūdu un ļāva S.Grosbergai aizbēgt un sevi apsteigt arī Unai Aramai. S.Grosberga finišēja kā otrā, 5:07 aiz uzvarētājas un U.Arama izcīnīja bronzas medaļu, 11:05 aiz čempiones.

Kristīnei Bertukai šis ir jau trešais čempiones tituls šajā distancē, bet gan Sandrai Grosbergai gan Unai Aramai šīs ir pirmās LČ godalgas šajā distancē.

Izmantotie resursi:
LOF preses dienests