Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Latvijas orientieristi pēc startiem Rīgā: "Meža distancēs būs labāk"

Latvijas orientieristi pēc startiem Rīgā: "Meža distancēs būs labāk"
Artūrs Pauliņš
Foto: Latvijas Orientēšanās federācija

Lielākā daļa Latvijas izlases orientieristu nav apmierināti ar Rīgā aizvadītajām sprinta distancēm sakot, ka nākamnedēļ, kad sacensības pārcelsies uz mežiem Siguldā un Turaidā, rezultātiem vajadzētu būt labākiem.

Latvijas izlase svētdien Āgenskalnā guva 17. vietu sprinta stafetē. Pirms tam sestdien Vecrīgā notika sacensības individuālajā sprintā, kur arī augstākais rezultāts bija 17. pozīcija, ko izcīnīja Sandra Grosberga.

Latvijas izlasē sacensības sāka Inga Dambe, kura jau pirmo etapu noslēdza tieši 17. pozīcijā. Turpinājumā Artūrs Pauliņš, Andris Jubelis un Sandra Grosberga turējās netālu ap šo pozīciju un tieši 17. vietā arī finišēja. Tā kā Grosbergai čempionātā paredzēta liela slodze, viņa beigās nedaudz pietaupīja spēkus, bet tāpat 14. pozīcija bija vien desmit sekunžu attālumā.

Pērn Latvija sprinta stafetē izcīnīja 12. vietu, sportistiem atzīstot, ka toreiz bija tehniskāka distance, kas ir komandai piemērotāk.

"Sākumā izdevās veikt īsāku posmu nekā pārējiem," izteicās otro etapu veikušais Artūrs Pauliņš, kurš vispirms pakāpās uz 16. vietu, tomēr drīz vien pēc tam atkrita uz 19. pozīciju, kur Latvija turējās lielu daļu stafetes. "Tomēr posma vidū man skrējiens bija beidzies - kā varēju tā kustējos, ātrāk nevarēju. Šobrīd neesmu formā. Sākumā turēju labu sportistu tempu, bet otrajā daļā orientēšanās bija niecīga, vajadzēja vien skriet, bet mans nogurums palielinājās."

"Arī pērn pirmās dienas nevarēju paskriet, bet pēc brīvdienas lidoju. Cerams, ka šogad būs līdzīgi," teica Pauliņš, kurš arī sestdien pēc sprinta sūdzējās par sportiskās formas trūkumu.

"Sākumā ļoti labi izgāju, uzreiz noķēru francūzi un ieraudzīju arī austrieša muguru. Tomēr vienā vietā uztaisīju mazu kļūdu un atkal francūzis jau bija priekšā. Otro distances pusi sāku labi, vairākus apdzinu, bet pirms paša finiša man nedaudz sajuka - likās, ka jau paņemu pēdējo kontrolpunktu, kaut tas vēl nebija, un pēkšņi kartē neredzēju to, kam būtu jābūt. Kaut ātri sapratu kļūdu, savas desmit sekundes zaudēju," teica Andris Jubelis. "Jutos stiprāks par tiem sportistiem, kas man bija blakus. Centos maksimāli turēt tempu, lai atvieglotu pozīciju Sandrai. Distance bija ātra, dinamiska, lai katra apstāšanās maksā sekundes. Ļoti piemērota tieši sprinta stafetei."

"Tagad man ir trīs brīvas dienas, kam sekos čempionāta galvenais starts stafetē. Visticamāk, tajā skriešu pirmajā etapā. Domāju, ka mums ir laba komanda. Pēc trim startiem divās dienās manāms nogurums, bet atpūtīšos un sagatavošos stafetei," stāstīja Jubelis. "Kāpēc šodien netikām augstāk? Pirmajā etapā bijām nedaudz par tālu. Tieši tas ir atslēgas etaps, jo tajā var zaudēt visu stafeti. Inga ir pieredzējusi un viņai vajag smagas distances, bet šeit bija ātra stafete. Mums nav otras sprinteres. Sprints ir specifisks."

"Sarežģīta trase, bet dažas vietas gan mums, mājiniekiem, bija vairāk piemērotas, piemēram, jocīgi pagalmi, pussabrukušas mājas, kur šveiciešiem varētu šķist, ka īsti nevar skriet. Man būtu patikusi tehniskāka distance, bet tās paliek arvien ātrākas. Tiesa, pērn Igaunijā šajā ziņā tā bija ļoti laba," teica Sandra Grosberga. "Jau pirms starta pateicu, ka uz visu banku neiešu, jo esam tālu. Nedomāju, ka kaut ko mainītu, ja es būtu 14. pozīcijā."

"No sportistu viedokļa čempionāts organizēts ļoti labi. Vienīgi mums šodien karantīnas zona bija arēnas centrā un tā bija atvērta, līdz ar to visi gribēja sasveicināties, kas sportistiem nepatīk. Tomēr zinājām, ka tā būs. Kopumā ar pirmajām divām dienām neesmu apmierināta. Sagatavošanās procesā man gāja grūti, jo vajadzēja gatavoties piecām pilnīgi dažādām distancēm," pauž Grosberga. "Mežs būs pilnīgi kaut kas cits. Sprintā mums savās mājās nebija nekādu priekšrocību, bet mežs ir tā vieta, kur varam cīnīties arī ar lielākajām šī sporta veida valstīm."

Augstākā līmeņa orientēšanās sporta sacensības Latvijā notiek pirmoreiz un ilgs arī visu nākamo nedēļu. Turklāt šī ir pēdējā reize, kad pasaules čempionātā vienlaicīgi tiek aizvadītas pilsētas un meža disciplīnas. Pirmdien paredzēta brīvdiena, bet otrdien Siguldā notiks vidējās distances sacensības. Pasaules čempionātam pieteikušies 345 sportisti no 49 valstīm.


, 2018-08-05 19:44, pirms 6 gadiem
Gribētos jau no sākuma darbus( rezultātu) un pēc tam jau varēs arī runāt , kas bija, kas sanāca, kas nesanāca, kādi varētu būt iemesli, vai pateicoties kam, tik labi ir sanācis nostartēt, bet to visu pēc tam kad viss jau izdarīts.
, 2018-08-05 21:39, pirms 6 gadiem
Šķiet, ka secinājums viens - citi vienkārši skrien ātrāk. Pēc kartēm izskatās, ka domāšanas elements gandrīz vispār nebija nepieciešams un bija tikai jāmauc. Bet nu cerēsim, ka mežā mūsējie skries ātrāk.
, 2018-08-05 21:47, pirms 6 gadiem
Mūsējiem vajag biezākus krūmus. Cerība ka pretinieks apmaldīsies.
, 2018-08-05 21:57, pirms 6 gadiem
Īsti nesaprotu Jubeļa komentāru par pirmo posmu. OK, katra posma dalībnieku sastāvs spēka ziņā nedaudz atšķīrās, bet tāpat var salīdzināt - Dambe ātrākajai zaudēja 1:20, Pauliņš 2:30, Jubelis 1:10, Grosberga 2:39 (tas uz 13:07-14:53 gariem etapiem). Es saskatu, ka Dambe savu etapu ir veikusi ļoti cienījami. Jā, starp citu, kas ar mūsu jaunajām dāmām? Izlasē ir 1974. gadā dzimusī Puķīte un 1977. gadā dzimusī Dambe. Visu cieņu viņām!
, 2018-08-05 23:30, pirms 6 gadiem
Grosbergu vajadzēja likt pirmajā posmā lai turas līdzi līderēm, tad arī puišiem būtu vieglāk, varētu vairāk skriet, mazāk orientēties (kļūdīties).. Savas mājās tomēr varēja labāk, cerams ka mežos paveiksies
, 2018-08-07 17:13, pirms 6 gadiem
Grosbergu tāpēc arī lika pēdējo, ka gadījumā, ja vairs nav par ko cīnīties, tad varēs neiztērēt pēdējos spēkus, viņa visās distancēs piedalās
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.