Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Orientēšanās izlases treneris: Latvieši visās PČ distancēs cīnīsies par desmitnieku

Ints Megnis
Ints Megnis

Orientēšanās izlases treneris: Latvieši visās PČ distancēs cīnīsies par desmitnieku
Latvijas Orientēšanās izlases galvenais treneris Jari Ikaheimonens
Foto: lof.lv

Latvijas orientēšanās izlase visās savās mājās gaidāmā pasaules čempionāta disciplīnās cīnīsies par vietu labāko desmitniekā, pirms čempionāta, kas sāksies jau sestdien, pārliecināts izlases galvenais treneris Jari Ikaheimonens. Tikmēr organizatori uzsver, ka viss ir sagatavots prestižajām sacensībām.

Jau rīt ar sprinta kvalifikāciju (Kronvalda parkā) un finālu (Vecrīgā) sāksies Pasaules čempionāts orientēšanās sportā, kam paralēli Daugavpilī norisināsies arī taku orientēšanās pasaules čempionāts, kur Latviju pārstāvēs 15 sportisti.

Sacensību inspektors no Starptautiskās Orientēšanās federācijas Daniels Leibunguts atzīst, ka sacensības būs neaizmirstamas, tomēr sprints jo īpaši: "Domāju, ka abas daļas, gan sprints Rīgā, gan sacensības Siguldā būs neaizmirstamas, taču sprinta fināls Vecrīgā noteikti būs šo sacensību galvenā nagla." Organizatori uzsver, ka sprinta fināls Vecrīgā būs aizraujošs ne tikai sportistiem, bet arī skatītājiem.

Ikaheimonens, kurš bijis ar Latvijas izlasi kopš 2014. gada, atzīst, ka šobrīd jūtas lepns un pateicīgs par iespēju pēdējos četrus gadus vadīt Latvijas izlasi: "Esam attīstījušies kā komanda ar profesionālu attieksmi: palīdzam un atbalstām viens otru, dalāmies ar informāciju, meklējam jaunus veidus, kā augt, sadarbojamies ar citiem profesionāļiem. Ar šādu attieksmi es redzu gaišu nākotni Latvijai starptautiskā līmenī."

"Esmu apmierināts ar to, kur šobrīd pirms pasaules čempionāta esam kā komanda - bijušas dažādas veselības problēmas un traumas, kas ietekmējušas komandas sastāvu, bet lielākā daļa sportistu šobrīd ir labākā formā nekā jebkad iepriekš, tādēļ esmu pārliecināts, ka latvieši visās distancēs cīnīsies par vietām labāko desmitniekā. Galvenais uzsvars ir uz stafetēm, kas būs galvenais komandas pārbaudījums un kur mērķis ir medaļu pozīcijas. Tas, protams, nebūs viegli un to varētu salīdzināt ar medaļu hokeja pasaules čempionātā, bet tas nav neiespējami. Esmu arī patīkami satraukts redzēt atbalstu no Latvijas faniem, jo zinu no pieredzes, cik lieliska ir sajūta sacensties savu fanu priekšā. Ceru redzēt daudz līdzjutēju atbalstot mūsējos ceļā uz viņu līdz šim labākajiem rezultātiem," paudis Ikaheimonens.

Piektdien arī notika preses konference, kurā organizatori pauda prieku par gaidāmajām sacensībām.

"Unikāli, ka sprinta fināls notiks tieši vecpilsētas sirdī. Orientēšanās ir viens no masveidīgākajiem sporta veidiem Latvijā, tomēr skrienošus cilvēkus pilsētas centrā daudzi ieraudzīs pirmoreiz. Tas palīdzēs arī sporta veida popularitātei," teica Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzevičs, kurš uzskata, ka Latvija rīkošanas tiesības ieguvusi ar sporta veida popularitāti iedzīvotāju vidū.

"Par pasaules čempionātu ir liela interese un tiešraidē to skatīsies visās Ziemeļvalstīs. Orientēšanās varēs unikāli parādīt Rīgu, kā arī palīdzēt sporta veidam augt Latvijā," uzskata Starptautiskās Orientēšanās federācijas ģenerālsekretārs Toms Halovels. "Mums ir 72 biedru valstis un cenšamies visām palīdzēt attīstīt sporta veidu. Sacensību rīkošana ir viens no attīstīšanas veidiem, esmu priecīgs, ka pirmoreiz esam Latvijā."

"Jau iepriekš esam bijuši pilsētas centros, bet pirmoreiz pasaules čempionāts notiks galvaspilsētas centrā. Kopš sprinta ieviešanas orientēšanās padarīta pieejamāka parastajiem cilvēkiem - varam sacensības aizvadīt jebkur. Maratona skrējiens televīzijas translācijās parāda pilsētas skaistumu, tagad varam to parādīt arī orientēsanās sacensībās," saka Halovels.

"Esam gatavi sarīkot skaistu pasaules čempionātu," pauž sacensību direktors Jānis Lazdāns. "izveidotas skaistas distances - orientēšanās kartes tāpat kā Rīga nekad nav pabeigtas. Līdzjutējus aicinātu nākt skatīties uz sacensību arēnām, kur būs lielie ekrāni un varēs ļoti viegli sekot līdzi notikumiem trasē."

Ja sestdien sprinta fināls notiks Vecrīgā, svētdien sprinta stafete tiks aizvadīta Āgenskalnā. Kā pauda čempionāta tehniskais direktors Daniels Kārkliņš, tā ir pavisam citādāka, urbānāka, vide un sportistiem būs interesanti divās dienās skriet pa divām krasi atšķirīgām vietām. "Šis ir bijis liels izaicinājums, bet noteikti tam esam gatavi."

"Lielākā daļa sportistu arī citos sporta veidos vienmēr sapņojuši, lai galvenās sacensības notiktu viņu mītnes valstī. Čempionāts mājās ir īpašs - kaut aizliegtajā apvidū vairākus gadus neesam bijuši, tāpat par katru no šīm vietām ir īpašas sajūtas. Mums ir praktiski neierobežotas iespējas trenēties līdzīgos apvidos," teica Latvijas izlases vadītājs Jurģis Krastiņš. "Tāpat īpaša māju ir sajūta un vakarā vari, piemēram, uzkost mammas audzētos gurķus."

Paralēli Daugavpilī notiks pasaules čempionāts taku orientēšanās jeb sacensības cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tur piedalīsies 150 dalībnieki no 24 valstīm.

"Pasaules Čempionāta rīkošana ir ne tikai gods, bet arī ļoti liela atbildība. Tādēļ Latvijas Taku-O izlase atklātajā grupā šim čempionātam palikusi bez pieredzējušākajiem dalībniekiem, kuri iesaistījušies organizatoriskajos darbos," komentē viena no dalībniecēm Ilze Lapiņa. Paraolimpiskajā grupā Latviju pārstāvēs jau iepriekšējos gados startējuši dalībnieki Valdis Strods, Vjačeslavs Lukaševičs un Guntis Jakubovskis. Savukārt atklātajā grupā visi dalībnieki ir bez čempionātu pieredzes - Ilze Lapiņa, Kristaps Mierlauks, Laura Elīza Lapiņa. "Piesaistot jaunos sportistus, varam cerēt uz labu papildinājumu taku-O izlasei turpmākajos gados. Īpaši Temp-O sacensībās, kur ļoti svarīga ātra reakcija, citas valstis mēdz pārstāvēt gados jauni sportisti."

Sacensību apmeklējums skatītājiem ir bez maksas, izņemot ieejas maksu Turaidas muzejrezervātā, lai apmeklētu sacensību arēnu stafetēs un garajā distancē. TV tiešraidi Latvijā nodrošinās "LMT Straume".

Pasaules čempionāta programma

DienaLaiksDistance/Notikums
4. augusts9:00-11:40sprinta kvalifikācija (Kronvalda parks)
14:50-17:00sprinta fināls (Vecrīga)
17:00ziedu ceremonija
17:30-18:15atklāšanas ceremonija un apbalvošana (Vecrīga)
5. augusts16:50-18:00sprinta stafete (Āgenskalns)
17:50ziedu ceremonija
18:20sprinta stafetes apbalvošana
7. augusts11:50-17:20vidējā distance (Sigulda)
14:50ziedu ceremonija sievietēm
17:20ziedu ceremonija vīriešiem
8. augusts19:00vidējās distances apbalvošanas ceremonija (Siguldas stacijas laukums)
9. augusts14:20-18:00stafete (Turaida)
18:05ziedu ceremonija
10. augusts19:00stafetes apbalvošanas ceremonija (Siguldas stacijas laukums)
11. augusts11:00-18:00garā distance (Turaida)
17:50ziedu ceremonija
18:10-18:50apbalvošana un noslēguma ceremonija

     [+] [-]

, 2018-08-03 22:42, pirms 6 gadiem
Jūtu, kā viesi šķendēsies par Aizsargjoslu likumu ; )
Normāli dabu tā nesargā ar kritalu kaudzēm ainaviskās vietās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja