Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Orientēšanās ziemas sezona noslēdzas ar A. Kivlenieka triumfu Latvijas čempionātā

Orientēšanās ziemas sezona noslēdzas ar A. Kivlenieka triumfu Latvijas čempionātā
Andris Kivlenieks
Foto: LOF

Smeceres silā pagājušajā nedēļas nogalē norisinājās Latvijas orientēšanās ziemas sezonas kulminācijas sacensības - Latvijas čempionāts sprintā, vidējā distancē un stafetē. Sacensību dalībnieku skaits pārsniedza 300. Fakts, ka sacensības vienlaikus bija Latvijas un Lietuvas čempionāti, nodrošināja gan lielu dalībnieku skaitu, gan pietiekamu sportisko konkurenci.

Nepārspēts no Madonas aizbrauca Andris Kivlenieks, kurš uzvarēja gan sprintā, gan vidējā distancē un stafetē palīdzēja uzvarēt Ogre OK/SC komandai (sastāvā arī R. Kivlenieks, N. Neimanis). Līga Valdmane izcīnīja abas individuālās zelta medaļas, taču stafetē ātrākas bija konkurentes no Madonas BJSS/OK Arona (S. Lapsiņa, U. Arama, Z. Čamane).

Sprints

Sacensības sākās piektdienā ar sprintu. Smeceres silā OK "Arona" rīkotajās sacensībās, par spīti trūcīgajiem sniega apstākļiem, tika izveidotas interesantas un sarežģītas distances, kas ļāva noteikt ātrākos ziemas orientieristus Latvijā. Uzvaras elites grupās izcīnīja Andris Kivlenieks (Ogre OK/SC) un Līga Valdmane (ZVOC-VBSS).

Sieviešu elitē Līga Valdmane vēlreiz apliecināja, ka šobrīd Latvijā viņai līdzvērtīgu sāncenšu nav. L.Valdmane 2,8km garo distanci veica pa 16:28, kas bija teju par divām minūtēm ātrāk nekā Zanei Čamanei otrajā vietā. Sigita Lapsiņa bija pāris sekundes ātrāka par Baibu Smilu un stājās uz trešā goda pjedestāla pakāpiena. Jāpiebilst, ka sieviešu elitē ātrāka bija lietuviete Gabriele Kenaite, taču Latvijas čempionāta medaļas izcīna tikai Latvijas orientēšanās klubos reģistrēti sportisti.

Vīriešu elitē sacensība par uzvaru izvērtās starp brāļiem Kivleniekiem. A. Kivlenieks 3 km distanci noslēpoja pa 12:50, kas bija par 35 sekundēm ātrāk nekā distanču slēpošanas Pasaules čempionāta dalībnieks Raivo Kivlenieks. Uz trešo vietu pretendēja virkne spējīgu orientieristu, starp kuriem ātrākais izrādījās Edgars Bričonoks ar rezultātu 14:23. E. Bričonoks, gatavojoties šīm sacensībām, pagājušajā nedēļas nogalē startēja Zviedrijas čempionātā.

Andris Kivlenieks uzslavēja organizatoru paveikto, parūpējoties par to, ka distance bija "interesanta un izplānota pa sniegainajam daļam tā kā netrūka sniega". Latvijas labākais ziemas orientierists atzina, ka ir patīkami turpināt uzvaru sēriju Latvijas čempionātos. Taujāts par sava brāļa Raivo sasniegto līmeni šogad, Andris komentēja, ka: "Bail nav, bet zinu ka viņš ir vienlīdz ātrs ar mani, tāpēc visu izšķir orientešanās, ceļu variantu izvēle. Kā nekā tieši pirms čempionāta startējam Ignalinā Baltijas militārajās ziemas sporta spēlēs slēpošanā un 5km distancē mūs šķīra tikai 3 sekundes (es biju nedaudz ātrāks)."

Vidējā distance

Dienu pēc sprinta Latvijas čempionāta sacensības turpinājās ar vidējās distances sacensībām. Vīriešu elitē Andris Kivlenieks 6,6km garo distanci Madonai raksturīgajā kalnainajā apvidū veica pa 31:23, kas bija absolūti ātrākais rezultāts starp Latvijas un Lietuvas sportistiem. Spēcīgais Raivo Kivlenieks distanci veica tikai par pāris sekundēm lēnāk, taču neatzīmējās priekšpēdējā kontrolpunktā, kas bija "pa ceļam" uz pēdējo punktu un tādējādi nopelnīja diskvalifikāciju. Situāciju izmantoja vietējais Nauris Raize (Madonas BJSS/OK Arona), ierindojoties otrajā vietā, +2:27.

Jau otro bronzas medaļu izcīnīja Edgars Bričonoks (Kāpa OK), kurš no A.Kivlenieka atpalika 4:42, bet bija par 11 sekundēm ātrāks nekā kluba biedrs Reinis Putniņš. Sieviešu elitē pirmos divus labākos rezultātus uzrādīja Lietuvas orientieristes, taču labākā no Latvijas sportistēm atkal bija Līga Valdmane, kura 5,2km distancē pavadīja 35:02. Par 3:02 ilgāk distancē pavadīja Kristīne Veita (Ozons), kura ieguva sudraba medaļu, bet bronzas pozīcijā finišēja Zane Čamane (ZVOC-VBSS) ar laiku 38:30.

Stafete

Svētdien sacensības noslēdzās ar trīs etapu stafetes sacensībām. Kopējais starts daudzo komandu dēļ izskatījās iespaidīgs. Sieviešu elitē Lietuvas komandas izrādījās spēcīgākas par Latvijas klubu komandām, aizņemot pirmās trīs vietas. Par medaļām LČ ieskaitē sacentās Madonas BJSS/OK Arona, ZVOC-VBSS UN OK Stiga komandas. Kā to varēja prognozēt, jau pirmajā etapā vadībā vietējā kluba komandu izvirzīja Sigita Lapsiņa, kuras pārsvars pār ZVOC-VBSS Elizabeti Ločmeli sasniedza 2:36, bet pār OK Stiga orietieristi jau vairāk nekā 13 minūtes. Otrajā etapā Madonas komandas pārsvaru līdz 4:17 palielināja Una Arama, un, kaut gan trešajā etapā Līga Valdmane atguva vienu minūti par labu ZVOC-VBSS komandai, zelta medaļas pozīciju nosargāja Zane Čamane. Sudrabs ZVOC-VBSS orientieristēm (E. Ločmele, V. Alberinga, L. Valdmane), bet bronzas medaļu LČ konkurencē ieguva OK Stiga orientieristes (V. Šalkauskaite, O. Zile, O. Pavārniece).

Vīriešu elitē spēcīgāki par dienvidu kaimiņiem izrādījās mūsu orientieristi no Ogres. Orge OK/SC orientieristi Raivo Kivlenieks, Andris Kivlenieks un Nauris Neimanis šoreiz bija konkurentiem neaizsniedzami, esot vadībā visu sacensību gaitu.

Savukārt sacensība par otro un trešo vietu izvērtās spraiga divcīņa starp Madonas BJSS/OK Arona un OK Kāpa orientieristiem. Pirmajā etapā Jānis Baunis vadībā izvirzīja Madonas komandu, pārspējot OK Kāpa Reini Putniņu par 4:15. Otrajā etapā 2:51 atguva Kāpas Jānis Peilāns, pārspējot Madonas Dināru Gutānu un pēdējā etapā sūtīja Edgaru Bričonoku Naura Raizes "medībās" 1:24 viņam aiz muguras.

Par notikumie pēdējā etapa beigās lakoniski, bet daiļrunīgi runā E.Bričonoka komentārs: "Ogre bija nenoķerama, bet N. Raize startēja pusotru minūti pirms manis. Atzīmējos devītajā kontrolpunktā un skatos - Raize aiz manis. Uz 11.kp Nauri "aizvedu" uz savu farsta kontrolpunktu un līdz priekšpēdējam kontrolpunktam viņu neredzēju, līdz aiz skatītāju etapa nedaudz kļūdījos. Principā trīs dienu laikā izdarīts maksimums." Galu galā abus sportistus šķīra tikai 24 sekundes.

Par lielāko uzvarētāju šajā čempionātā kļuva Andris Kivlenieks, kurš joprojām kopš 2011.gada nav ticis pārspēts Latvijas čempionātu individuālajās un stafetes sacensībās. Vienīgie ziemas orientēšanās Latvijas čempionāti, kuros A.Kivlenieks kopš 2011. gada nav uzvarējis, ir 2013. gada sacensības, kuru laikā sportists atradās pasaules čempionātā.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tamužs,
LOF preses dienests