Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1281, Did:0, useCase: 3

Pusmaratons - puspastaiga

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Saulainā sestdienā nespēju nedoties kārtējā skrējienā, gatavojoties maratonam. Saules spilgtums vai mūzika ausīs šoreiz sajauca galvu un mierīgā treniņa vietā iznāca neplānots pusmaratons.

Pēc iepriekšējā skrējiena sniegainajās ielās pašsajūta tiešām bija lieliska un tā nepasliktinājās arī nākamajā dienā. Piektdienas vakara skrējienu gan pārcēlu uz sestdienu, kad solīja jauku laiku. Sinoptiķi tiešām nekļūdījās, un īsi pirms četriem saules pavadīts devos Pļavnieku ielās. Nelielas izmaiņas gan bija – pirmo reizi no draudzenes izlienēju "i-pod", bet tradicionālās kedas aizstāju ar diezgan jauniem basketbola apaviem. Noteiktu maršrutu sev nebiju noteicis...

Varbūt ar tā bija mana lielākā kļūda, ka nebiju izdomājis, kur un kā skriešu. Uzticējos savam ģeogrāfa čujam, skrienot ne visai zināmos ceļos. Skrēju pa Krustpils ielu, virzoties ārpus Rīgas, rēķinot, ka nogriezīšos pa kreisi un izskriešu apmēram uz Lubānas ielas "DEPO". Laikam pārāk raiti sekmējās, jo aizskrēju krietni par tālu, pa kreisi nogriežoties vien Granīta ielā. Un tad tikai taisni. Dārziņi, Stopiņu novads, TEC 2, Acone – zemapziņā sapratu kādās auzās esmu iebraucis, taču griezt vēlreiz pa kreisi nebija kur. Mežs, mežs un vēlreiz mežs. Kājas arī pamazām sāka gurt, taču pavisam tās sagura brīdī, kad ieraudzīju ceļazīmi "Saurieši" un tai sekojošo – Ogre 21, Rīga 16. Tādā ellē galīgi nebiju plānojis nokļūt, tāpēc nācās domāt kā sataupīt spēkus un tikt līdz mājām, jo sīknaudas autobusam līdzi nebija.

Tad nu Ulbrokas virzienā devos pa pusei skrienot, pa pusei ejot. Sasniedzot Dreiliņus spēki gan izsīka pavisam un atlikušo distanci veicu ejot. Gribējās i padzerties, i ēst, uzmundrināja vien mūzika un doma, ka nedrīkst nokavēt "Ventspils" - "Kalev" spēli. Līdz mājām tiku ļoti smagām kājām, spēles sākumu gan nokavējot. Divas stundas un 45 minūtes – 25 km.

Skrējiena karte

Rupji rēķinot noskrēju aptuveni divas trešdaļas no šīs distances, pārējais pastaigas solis. Pēdējos kilometros visvairāk domāju par vairākām lietām – padzerties maratona laikā varēs, bet kā ar ēšanu? Vai kādā posmā varēšu arī paieties, ja lūziens nāks virsū? Varbūt kāds maratona veicējs var pastāstīt?

Vakar vakarā kājas tiešām bija ļoti smagas, taču milzīgs nogurums gan nē, jo vēl līdz trijiem naktī spēju sekot Ernesta Gulbja spēlei. Pēc miega un pulksteņa griešanas pamodos vēl svaigāks un arī kājas šķita atpūtušās, jo tikai mazliet vēl sāpēja muskuļi. Šodiena mierīga un šķiet arī rītdiena paies mierā. Nākamo skriešanu esmu ieplānojis otrdien (aprill, aprill), tomēr jau ar krietni lielāku plānošanu kur un kā. Nākamajā nedēļā ceru sagaidīt arī savus skriešanas apavus, lai nevajadzētu vairs satraukties par kaitējumu kājām.

Lasi vairāk:
Sākt nemaz nav viegli
Vai amatieris pieveiks maratonu?
Pirmā vilšanās
Netici stihijai, klausi savam ķermenim!

1 2 46 komentāri

  +1 [+] [-]

, 2008-03-30 20:11, pirms 16 gadiem
Sveiks, piedod lūdzu ka varbūt nēesmu līdz galam zinoš par Rīgas maratonu, bet kad viņš īsti būs, kad ir jāpiesakās, un kādas distances īsti būs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2008-03-30 20:17, pirms 16 gadiem
dos ēst. bet vaita ar basketbola apaviem nav grūti skriet? potīte nedabūn normāli izlocīties :/

     [+] [-]

, 2008-03-30 20:18, pirms 16 gadiem
sh1d rakstīja: dos ēst. bet vaita ar basketbola apaviem nav grūti skriet? potīte nedabūn normāli izlocīties :/


mazliet to jutu, ka potiitei iisti nepatiik, tachu jaunnedelj ceru, ka skrieshanas apavi mani iepriecinaas..
Slēpts komentārs: puslaiks

     [+] [-]

, 2008-03-30 20:22, pirms 16 gadiem
sanāca kaut kas līdzīgs manam piedzīvojumam...

  +1 [+] [-]

, 2008-03-30 20:25, pirms 16 gadiem
painkillers rakstīja: Sveiks, piedod lūdzu ka varbūt nēesmu līdz galam zinoš par Rīgas maratonu, bet kad viņš īsti būs, kad ir jāpiesakās, un kādas distances īsti būs?



Rīgas maratons buus 18. maijā
Ir trīs dažādas distances - 5 km, 21 km un 42, 195 km..
Par pieteikshanos siikaak nordearigasmaratons.lv

     [+] [-]

, 2008-03-30 20:26, pirms 16 gadiem
puslaiks rakstīja: skriešanas laikā vēl domāt par ēšanu??? kkas interesants

tas jau bija vairaak ieshanas laikaa nevis skrieshanas

  +2 [+] [-]

, 2008-03-30 20:27, pirms 16 gadiem
prieks ka viss ok tev!
man pagaidām ir ok- jūtu ka pamazām ieeju laikam kaut kādā bedrē- jo pēdējās reizes bijis tā grūtāk skriet nekā iepriekš!cerams pareizā laikā tikšu laukā!

par to ēšanu- nu neesmu gan skrējis maratonu, bet man trasē stāvēs cilvēki, kuri man iedos kkadas uzkodas, kuras dotu enerģiju, jo ar tukšu vēderu skriet nav reāli- tā gologuha beidz nost tevi- esmu lasījis gan no skrējējiem, gan arī riteņbraucējiem, ka ja tu nonāc lidz goloduhas sajūtai- tad dimba ir- pats ar to esmu izjutis- vienkārši nevari paskriet tik ātri kā verētu!

Veiksmi, vēl 48 dienas tikai

man gan bik pārsloedze ceļiem, jotie sāp ik pa laikam, bet nu ar apaviem tas nav saistīts, jo tie man ir labi- speciāli iegādājos labus, zinot, ka man pie lielām slodzēm ir bijušas problēmas ar ceļiem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2008-03-30 20:46, pirms 16 gadiem
tieši tā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-03-30 21:20, pirms 16 gadiem
Hempo rakstīja: raibi tev gājis

gadās

     [+] [-]

, 2008-03-30 21:30, pirms 16 gadiem
sportists32 rakstīja: Es ar savu pieredz maratonos varu teikt ka šitā trenējoties ( meklējot ieganstus netrenēties) līdz finišam netiksi.
Jātrenējas neatkarīgi no laika apstākļiem un to mūziku arī izņem no ausīm arā.


šī bija pirmā reize kad skrēju ar mūziku.. un paliidzeeja nedomaat par skriešanu kā tādu.. Vai ir kaads iemesls kaapeec nevajadzeetu?

     [+] [-]

, 2008-03-30 21:31, pirms 16 gadiem
kastanis rakstīja: man gan bik pārsloedze ceļiem, jotie sāp ik pa laikam, bet nu ar apaviem tas nav saistīts, jo tie man ir labi- speciāli iegādājos labus, zinot, ka man pie lielām slodzēm ir bijušas problēmas ar ceļiem!

Skriešanu diezgan pamatīgi ietekmē arī tas pa kādu segumu tiek skriets. Ja skrien pa cietu segumu (asfalts, betons, bruģis u. c.), tad liekas, ka it kā ir foršāk skriet, bet tai pat laikā daudz labāk priekš kājām ir tas, ja skriešana notiek pa zemes ceļiem, vai smilšu joslām ceļu malās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-03-30 22:09, pirms 16 gadiem
man mūzika traucē tādā ziņā, ka, klausoties jebkuru dziesmu, es it kā skrienot rēķinu laiku, cik ilgi esmu skrējusi. es zinu, ka dziesma ir apmēram 4 minūtes gara un tad es to laiku lēnām rēķinu kopā, arī distanci patiesībā. un tas viss kopā kaut kā novērš uzmanību, grūti koncentrēties, grūti arī psiholoģiski, jo visu laiku rēķini, cik daudz vēl jāskrien

     [+] [-]

, 2008-03-30 22:24, pirms 16 gadiem
anch

nu tad jāuzliek viens Armin Van Buuren State of trance gabals

     [+] [-]

, 2008-03-30 22:38, pirms 16 gadiem
par segumu- jā protams- bet tā kā maratons notiek uz asfalta jāpieradina kājas ir uz asfalta

man mūzika palīdz skriet! novērš tieši domas no km skaitīšanas!tiesa izdomājos bieži par daudz un paskrienu kādam līkumam garām!

     [+] [-]

, 2008-03-30 23:22, pirms 16 gadiem
Andree , Tevis ieteiktie gabali tad jau laikam dikti gari. jā, tas varētu palīdzēt, bet laikam jau tā mūzikas padarīšana būs visai individuāla

     [+] [-]

, 2008-03-30 23:31, pirms 16 gadiem
Varbūt ir vērts atmērīt kādu 5km distanci ar mašīnu vai kādu citu metodi? Es tā daru. Tad nu skrien tos apļus kamēr raibs gar acīm metas. Ja spēciņš apsīkst, tad neko tālu nav jāiet... Skriešanas laikā jāņem iekšā ogļhidrāti, tipa cukurgrauds, šokolāde utt. Turies, rūdi raksturu un arī nepārspīlē - palielini attālumus pakāpeniski. 6m 36s/km nav nemaz tik slikti - tādā tempā čubinot mierīgi iekļausies kontrollaikā...

     [+] [-]

, 2008-03-30 23:36, pirms 16 gadiem
anch rakstīja: man mūzika traucē tādā ziņā, ka, klausoties jebkuru dziesmu, es it kā skrienot rēķinu laiku, cik ilgi esmu skrējusi. es zinu, ka dziesma ir apmēram 4 minūtes gara un tad es to laiku lēnām rēķinu kopā, arī distanci patiesībā. un tas viss kopā kaut kā novērš uzmanību, grūti koncentrēties, grūti arī psiholoģiski, jo visu laiku rēķini, cik daudz vēl jāskrien

Tu nu gan tur sarežģīti ņemies..vai tad nav kas labāk par ko domāt kad skrien nekā aprēķināt pēc dziesmu garuma nos krietos KM?

     [+] [-]

, 2008-03-30 23:45, pirms 16 gadiem
Pāriet uz soļiem maratonā aizliegts jau laikam nav, bet pēc tam atkal atsākt skriet ir ļooooti grūti. Protams, ne jau neiespējami, bet bez galējas vajadzības tādā veidā atpūsties neieteiktu.
Attiecībā par šokolādēm- ja tās triec iekšā visu skrējiena laiku, iespējams, ka viss būs kārtībā, bet esmu brīdināts ar līdzīgām lietiņām neaizrauties pirms starta, jo, ja tādā veidā uzņemtā ātri pārstrādājamā enerģija beigsies kaut kad distances vidū, galīgi nebūs laba sajūta.

  +3 [+] [-]

, 2008-03-31 00:05, pirms 16 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: Un tad tikai taisni. Dārziņi, Stopiņu novads, TEC 2, Acone – zemapziņā sapratu kādās auzās esmu iebraucis

Es tajās auzās dzīvoju!

     [+] [-]

, 2008-03-31 00:06, pirms 16 gadiem
anch rakstīja: Andree , Tevis ieteiktie gabali tad jau laikam dikti gari. jā, tas varētu palīdzēt, bet laikam jau tā mūzikas padarīšana būs visai individuāla



Tas ir pasaules top Dj, viņam tie mixi iet pāri 2 h....trance stils...ja Sensation White zini, tad apēram tā.....pat ritms tieši priekš skriešanas

     [+] [-]

, 2008-03-31 00:30, pirms 16 gadiem
neznez rakstīja: Tu nu gan tur sarežģīti ņemies..vai tad nav kas labāk par ko domāt kad skrien nekā aprēķināt pēc dziesmu garuma nos krietos KM?


man tas sanāk kaut kā automātiski, ne jau tāpēc, ka gribētu tā darīt. un tieši šī iemesla dēļ, labāk skrienu ar klusumu ausīs
un elpot arī tā ir vieglāk, ka dzirdi sevi

     [+] [-]

, 2008-03-31 08:32, pirms 16 gadiem
Kad skrien maratonu veel ne to vien var sadomaaties,laika tach daudz,un labaak par kaut ko domaat,nevis shuuties,ka veel 20km liidz finisham man shiis briivdienas mieriigi sestd.10km sveetd.12,5km

     [+] [-]

, 2008-03-31 08:56, pirms 16 gadiem
maratona laikaa var iet,var domaat,var eest,klausiities muuziku utt...man jau liekas,ka shet ir cilveeki,kas vispaar grib pieveikt to distanci,nevis uzstaadiit kaadus rekordus un tas viss ir atljauts galvenais buut galaa pirms kontrollaika par eeshanu buus pa celjam esshanas dzershanas punkti tu buus uudens,teeja,energjijas dzeerieni...banaani,shokolaade mosh piiraadzinji...Jaani turies on viss buus oki tikai neapstaajies un pildi SAVUS treninju plaanus un buus oki

     [+] [-]

, 2008-03-31 09:08, pirms 16 gadiem
"Mežs, mežs un vēlreiz mežs. Kājas arī pamazām sāka gurt, taču pavisam tās sagura brīdī, kad ieraudzīju ceļazīmi "Saurieši" un tai sekojošo – Ogre 21, Rīga 16. Tādā ellē galīgi nebiju plānojis nokļūt [...] "

Nav nekaada elle, es tur netaalu dziivoju Bet vispaar turies, gan jau, ka noskriesi to maratonu ja shitaa turpinaasi treneeties.
Slēpts komentārs: BookiesNightmare

     [+] [-]

, 2008-03-31 16:02, pirms 16 gadiem
Kā redzi, tad interesē gan
man ir interesanti apspriesties ar citiem, kā iet viņiem !

  +1 [+] [-]

, 2008-03-31 16:04, pirms 16 gadiem
Sveiciens vēlreiz bloga vērotājiem un postotājiem!
Ko lai saka .... labi ka tiki līdz galam, kaut vai soļiem, lai ar tāpat, kas daudz maz pieredzējis, manā uztverē arī nav lietderīgi iet soļiem, labāk lēnā jo lēna riksītī - tā arī pie normālas skriešanas pieradīsi. Par to distances plānošanu - piekrītu, labāk tomēr ieplānot distanci, lai vēlāk nebūtu jāmokās - vēl labāk, kā kolēģis teica, optimālie 5-7 km aplim, lai nebūtu problēmas, ja nu kas notiekas pa ceļam (tpu, tpu, tpu...) - nu vismaz iesākumam, kamēr vēl nezini sevi, cik daudz vari ....
Par to ka pārliki uz citu dienu, darīšana, protams Tava, un tomēr - ja esi agrāk paredzējis treniņu, tad pie tā pieturies. Tā rūdi raksturu un neviens lieks kilometrs, nekad nav bijis lieks .... zinot, cik maza ir Jāņa kilometrāža, gandrīz vai ieteiktu, censties vispār neizlaist dienas, pat ja muskuļi ir smagāki par smagiem - noskrien kaut vai tos pašus 3km un tas atmaksāsies ..... kaut vai gliemeža ātrumā. Tā tiksi no visiem smagumiem daudz ātrāk vaļā.

  +1 [+] [-]

, 2008-03-31 16:15, pirms 16 gadiem
par mūziku un austiņām .... klausies kaut vai Bahu vai sēru maršu ar Mendelsona valsi komplektā .... tikai skrieni, ja ir nolikts treniņš .... cita attaisnojuma nava, ja tā lieta palīdz, nav nekādu problēmu
1 2 46 komentāri