Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1281, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Kādus apavus un apģērbu izvēlēties skriešanai?

Kādus apavus un apģērbu izvēlēties skriešanai?
Gatis Bērziņš konsultējot klientu
Foto: skrien.lv

Tuvojoties Nordea Rīgas maratonam, specializētā skriešanas veikala "Maratons" skriešanas kategorijas eksperts Gatis Bērziņš Sportacentrs.com lasītājiem skaidro, kādus apavus un skriešanas ekipējumu izvēlēties startam sacensībās.

Par apaviem...

Pirms iegādāties apavus, cilvēkam nepieciešams noskaidrot pēdas tipu. Visvienkāršāk to izdarīt veikalā "Maratons" Cēsu ielā 31, kur ir speciāls skriešanas trenažieris šādu testu veikšanai. Ja cilvēks skrien tikai reizi gadā un dalība Rīgas maratona 5 kilometru distancē ir viens no retajiem startiem, tad apaviem nav tik būtiska nozīme.

"Ja cilvēks skrien daudz, tad, protams, nepieciešami labi apavi. Daudz – tas ir sākot jau no 10 kilometriem nedēļā. Vidēji uz vienu kilometru ir aptuveni 500 triecieni uz kāju – papēdi un pašu pēdas velvi. Ir trīs pēdu tipi – augsta velve, normāla velve un plakanā pēda. Atkarībā no pēdu tipa skrējējam arī vēlams izvēlēties apavus," skaidro Bērziņš, piebilstot, ka cilvēkam ar plakano pēdu ir nepieciešami apavi ar maksimāli lielāku amortizāciju. "To var salīdzināt ar automašīnu – ja tai ir salūzis amortizators, tā tiek lauzta. Tieši tāpat ir ar cilvēku – ar nepiemērotiem apaviem cilvēks bojā ne tikai pēdu, bet visu mugurkaulu."

Ja cilvēkam skrienot, ir nestabila pēda, papēdis zaudē savu stāju, Ahileja cīpsla iestiepjas nevienmērīgi, svars neiet taisni pa kāju, bet vairāk uz ceļgalu locītavām, meniskiem. Gatis Bērziņš atklāj, ka ilgstoši skrienot pa asfaltu, tas var atstāt iespaidu uz kaulu plēvēm, locītavām un mugurkaulu.

G. Bērziņš: "Ja cilvēks ir izdomājis skriet maratonu, bet nav profesionālis, viņš nevar atnākt uz veikalu un teikt: "Man vajag maratona apavus". Ir dažādas apavu kategorijas – treniņu apavi, ātruma treniņu apavi un sacensību apavi. Cilvēkam, kas maratonu skrien 3h30min, 4h vai lēnāk, nedrīkst ņemt profesionālim paredzētos maratona apavus, jo tur nav vajadzīgās amortizācijas un atšķirsies triecienu daudzums uz kāju, ar sportistu, kas skrien nedaudz virs divām stundām."

Gatis piebilst, ka cilvēks, kurš maratonu skrien aptuveni četrās stundās, nevar izvēlēties apavus, ar kuriem Haile Gebraselasi sasniedza pasaules rekordu [Adidas Adizero Adios]: "Viņš noskries divdesmit kilometrus un pēc tam, visticamāk, ar lielām sāpēm kājās izstāsies, jo kājas būs ļoti piedzītas."

Par apģērbu...

Izvēloties apģērbu, cilvēkam jāskatās kāda ir viņa ķermeņa uzbūve. Īpaši svarīgi tas ir vīriešiem, kam bikses jāpiemeklē vadoties pēc tā, cik lielas ir kāju ciskas. Ja tās ir lielas, tad jāizvēlas apspīlētas bikses, pretējā gadījumā, veicot garākas distances, var rasties noberzumi [uz ciskām]. Televīzijā un vērojot sacensības klātienē taču daudzkārt redzēts, ka maratonisti ar tievām kājām izvēlas brīvi plīvojušus šortus, kas turklāt nodrošina labu gaisa ventilāciju.

Jāuzsver, ka aukstā laikā sportists nedrīkst skriet īsajos šortos, jo ceļgaliem būs pārāk auksti un tie var sākt sāpēt nepietiekamas apasiņošanās dēļ, mazāk rodas eļļošanās šķidrums locītavās. Ir pieejama trīs garuma skriešanas bikses – garās, pusgarās (jeb ¾ bikses) un īsās.

Kāpēc vajadzīgs pareizs skriešanas apģērbs? Gatis Bērziņš: "Skriešanas tekstilam ir divslāņu tehnoloģija – pirmkārt, apģērbs uzsūc sviedrus, otrkārt, izvada tos uz āru. Kokvilna uzsūc sviedrus, taču nenovada tos, līdz ar to nežāvē apģērbu. Ķermenim svīstot, apģērbam jāspēj uzsūkt sviedrus un novadīt tos no ķermeņa, lai tas būtu daļēji sauss un nerastos noberzumi. Ja nav tehnoloģiski labs sporta krekls, tas pielīp pie auguma un sāk berzt, sakarinot krūšu galus vai citas ķermeņa daļas."

Arī zeķēm jābūt tādām, kas uzsūc un novada sviedrus, lai uz kājām nerastos tulznas. Labām skriešanas zeķēm būs dažādi blīvumi, pabiezinājumi, kas maksimāli pieguļ. Skriešanas zeķēm ir norādīts, kura paredzēta labajam, kura kreisajai kājai, jo katra no tām ir anatomiski savādāka un zeķes veidotas tā, lai maksimāli apņemtu kāju.

Sporta apģērbu nav ieteicams mazgāt ar parasto veļas pulveri – tam ir speciāli sporta veļas mazgāšanas līdzekļi, kas nesamazina materiāla sviedru uzsūkšanas spēju. Parastie veļas pulveri to diemžēl nespēj nodrošināt.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-04-10 14:03, pirms 14 gadiem
Ļoti vērtīga informācija, paldies autoram!
, 2010-04-10 14:37, pirms 14 gadiem
Viss jau būtu skaisti, ja vien tas "īstais" skriešanas apģērbs nemaksātu tik bargi. Nesaprotu, kā par maziem skriešanas šortiņiem, kur audums knapi vairāk kā apakšbiksēm, kāds atļaujas prasīt pat ap 40-50 latiem.
, 2010-04-10 15:20, pirms 14 gadiem
AlterB rakstīja: Nesaprotu, kā par maziem skriešanas šortiņiem, kur audums knapi vairāk kā apakšbiksēm, kāds atļaujas prasīt pat ap 40-50 latiem.
Neskrējējiem tiešām tas var likties nesaprotami. Skriešanas apģērbs nav domāts sēdēšanai uz dīvāniņa ar TV pulti rokā. Noskrien maratonu ar īstiem skriešanas šortiņiem, kas atbilst Tavam ķermenim un ar līdzīga izskata, kaut kāda parasta auduma šortiņiem. Ja pirmajā gadījumā viss būs ok, tad otrajā, labākajā gadījumā būs noberzumi un sliktāks rezultāts, bet sliktākajā vispār izstāšanās.
, 2010-04-10 15:32, pirms 14 gadiem
Aizstaigā līdz Sport Discount, atradīsi krietni lētāk.
, 2010-04-10 16:21, pirms 14 gadiem
Lielkuilis rakstīja: Neskrējējiem tiešām tas var likties nesaprotami. Skriešanas apģērbs nav domāts sēdēšanai uz dīvāniņa ar TV pulti rokā. Noskrien maratonu ar īstiem skriešanas šortiņiem, kas atbilst Tavam ķermenim un ar līdzīga izskata, kaut kāda parasta auduma šortiņiem. Ja pirmajā gadījumā viss būs ok, tad otrajā, labākajā gadījumā būs noberzumi un sliktāks rezultāts, bet sliktākajā vispār izstāšanās.
Nebūt neesmu neskrējējs. Skrienu gan ziemā, gan vasarā un nebūt ne ar to pašu krutāko apģērbu, bet noberzumu nav.
, 2010-04-10 16:34, pirms 14 gadiem
AlterB rakstīja: Nebūt neesmu neskrējējs. Skrienu gan ziemā, gan vasarā un nebūt ne ar to pašu krutāko apģērbu, bet noberzumu nav.
Nepateici gan cik garus gabalus skrien "nebūt ne ar to pašu krutāko apģērbu". Īsās distancēs jau arī neatbilstošs apģērbs nepaspēj neko noberzt.
, 2010-04-10 16:53, pirms 14 gadiem
Lielkuilis rakstīja: Nepateici gan cik garus gabalus skrien "nebūt ne ar to pašu krutāko apģērbu". Īsās distancēs jau arī neatbilstošs apģērbs nepaspēj neko noberzt.
10-15 km reizē, 2-3 reizes nedēļā.

Es nebūt negribu teikt, ka apģērbam nav nozīmes. Nozīme ir, jo īpaši apaviem!
Vairāk gan besī tas, ka zīmolo savām precēm uzliek nenormālu uzcenojumu, kam vēl nāk klāt LV veikali nesaprātīgie uzcenojumi, kā rezultātā cenas kļūst par 40-50 lati, kaut gan Ķīnā, Pakistānā vai vēl vells zin kur, šo preču saražošana nemaksā pat latu.
Tādējādi pat skriešana, kas būtībā ir pasaules vienkāršākais sporta veids, pārtop par sportaveidu tikai turīgajiem.
, 2010-04-10 21:07, pirms 14 gadiem
Tīrs reklāmas raksts. Lieta pavisam vienkārša, jāaiziet uz veikalu, jāpaskatās kas patīk un jāuzmēra. Ja der un patīk tad jāpērk tik nost. Asics puikas domā baigie speci esam. Vajag uzmērīt iepatikušos apavus un, ja ir ērti, tad tik jāpērk un viss būs kārtībā. Vienīgi jāatceras, ka apaviem pirkstgalos jābūt brīviem - līdz puscentimetra rezervītei un visa gudrība.
, 2010-04-13 22:40, pirms 14 gadiem
janka65 rakstīja: Vajag uzmērīt iepatikušos apavus un, ja ir ērti, tad tik jāpērk un viss būs kārtībā.
te nu janka65 izklausās pēc 'kaimiņjankas', kas pa retam TV pulti izmanto arī sporta kanāla ieslēgšanai, bet pārējā laikā ar to kasa alusvēderiņu

no offence
''Nordea Rīgas maratona'' uzvarētājs Slimani Benazuzs
Foto: Renārs Buivids
36

Nordea Rīgas maratonā uzvar marokānis Benazuzs (labots)

Par 2010. gada ''Nordea Rīgas maratona'' uzvarētāju šodien kļuva Marokas pārstāvis Slimani Benazuzs, kurš 42 kilometrus un 195 metrus garo distanci veica divās stundās, 17 minūtēs un 33 sekundēs. Sieviešu konkurencē uzvaru izcīnīja Marina Damanševica (Baltkrievija).
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
17

Klāt jubilejas Rīgas maratons ar dalībnieku rekordskaitu

Svētdien plkst. 9:00 ar startu "Vienotības kilometra" distancē sāksies jubilejas – 20. – Rīgas maratons, kas jau vairākus gadus nes galveno atbalstītāju Nordea vārdu. Sacensībās piedalīsies vairāk nekā 11 000 dalībnieku.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
13

Rīga maratona svētku gaidās

Dalībai jubilejas - 20. - Nordea Rīgas maratonā, kas norisināsies svētdien 23. maijā, reģistrējušies jau vairāk nekā 11 300 dalībnieku. Tradicionālais skrējiens pulcēs skrējējus no vismaz 43 pasaules valstīm, šodien preses konferencē pastāstīja organizatoru pārstāvis Aigars Nords.