Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Bartošs Zmažliks labo spīdveja GP vēsturi

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Bartošs Zmažliks labo spīdveja GP vēsturi
19 gadus vecais Bartošs Zmažliks pirmo reizi karjerā uzvarēja GP posmā spīdvejā un kļuva par jaunāko uzvarētāju GP seriāla vēsturē. Pa kreisi - Matejs Žagars, pa labi - Kžištofs Kaspžaks.

19 gadus vecais poļu spīdvejists Bartošs Zmažliks kļuva par jaunāko GP posma uzvarētāju seriāla vēsturē - sestdien vietējā kluba "Stal" pārstāvis uzvarēja Polijas GP izcīņā Gožuvas mototrekā. Savainojuma dēļ Gožuvā nestartēja pašreizējais titula īpašnieks Tais Vofindens, bet Gregam Henkokam izdevās palikt pirmajā vietā par spīti savainojumam.

Pagājušās nedēļas vidū kļuva skaidrs, ka Tais Vofindens savainojuma dēļ Gožuvā nestartēs. Netika ļauts piedalīties šajā posmā austrālietim Darsijam Vordam, kurš netika pielaists startēt Latvijas GP izcīņā, jo viņa organismā tika konstatētas alkohola paliekas. Ar savainotu roku Gožuvā ieradās Nikijs Pedersens. Tā ka sacensības leģendārā poļu spīdvejista Edvarda Jancaža vārdā nosauktajā mototrekā solīja pārmaiņas kopvērtējumā un tādas arī notika.
Lieliski sāka sacensības Gregs Henkoks - trīs uzvaras trijos braucienos, taču 14. braucienā viņu burtiski ieveda apmalē Nīlss Kristians Iversens. Dānim savainots celis, bet Henkokam lauzts kreisās rokas vidējais pirksts. Nekas nopietns, taču sacensības Henkoks turpināt nevarēja (jau bija nodrošinājis sev vietu pusfinālā un līdz ar to kļuva skaidrs, ka vienā no pusfināliem būs tikai trīs dalībnieki) un līdz ar to nevarēja vēl vairāk palielināt savu pārsvaru kopvērtējumā. Nākamajā posmā amerikānis jau cer būt ierindā.
Nikijs Pedersens cīnījās, cik vien spēja, taču vairāk par 7 punktiem viņam nebija pa spēkam iegūt. Pusfinālā viņš netika, trešo vietu kopvērtējumā vēl saglabāja, taču uz papēžiem jau min divi sekotāji.
Poļu lielākā cerība, šā gada Latvijas GP ieguvējs Kžištofs Kaspžaks brauca stabili un piekto reizi šajā sezonā iekļuva finālā. Viņš un mājinieks Bartošs Zmažliks bija poļu vienīgās cerības, jo pagalam nesekmējās Jaroslavam Hampelam, kurš pirmo reizi karjerā neieguva GP posmā nevienu punktu (savā pēdējā braucienā bija līderis, taču izstājās motocikla defekta dēļ...).
Zmažliks par sevi lika runāt vēl pirms diviem gadiem, kad viņš šajā pašā mototrekā pirmo reizi startēja ar wild card jeb īpašo ielūgumu un 17 gadu vecumā ne tikai iekļuva finālā, bet arī ieņēma 3. vietu, kļūdams par jaunāko GP vēsturē, kas kāpa uz goda pjedestāla kādā no posmiem. Zmažliks pārliecinoši uzvarēja gan savā pusfinālā, gan finālā, kurā apsteidza Mateju Žagaru (otrais), Kaspžaku (trešais) un Mihelu Jepsenu Jensenu. Bartošs Zmažliks kļuva par jaunāko uzvarētāju spīdveja GP seriāla vēsturē (kopš 1995. gada) - 19 gadi un 140 dienas. Pirms tam jaunākais bija Emīls Saifutdinovs, kurš 2009. gadā Prāgā uzvarēja, būdams 19 gadus un 181 dienu vecs. Salīdzinājumam - vecākais uzvarētājs ir Henkoks, kurš šosezon Kārdifā triumfēja 44 gadu un 39 dienu vecumā.
Šosezon deviņos GP posmos ir jau astoņi uzvarētāji un tikai Vofindenam ir izdevies uzvarēt divos posmos. Savukārt pirmajā trijniekā šosezon ir bijuši jau 12 motobraucēji.

Pēc 9 no 12 posmiem kopvērtējumā līderis ir Henkoks - 112 punkti. Ar 98 punktiem seko Vofindens, aiz kura netālu ir cieši izvietojies trio - Pedersens (93), Kaspžaks (92) un Žagars (91). Nav zaudējis cerības uz medaļu arī Iversens (87). Tālāk - spēkošanās par palikšanu astoņniekā. Vordam ir 75, Krisam Holderam - 70 punktu un viņi ieņem attiecīgi 7. un 8. vietu, bet abiem austrāliešiem seko Fredriks Lindgrens (69), Trojs Batčelors (66), Martins Smolinskis (64), Hampels (63), Kenets Bjerre (60)...

Nākamais spīdveja GP mposms risināsies 13. septembrī Vojensas mototrekā Dānijā.