Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

"Talantu fabrika" Latvijas čempionātā spīdvejā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

"Talantu fabrika" Latvijas čempionātā spīdvejā
Vai Andžejam Ļebedevam izdosies atgūt Latvijas čempiona titulu spīdvejā?

Latvias spīdveja atklātā čempionāta dalībnieku sastāvs šogad nebūs tik iespaidīgs, kā pēdējos gados jau bija ierasts, taču tas nenozīmē, ka sacensības 2. augustā Daugavpils "Lokomotīves" mototrekā būs garlaicīgas. Vispirms jau varēs redzēt gandrīz visus pašreizējos "Loko" juniorus un to tuvāko rezervi (braucējus, kuri jau nākamsezon varētu debitēt komandas rindās), kā arī dažus talantīgus jaunos motobrauc;ejus no ārzemēm ar savulaik pazīstamā Viktora Trofimova mazdēlu Viktoru Trofimovu junioru priekšgalā.

Iespaidīgu dalībnieku sastāvu varēja savākt arī šoreiz, taču tika nolemts dot iespēju sacensties visiem pašmāju braucējiem, kuri jau drīkst piedalīties vietēja mēroga sacensībās (kuriem jau ir vismaz 15 gadi), jo viņiem katastrofāli pietrūkst sacensību. Puišiem tā būs laba iespēja sevi pirmo reizi parādīt plašākai publikai (neviens treniņš nevar aizstāt sacensības) un dažiem arī pirmo reizi pieteikties uz tikšanu sastāvā nākamajai sezonai - kā zināms, tad Andžejam Ļebedevam un Ivanam Pļešakovam šī ir pēdējā sezona junioru statusā un no pašreizējā sastāva junioriem šajā vecuma kategorijā paliek tikai Jevgeņijs Kostigovs un Dāvis Kurmis. Dāvis diemžēl svētdien nevarēs piedalīties ceļa savainojuma dēļ un viņš būs vienīgais no pašmāju spīdvejistiem, kas nestartēs.
Tika nolemts neaicināt "Loko" leģionārus Jūnasu Kīlmekorpi, Antonio Lindbeku un Fredriku Lindgrenu, bet, lai labākajiem pašmāju braucējiem nebūtu garlaicīgi, tika uzaicināts Krievijas izlases dalībnieks pieredzējušais Renats Gafurovs un polis Marcins Jendžejevskis, kurš bija Latvijas čempions 2006. gadā, kā arī gados jaunāki poļu spīdvejisti Kristians Piščeks, Šimons Grobelskis, Marcels Šimko un Patriks Dolnijs - lai interesantāk būtu arī mūsu jaunajiem braucējiem. Īpašu interesi rada savulaik pazīstamā braucēja Viktora Trofimova (viens no PSRS izlases līderiem, sudraba un bronzas medaļu ieguvējs tās sastāvā komandu pasaules čempionātā jeb Pasaules kausa izcīņā, vairākkārtējs individuālā pasaules čempionāta finālists) mazdēls un ne mazāk pazīstamā Vladimira Trofimova dēls Viktors Trofimovs juniors. Puisim ir tikai 15 gadu, viņš visu sezonu cītīgi trenējas Polijā (Lešno) un jau piedalījies vairākās vietēja mēroga sacensībās. Ar ne mazāku interesi gaidīsim somu talanta Nike Lunnas sniegumu, kurš pērn visus pārsteidza ar labo sniegumu, starp junioriem ieņemdams otro vietu aiz Andžeja Ļebedeva, turklāt savstarpējā braucienā viņš Ļebedevu pārspēja. Šosezon soms diezgan sekmīgi brauc gan Anglijas, gan Zviedrijas mototrekos.
Starp galvenajiem pretendentiem uz titulu vispirms jāmin pašmāju labākie spīdvjisti - Andžejs Ļebedevs, Maksims Bogdanovs un Ķasts Puodžuks. Katrs no viņiem ir bijis Latvijas čempiona godā, bet Ļebedevs uzvarēja pavisam nesen - 2013. gadā - un noteikti centīsies atgūt titulu (pagājušā gada čempions Grigorijs Laguta šoreiz arī netika aicināts jau iepriekš minēto iemeslu dēļ, kaut gan "Loko" leģionāru un viņa nepiedalīšanās samazinās skatītāju skaitu, kādu varētu sapulcēt tribīnēs). Viņiem konkurenci sastādīs Gafurovs, Jendžejevskis, Lunna un Piščeks, bet junioru konkurencē par medaļām jāspēkojas arī Kostigovam un Pļešakovam. Pirmo reizi Latvijas čempionātā startēs jaunie pašmāju braucēji Oļegs Mihailovs, Artjoms Trofimovs un Deniss Zvorigins (pērn bija rezervists un vienā braucienā piedalījās, bet tagad ir pilnvērtīgs čempionāta dalībnieks).