Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejs Ļebedevs - Zviedrijas čempions!

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Andžejs Ļebedevs - Zviedrijas čempions!
Vēsturisks panākums - Eskilstūnas "Smederna" pēc 40 gadiem atkal Zviedrijas čempione spīdvejā! Andžejs Ļebedevs - pirmais no labās otrajā rindā.

Pēc 40 gadu pārtraukuma par Zviedrijas čempioni spīdvejā kļuva Eskilstūnas komanda "Smederna", kas otrajā finālmačā pretinieku mototrekā uzvarēja "Elit Vetlanda" ar 54:36 un divu maču summā triumfēja ar 95:85. Viens no galvenajiem uzvaras kaldinātājiem otrajā finālmačā bija arī Latvijas izlases kapteinis daugavpilietis Andžejs Ļebedevs.

Pirmajā finālmačā otrdien savā mototrekā Eskilstūnas komanda zaudēja ar 41:49, tāpēc tās izredzes nākamajā vakarā Vetlandā netika augstu vērtētas - sak, paspēkosies, bet ar 9 punktu pārsvaru diezin vai uzvarēs. Viss iznāca negaidīti citādi. Viesi kopš paša mača sākuma dominēja, pakāpeniski audzēja savu pārsvaru, bet mača beigās par "Smederna" uzvaru vairs nebija nekādu šaubu.
Pamatu uzvarai ar 5:1 otrajā braucienā ielika Linuss Eklēfs un dānis Mihaels Jepsens Jensens - 8:4. Tad gan Andžejs Ļebedevs (finišēja otrais) un dānis Mikels Mihelsens zaudēja ar 2:4, bet tas arī bija vienīgais brauciens visā mačā, kurā viesi summā piekāpās. Savā nākamajā braucienā Ļebedevs (atkal otrais) un Mihelsens atveda 3:3 un saglabāja 8 punktu pārsvaru (25:17), kas deva neizšķirtu divu maču summā. Šajā braucienā par strauju trajektorijas maiņu starta taisnē, ar ko tika traucēts braukšana Ļebedevam, tika diskvalificēts "Elit Veltanda" līderis pirmajā finālmačā polis Bartošs Zmaržļiks, kuru šāds pavērsiens tā izsita no sliedēm, ka pagājušā gada GP seriāla bronzas medaļas ieguvējs trijos nākamajos braucienos atveda tikai 3 punktus un kopā ieguva tikai 4 punktus. Toties nākamie divi braucieni ar Ļebedeva piedalīšanos ļoti lielā mērā izšķīra mača un titula likteni.
12. braucienā Ļebedevs noturēja aiz sevis jau pieminēto Zmaržļiku, uzvarēja Pontuss Aspgrens un viesi bija pārāki ar 5:1, summā trīs braucienus pirms beigām panākdami 44:28 savā labā.
Priekšpēdējā 14. braucienā Ļebedevs pārliecinoši uzvarēja, viņa pārinieks slovēnis Matejs Žagars (pēdējo divu GP posmu uzvarētājs) bija trešais un 4:2 uzvara braucienā nodrošināja Eskilstūnas komandai titulu - 51:33. Savā pēdējā braucienā Andžejs finišēja jau ar bojātu motociklu bez punktiem, taču tam vairs nebija nekādas nozīmes.
Summā Andžejam Ļebedevam 9 punkti. Viņš, kā arī dānis Leons Madsens (11) un Žagars (10) bija galvenie uzvaras kaldinātāji, kaut gan ļoti labi palīdzēja arī Aspgrens un Jepsens Jensens (pa 7 punktiem), kā arī Mihelsens (6) un Eklēfs (4). Tiek īpaši izcelta Eskilstūnas komandas meistarīgā braukšana pārī un visu komandas dalībnieku pienesums titula gūšanā. Atgādināšu, ka "Smederna" tikai regulārā čempionātā pēdējā mačā nodrošināja vietu izslēgšanas maču posmā un sāka to ar 1/4 finālu, bet "Elit Vetlanda" uzvarēja regulārajā čempionātā.
Tagad Andžejam priekšā Eiropas čempionāta pēdējais ceturtais finālposms, kurā viņš tuvāko sekotāju čehu Vāclavu Miliku apsteidz par 4 punktiem. Uzvara Elitserien čempionātā un pārliecinoša braukšana otrajā finālmačā dos papildus pārliecību (iespējams, ka svētdien Andžejs brauks kopā ar Jevgeņiju Kostigovu Eiropas čempionāta finālā pāriem).