Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Saīsinātais "ātrais ceļš" sākas ar Artjoma Lagutas pirmo uzvaru

Saīsinātais "ātrais ceļš" sākas ar Artjoma Lagutas pirmo uzvaru
Artjoms Laguta, kurš savulaik par pazīstamu spīdvejistu kļuva Daugavpils "Lokomotīves" rindās, pirmo reizi karjerā uzvarēja GP posmā.

Spīdvejam šogad ir pat divas jubilejas - 75. reizi tiks noskaidrots pasaules čempions, bet pirms 25 gadiem sākās spīdveja "Grand Prix" seriāli. Jubilejas gadu nākas sagaidīt uz saīsināta "ātrā ceļa" - 36 dienās būs jāaizvada 8 posmus. Šoreiz laikam ir jāpriecājas par to, ka GP seriāls vispār notiks.

Spīdveja GP posmu kalendārs tika veidots līdzīgi kā rallijkrosa pasaules čempionātā - divas dienas pēc kārtas divi posmi vienā vietā. Šīs nedēļas nogalē GP seriāla 15 pamatdalībnieki un treka jeb posma rīkotāju pārstāvis divas reizes pēc kārtas sacentīsies Vroclavas Olimpiskajā stadionā Polijā. Polijā (Gožuvā un Toruņā) paredzēti vēl četri posmi, bet divi posmi būs Čehijas galvaspilsētā Prāgā. Šosezon ieviesta posma punktu sistēma - proti, par pirmo vietu posmā pienākas 20 punktu, par otro - 18, par trešo - 16, par ceturto - 14, par piekto - 12 un tad ik par punktu mazāk. Tā sauktajiem braucienu punktiem ir nozīme tikai tikšanai pusfinālā.

Par 2020. gada pirmā GP posma uzvarētāju kļuva Artjoms Laguta no Krievijas, kurš zaudēja tikai vienā braucienā, bet pārējos - finālbraucienu ieskaitot - uzvarēja ļoti pārliecinoši. Tas patiešām bija Lagutas lielais vakars Vroclavā. Vladivostokas "Vostok" un arī Daugavpils "Lokomotīves" audzēknim (tieši pie mums Artjoms pa īstam sāka braukt spīdveju, kad ieradās pie sava vecākā brāļa Grigorija un 2008. un 2009. gadā startēja "Loko" rindās, kļūdams par vienu no labākajiem junioriem Polijas 1. līgā) tā ir pirmā uzvara GP posmos viņa karjerā.

Titula īpašnieks polis Bartošs Zmaržliks nemaz netika finālā - pusfinālā viņš finišēja trešais aiz Lagutas un brita Taia Vofindena. Pagājušajā gadā Zmaržliks sāka ar 6. vietu pirmajā posmā, tagad - tieši tāpat... Neizdevās tikt finālā arī pagājušā gada vicečempionam dānim Leonam Madsenam, kurš savā pusfinālā arī palika trešais - aiz mājinieka (arī Vroclavas kluba "Betard Sparta" pārstāvja) Mačeja Janovska un zviedra Fredrika Lindgrena. Zviedrs pusfinālā vispār iekļuva ne tikai caur adatas aci, bet vēl arī viņam labvēlīgu apstākļu dēļ. Savā pēdējā braucienā bijušais Daugavpils "Loko" braucējs izraisīja kritienu un tika diskvalificēts, viņam palika 7 punkti un cerība, ka jaunais krievu talants Gļebs Čugunovs (viņš brauc ar Polijas licenci un viņš tika pieteikts kā treka pārstāvis ar tā saukto wild card jeb brīvo ielūgumu) savā pēdējā braucienā neuzvarēs. Gandrīz divus ar pusi apļus Čugunovs bija vadībā, bet finišēja tomēr trešais... Vroclavas kluba spīdvejistam un jau vienam no tā līderiem pirmajā braucienā bija pāragrs starts un diskvalifikācija, tā ka viņš potenciāli pilnīgi noteikti varēja būt pusfinālā un tas tikai rada papildus intrigu pirms otrā posma turpat Vroclavā sestdienas vakarā. Neizdevās tikt finālā arī vienam no šīs sezonas Polijas Ekstralīgas labākajiem braucējiem Emīlam Saifutdinovam (Krievija) - ceturtais savā pusfinālā.

Finālbraucienā Laguta jau pēc pirmā līkuma ieguva apmēram 10-12 metru pārsvaru un ne mirkli neļāva apdraudēt savu pirmo vietu. Otrais finišēja Janovskis, trešais - Lindgrens un ceturtais - Vofindens. Tajā braucienā, kurā Lindgrens izraisīja kritienu, Vofindens tīšām noguldīja savu motociklu, lai neuztriektos zviedram virsū, un izskatījās, ka nedaudz savainoja labo kāju. Iespējams, ka tas ietekmēja turpmāko sniegumu, kaut gan pusfinālā viņš otrais bija pārliecinoši. Līdz ar to pēc pirmā posma Laguta ar 20 punktiem ir līderis, 18 punkti - Janovskim, 16 - Lindgrenam un 14 - Vofindenam.
Sestdien Vroclavas Olimpiskā stadiona mototrekā gaida aizraujošs turpinājums.


, 2020-08-29 09:01, pirms 4 gadiem
Kas tas par pasaules čempionāta seriālu ja visi posmi notiek Polijā!?Tas ir Polijas atklātais čempionāts.
, 2020-08-29 09:18, pirms 4 gadiem
terex rakstīja: Kas tas par pasaules čempionāta seriālu ja visi posmi notiek Polijā!?Tas ir Polijas atklātais čempionāts.
Pandēmijas dēļ. Lai nebūtu jābraukā apkārt. Līdzīgi kā rallijkrosā - pa diviem posmiem vienā vietā. Paskatieties braucēju ģeogrāfiju un nebys jautājumu, kas tas par pasaules čempionātu...
, 2020-08-29 10:32, pirms 4 gadiem
Anatolijs Kreipāns rakstīja: Pandēmijas dēļ. Lai nebūtu jābraukā apkārt. Līdzīgi kā rallijkrosā - pa diviem posmiem vienā vietā. Paskatieties braucēju ģeogrāfiju un nebys jautājumu, kas tas par pasaules čempionātu...
Labāk nebūtu atbildējis....RX posmi šogad notiek 7 valstīs!!!
, 2020-08-29 11:02, pirms 4 gadiem
Kas ir "ātrais ceļš"?
, 2020-08-29 13:43, pirms 4 gadiem
Peecis30 rakstīja: Kas ir "ātrais ceļš"?
"Ātrais ceļš" tulkojas no vārda "speedway"- spīdvejs (speed-ātrums, way-ceļš).
, 2020-08-29 17:03, pirms 4 gadiem
x12 rakstīja: "Ātrais ceļš" tulkojas no vārda "speedway"- spīdvejs (speed-ātrums, way-ceļš).
Man tā nesanāk... Un Tev arī nē...
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.