Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Ceļš uz Bidgošču sāksies Kingslinnā un Vēstervikā

Sestdien Kingslinnas mototrekā Anglijā un nākamotrdien Vēstervikas mototrekā Zviedrijā tiks aizvadīti Pasaules kausa izcīņas pusfināli spīdvejā un kļūs zināmi trīs no četriem finālistiem, kas 2. augustā Bidgoščā (Polija) spēkosies par pasaulē spēcīgās spīdvejas izlases godu. Latvijas izlase startēs 29. jūlijā Vēstervikā kopā ar Zviedriju, Dāniju un Čehiju. Pērn tieši Latvijas izlase sarūpēja lielāko spīdveja sezonas pārsteigumu, ieņemdama Pasaules kausa izcīņā 6. vietu.

Sacensību sistēma palikusi tāda pati, kāda tā bija pērn - finālā ar rīkotājas tiesībām jau ir Polija, tajā iekļūs abu pusfinālu uzvarētāji un race-off jeb pēdējās cerības pusfināla (tajā brauks otro un trešo vietu ieguvēji pusfinālos un tas notiks 31. jūlijā Bidgoščā) uzvarētāji.
Pirmajā pusfinālā sestdien spēkosies mājinieki briti, austrālieši, amerikāņi un Itālijas izlase, kas pusfinālā iekļuva pirmo reizi kopš 2004. gada un kas jau ir sarūpējusi pārsteigumu, savā mototrekā Terencāno pārspēdama Vāciju, Slovēniju un Krieviju (otrais sastāvs).
Šodien kļuva zināms, ka Austrālijas izlasē tomēr nebūs 2012. gada pasaules čempiona Krisa Holdera - viņš pēc savainojuma jau trenējas, taču vēl nav gatavs braukt sacensībās. Iespējams, ka viņš palīdzēs race-off sacensībās un finālā, ja austrālieši tajā tiks. Taču arī bez Holdera (traumas dēļ nebūs arī Deivija Vota) tieši austrālieši ir pirmā pusfināla galvenie favorīti - Darsija Vorda, Džeisona Doila, Troja Batčelora vārdi komentārus neprasa, bet Holderu aizstās Kamerons Vūdvords, kurš bija komandā arī pērn (pirms gada Austrālija arī startēja bez Holdera un ieguva bronzas medaļas). Visi austrālieši brauc britu Elites līgas klubos, tā ka viņiem Kingslinnas mototreks ir labi zināms un nekādas "sava laukuma" priekšrocības britiem nebūs.
Lielbritānijas izlases līderis ir pašreizējais pasaules čempions un šā gada GP seriāla līderis Tais Vofindens, otrais numurs ir Kriss Hariss, vēl komandā ir Dennijs Kings un Saimons Stīds. Pietiekami labs sastāvs, lai tiktu race-off sacensībās, taču diezin vai pietiekami spēcīgs, lai uzreiz vai caur race-off sacensībām tiktu finālā. Tiesa, spīdvejā nereti mēdz notikt arī pārsteigumi...
ASV izlases līderis ir 2011. gada pasaules čempions un pašreizējais GP seriāla līderis Gregs Henkoks, taču divi no viņa palīgiem ir vismaz klasi zemāka līmeņa braucēji - 20 gadus vecais Džino Mansaress (bija komandā jau pērn) un tikai 17 gadus vecais Makss Ramls, kurš Eiropā vēl vispār nekad nav braucis. Vēl ASV izlasē ir 22 gadus vecais Rikijs Velss, kurš ir jaunākais ASV čempions spīdveja vēsturē (18 gadu vecumā) un kurš brauc Volverhemptonas klubā britu Elites līgā, kā arī reiz bija pasaules junioru čempionāta finālā.
ASV izlasei visticamāk būs jāspēkojas ar Itāliju par iekļūšanu race-off sacensībās. Itālijai ir divi samērā pieredzējuši braucēji - 28 gadus vecais Matia Karpaneze un 26 gadus vecais argentīnietis Nikolass Kovati (viņam ir dubultpilsonība, pērn viņš bija Itālijas čempions, bet šogad jau kārtējo reizi kļuva par Argentīnas čempionu). Tikai 20 gadi ir Nikolasam Visentinam un slavenā Armando Kastanjas dēlam Mikelem Pako Kastanjam.

Latvijas izlases sastāvā šoreiz traumas dēļ nebūs Vjačeslava Girucka un viņa vietā brauks 18 gadus vecais Jevgeņijs Kostigovs. Pārējie tie paši - Maksims Bogdanovs (kapteinis), Ķasts Puodžuks un Andžejs Ļebedevs. Sīkāk par mūsu pusfinālu - pirmdien, jo konkurentu rindās vēl var notikt pārmaiņas.

Visas četras Pasaules kausa sacensības varēs redzēt Viasat Sport Baltic televīzijā.


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.