Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Nauris Mackevičs

Spīdveja svētkus Varšavā aizēno starta mašīnas defekts - sacīkstes tiek pārtrauktas

Spīdveja svētkus Varšavā aizēno starta mašīnas defekts - sacīkstes tiek pārtrauktas
Kriss Hariss, Matejs Žagars, Jaroslavs Hampels
Foto: AP/Scanpix

Sestdienas vakarā ar pamatīgu skandālu noslēdzās pirmais jaunās sezonas "Grand Prix" seriāla posms Varšavā. Vairāk nekā 50 tūktoši skatītāju bija liecinieki tam, cik slikti sacensībām sagatavojās to organizētāji, tādēļ posms noslēdzās pēc 12 braucieniem.

Pirmais jaunās sezonas posms tika ieplānots kā grandiozs pasākums, jo pirmo reizi viens no pasaules čempionāta etapiem notika Varšavā, pie tam valsts galvenajā futbola stadionā, kur vēl 2012. gadā notika Eiropas futbola čempionāta fināls. "Wild card" uz šo posmu saņēma Polijas spīdveja leģenda Tomašs Gollobs, bet praktiski visas biļetes tika izpirktas divu dienu laikā.

Atmosfēra tribīnēs patiešām bija fantastiska (vairāk nekā 56 tūkstoši) skatītāju, taču lielākā daļa no viņiem vīlās. Problēmas sākās jau pirmajā braucienu sērijā. Ja pirmos braucienus nācās atkārtot kritienu dēļ, turpinājumā galvenā varoņa lomu uzņēmās starta mašīna. Starta lente regulāri pacēlās nevienādi, tādā veidā dodot priekšrocības kādam no braucējiem.

Pēc 4. brauciena tika nolemts atteikties no starta lentes, un spīdvejisti startēja nodziestot zaļajai gaismai, taču arī tā nebija izeja. Arī šādās situācijās tika fiksēti pāragri starti, kas noveda pie diskvalifikācijām. Epizodiski tiesneši atgriezās pie starta lentes izmantošanas, taču arī šajā situācijā tas nebija labākais risinājums - viens no braucieniem bija jābrauc atkārtoti jau pēc tā finiša, jo tiesneši pēc video noskatīšanās fiksēja nevienādu startu.

Trešajā braucienu sērijā starta mašīnas defekti nogāja otrajā plānā, bet arvien lielāka uzmanība tika pievērsta sliktajam treka segumam. Arvien biežāk spīdvejisti krita un kopējā sapulcē pēc 12. brauciena tika nolemts, ka sacensības netiks turpinātas. Apspriede ilga vairāk nekā stundu un kopsummā 12 braucienu aizvadīšanai tādos apstākļos bija vajadzīgas apmēram trīs stundas. Interesanti, ka parasti trīs stundās iekļaujas visi 23 paredzētie braucieni.

Pēc 12. brauciena svinīgi no publikas atvadījās Tomašs Gollobs, bet par posma uzvarētāju tika pasludināts Matejs Žagars, kuram tobrīd bija 8 punkti. Sensacionāli labi trīs braucienus veica Kriss Hariss (7 punkti), bet trešais bija Jaroslavs Hampels.

Interesanti, ka Polijas puse jau paziņojusi, ka visu atbildību par treka sagatavošanu jāuzņemas dāņu firmai, kas bija atbildīga par treka sagatavošanu atbilstoši visaugstākajām prasībām.

Nākamais posms notiks 16. maijā Tamperē.

Grand Prix seriāla kopvērtējums

VBraucējsValstsP
1.Matejs ŽagarsSlovēnija8
2.Kriss HarissLielbritānija7
3.Jaroslavs HampelsPolija7
4.Nils Kristians IversensDānija7
5.Gregs HenkoksASV5
6.Tajs VofindensLielbritānija5
7.Mikaels Jepsens JensensDānija5
8.Andreass JunsonsZviedrija4
9.Džeisons DoilsAustrālija4
10.Tomašs GollobsPolija4
11.Tomass JonasonsZviedrija4

, 2015-04-19 09:58, pirms 9 gadiem
Nez skatītājiem naudu atgrieza par šo?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-04-19 12:31, pirms 9 gadiem
Es vel šoka līdz šodienai.Polija spīdveja lielvasts un tā izgasties ARPRĀTS
, 2015-04-19 15:44, pirms 9 gadiem
Skatījos vakar to murgu sacīksti. Ja tā to vispār var saukt. Totāla izgāšanās, parodija par spīdveju. Un vaina jāuzņemas ne tikai treka sagatavotājiem, bet arī pašiem poļiem - pasūtītājiem.
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.