Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Daugavpils mērs: "Rīgai ir potenciāls izveidot spīdveja komandu"

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Svētdien Daugavpils spīdveja trekā tika aizvadītas pirmās Polijas spīdveja līgas mājas sacīkstes. Garas rindas pie kasēm un pārpildītas tribīnes (6 tūkstoši skatītāju) kārtējo reizi apliecināja, cik nozīmīgs un populārs ir spīdvejs Daugavpilī. Izmantojot iespēju, portāls Sportacentrs.com aprunājās ar kaislīgu šī sporta veida cienītāju un Daugavpils domes priekšsēdētāju Jāni Lāčplēsi.

J.Lāčplēsis sarunā ar Daugavpils medijiem izklāstīja viedokli par šīs sezonas "Lokomotīves” sastāvu, mērķiem un arīdzan izteica cerību, ka jau drīzumā spīdvejs kļūs arvien populārāks arī ārpus Latgales.

Sezonu mūsu komanda ir atklājusi ar sacensībām kā viesos, tā mājās. Kāds ir Jūsu vērtējums par pirmajiem rezultātiem?
Pirmkārt, gribētu apsveikt visus pilsētas spīdveja cienītājus ar sezonas sākumu. Tie ir svētki, jaunas cerības, prieki un vilšanās. Vakardienas sacensības [intervija notika pirmdien, dienu pēc neizšķirta pret Ļublinas komandu] vēlreiz pierādīja, ka sports ir neprognozējams.

Vai gaidījāt tādu rezultātu?
Protams, ka mēs visi gaidījām un cerējām, ka savā trekā izdosies uzvarēt. Nebija arī šaubu, ka šāds rezultāts tiks sasniegts, tomēr sports ir un paliek sports. Neizmantojām iespējas, pieņēmām nepareizus lēmumus. Šajā gadījumā gan var meklēt arī pozitīvos momentus, kas deva izvairīties no vēl nepatīkamāka iznākuma ["Lokomotīve neizšķirtu izvilka 14. braucienā"].

Uzskatu, ka daudz stabilāk bija jānobrauc leģionāriem. Tādas šūpoles ir pieļaujamas gados jauniem un nepieredzējušiem braucējiem. Pamatsastāva leģionāriem tā braukt nedrīkst.

Mūsu sastāvā šogad ir vairākas jaunas sejas.
Tas vairāk attiecas tieši uz leģionāriem. Mūsu vietējo braucēju kodols ir stabils, atliek vien gaidīt, kad izaugs vēl 1-2 braucēji, kuri spēs sastādīt konkurenci ne tikai savējiem, bet arī ārvalstu spīdvejistiem. Atkārtošos, ka leģionāriem ir jābrauc stabilāk, it īpaši mūsu trekā. Iespējams, ka treks tika izveidots pārāk vienkāršs, tādēļ viegli bija ne tikai mums, bet arī pretiniekam [smaida].

Rorijam Šlainam ir labas cīnītāja īpašības, bet rezultāta nav. Svarīgi ir labi braukt tieši atbildīgās sacīkstēs.

Par kādu vietu reāli varētu cīnīties mūsu komanda šosezon?
Sastāvi Polijas 1. līgā šogad ir ļoti līdzīgi. Vakardienas Ribņikas uzvara pār Bidgošču tam ir spilgts pierādījums. Mūsu komanda ir spēcīga, tai ir labas perspektīvas progresam sezonas gaitā. Uzskatu, ka minimālais uzdevums būtu iekļūšana labāko trijniekā. Veiksmes gadījumā varam tikt arī augstāk. Neuzstādot augstus mērķus, grūti attīstīties.

Pagājušajā komandas līderu lomu uzņēmās Andžejs Ļebedevs, Ķasts Puodžuks un pieredzējušais Romāns Považnijs, kura vairs nav komandā. Kas varētu vilkt komandu šogad?
Manā skatījumā līderis varētu būt Andžejs Ļebedevs, bet viņam šis gads nebūs viegls, jo ir ļoti blīvs sacensību kalendārs. Tehniski viņš ir gatavs līdera lomai, bet viss slēpjas galvā. Vakar divos braucienos iepriecināja Maksims Bogdanovs, arī Ķasts Puodžuks. Redzēsim, vai Bogdanovs spēs stabili braukt visu sacensību garumā. Es neuzskatu, ka stabila līdera lomu komandā ieņems kāds no leģionāriem.

Leģionāru piesaistīšanas stratēģija ir diskutabls jautājums. Ir varianti piesaistīt gados jaunus braucējus, cerot uz viņu izaugsmi, vai arī ņemt jau pieredzējušus spīdvejistus, kuri var vilkt visu pārējo komandu. Kādreiz mums bija Grigorijs Laguta, kas spēja veikt šo funkciju. Vietējiem puišiem šis gads būs ļoti saspringts, jo tiks dota iespēja startēt daudzās augsta mēroga sacensībās. Bez progresa viņiem būs grūti sacensties, ko jau pierādīja pirmais Eiropas pāru čempionāta posms. Jābūt ambicioziem un jāsper solis uz priekšu.

Ar ko šī gada sastāvs atšķiras no iepriekšējā?
Šeit ir konkurence. Mums ir lielākas rezerves un sastāva variācijas iespējas. Domāju, ka vakardienas sacīkstēs kāds no sastāvā netikušajiem varēja nobraukt arī labāk par pamatsastāva braucējiem.

Cik liela loma spīdvejam ir Latgales reģionā?
Domāju, ka vakardienas sacīkstes spilgti to parādīja [smejas]. Pilnas tribīnes un liela skatītāju interese. Mums bija daudz viesu no citām pilsētām. Uzskatu, ka spīdveja attīstības stratēģija ir pareiza un drīzumā mēs redzēsim tās augļus.

Ja komanda ieņems pirmo vietu, startēsim Ekstralīgā?
Ja būsim pirmie, strādāsim tālāk. Uzvarētājai ir tiesības startēt Ekstralīgā. Katrs braucējs, kurš mums palīdzēs, būs pelnījis pacīnīties par vietu arī Ekstralīgā. Pāreja uz augstāku līgu paver arī jaunas finansiālās iespējas.

Vai mums šis finansējums būs pietiekošs?
Ja mēs mēģināsim nopirkt komandu – nē. Ja tiksim uz augšu pateicoties sportiskajai izaugsmei, varētu arī pietikt.

Kāds ir Jūsu viedoklis, ko varētu darīt, lai spīdvejs vairs nebūtu lokāls sporta notikums?
Tas jau tiek darīts. Stadiona sakopšana Rīgā, organizatoriskā darbība. Mēs sākam ar augstākā līmeņa sacensībām – "Grand Prix" posmu Rīgā. Tāpat tur tiks organizētas junioru un komercsacensības. Rīgā galvenais ir piesaistīt juniorus, jaunus motosportistus, kuri 2-3 gadu laikā varētu sasniegt pietiekoši augstu līmeni, lai veidotu komandu.

Motosporta tradīcijas tajā Latvijas daļā ir ļoti spēcīgas, it īpaši motokrosā. Ir daudz bērnu, kuri būs ieinteresēti pamēģināt savus spēkus. Šāda iespēja viņiem tiks dota. Rīga palīdzēs paņemt līdzi arī blakām esošos reģionus. Šajā ziņā viss tiek darīts.

Par trešo treku es šobrīd negribu runāt [smaida]. Tas ir nedaudz sarežģīti, bet Rīgas komandas izveide ir iespējama. Tā varētu būt orientēta vai nu uz Zviedrijas vai Polijas līgu. Līdz tam ir jāizaudzina 3-4 savi braucēji. Tas ir izpildāms uzdevums, ja būs mērķtiecīgs darbs un organizācija. Bez mūsu pieredzes un atbalsta neiztikt, bet mēs esam ieinteresēti, lai spīdvejs attīstītos.

Vai nav bailes, ka Rīga atņems spīdveju Daugavpilij?
Kāpēc mēs nebaidāmies, ka Lodza atņems spīdveju Vroclavai? [smejas] Bez konkurences nav attīstības. Spīdvejisti nav bailīgi un nevienam neko nedāvinās. Mūsu pilsētas spīdveja tradīcijas veidojušās ilgus gadus. Vienas dienas laikā tās nekur nepazudīs.

  +5 [+] [-]

, 2014-04-16 12:41, pirms 10 gadiem
Ļoti, ļoti gribētu Rīgā redzēt komandu, kas regulāri piedalās nopietnās sacensībās. Noteikti iegādātos sezonas abonementu, jo spīdvejs ir reti aizraujošs sporta veids!
Šķiet, vienīgais iemesls apskaust Dpili šobrīd

     [+] [-]

, 2014-04-16 13:32, pirms 10 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Ļoti, ļoti gribētu Rīgā redzēt komandu, kas regulāri piedalās nopietnās sacensībās. Noteikti iegādātos sezonas abonementu, jo spīdvejs ir reti aizraujošs sporta veids!
Šķiet, vienīgais iemesls apskaust Dpili šobrīd
DPilii vairaak sportistu uz ielaam iista sporta megapole

     [+] [-]

, 2014-04-18 17:56, pirms 10 gadiem
Riga nav nekada potenciala,pilniga nulle.Daugavpili spidvejs jau gadiem pastav,tapec ir savadak.Riga doma gada laika spidveju pacels...tiras mulkibas.Ridzinieki skataties to KHL labak nelieniet spidveja,jums te nav ko darit

     [+] [-]

, 2014-07-04 13:11, pirms 10 gadiem
Ceru kaut kas sanaaks