Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Džeisons Doils uzvar spīdveja Grand Prix jubilejas posmā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Džeisons Doils uzvar spīdveja Grand Prix jubilejas posmā
Džeisons Doils trešo reizi šosezon uzvarēja spīdveja GP posmā un turpina ķert līderi kopvērtējumā Gregu Henkoku.

Vācijas pilsētiņā Teterovā (apmēram 40 km no Rostokas) pirmo reizi vēsturē risinājās spīdveja Grand Prix posms un tas bija īpašs - 200. posms kopš 1995. gada, kad pasaules čempionu sāka noteikt vairāku sacensību summā. Austrālietis Džeisons Doils guva savu trešo uzvaru šajā sezonā (otro pēc kārtas) un vēl vairāk palielināja spriedzi cīņā par pasaules čempiona titulu.

Doils šīs sezonas Grand Prix seriāla 8. posmu sāka vareni, pārliecinoši uzvarēdams pirmajos četros braucienos un iegūdams 12 no 12 iespējamajiem punktiem. Tad gan sekoja klupiens - ceturtā vieta pamatsacensību pēdējā braucienā, arī savā pusfinālā Doils bija "tikai" otrais aiz dāņa Nīlsa Kristiana Iversena, taču finālā viņš atkal pārliecinoši uzvarēja. Austrālietim finālā neizdevās starts, vadībā vispirms izvirzījās pašreizējais līderis kopvērtējumā amerikānis Gregs Henkoks, bet tad polis Bartošs Zmaržliks, taču Doils jau otrajā aplī abus apsteidza un uzvarēja ar atrāvienu. Otrais finišēja Zmaržliks, bet trešais - Henkoks.
Amerikānis sāka sacensības ar ceturto vietu, taču finālā iekļuva diezgan pārliecinoši. Vienu laiku Doils bija samazinājis savu atstarpi no Henkoka kopvērtējumā pat līdz 3 punktiem, taču paša neveiksme jau pieminētajā pamatsacensību pēdējā braucienā neļāva tikt vēl tuvāk vai pat panākt Henkoku.
Neveiksmīgs vakars bija pašreizējam titula īpašniekam britam Taiam Vofindenam, kurš uzvarēja tikai vienā (pirmajā) braucienā. Turpinājumā - divas otrās un divas trešas vietas. Trešais Vofindens bija arī savā pusfinālā un tituls jau sāk izslīdēt no rokām...
Nesekmējās braukšana arī vienam no Daugavpils "Lokomotīves" līderiem zviedram Fredrikam Lindgrenam - šoreiz tikai 6 punklti. Tiesa, Fredijs var neuztraukties par nākamo sezonu, jo viņš nesen ieņēma 3. vietu 2017. gada GP pretendentu finālā un kopā ar poli Patriku Dudeku un slovāku Martinu Vaculiku nodrošināja sev piedalīšanos nākamā gada GP seriālā.
Trīs posmus pirms finiša (nākamais posms būs 24. septembrī Stokholmā) Henkokam ir 109 punkti, bet Doils atpaliek tikai par 5 punktiem (104), savukārt Vofindens no līdera atpaliek jau par 13 (96) punktiem un viņam tagad jau vairāk jāuzmanās no sekotājiem - tikai par 8 punktiem no titula īpašnieka atpaliek Zmaržļiks, bet par 11 punktiem austrālietis Kriss Holders.
Sīva spēkošanās ir par iekļūšanu astoņniekā (dod vietu nākamā gada GP seriālā). Pašreiz 8. vietu ar 70 punktiem ieņem Antonio Lindbeks (Zviedrija), bet tikai par 8 punktiem mazāk ir dānim Nikijam Pedersenam. Poļi Pjotrs Pavļickis un Macejs Janovskis, kuriem ir attiecīgi 71 un 72 punkti, arī vēl nevar droši justies labāko astoņniekā.
Kamēr lielie spēkojās Teterovā, tikmēr vēsturisks ieraksts tika izdarīts Eiropas junioru čempionātā - pirmo reizi tā vēsturē titulu ieguva Francijas spīdvejists. Lamotē-Landeronas mototrekā triumfēja mājinieks Dimitrijs Beržē, kurš papildbraucienā par titulu (abiem bija pa 13 punktiem) pārspēja čehu Eduardu Krčmažu. Trešais - Sergejs Logačovs no Krievijas.