Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Tais Vofindends atgriežas spīdveja tronī

Tais Vofindends atgriežas spīdveja tronī
2018. gada spīdveja "Grand Prix" pirmais trijnieks kopvērtējumā (no kreisās): Bartošs Zmaržliks, Tais Vofindens un Fredriks Lindgrens.

Trešo reizi karjerā par pasaules čemnpionu spīdvejā kļuva brits Tais Vofindens. Viņš arī uzvarēja "Grand Prix" pēdējā posmā Toruņas mototrekā Polijā, kaut gan vēl neilgi pirms sacensību beigām Vofindena pirmā vieta kopvērtējumā bija nopietni apdraudēta...

Pirma pēdējā desmitā GP posma Vofindens par 10 punktiem apsteidza poli Bartošu Zmaržliku. Pasaules čempionu spīdvejā GP seriālā nosaka kopš 1995. gada un līdz šim ir bijuši tikai trīs gadījumi, kad līderis pēdējā posmā zaudē pirmo vietu - 1999. gadā Tomašs Gollobs (Polija) bija 4 punktus priekšā zviedram Tonijam Rikardsonam, 2003. gadā dānis Nikijs Pedersens bija tikai par vienu punktu priekšā austrālietim Džeisonam Krampam, bet līdzīga situācija kā tagad bija 1996. gadā, kad amerikānis Billijs Hemils par 9 punktiem atpalika no dāņa Hansa Nīlsena, taču spēja kļūt par čempionu. Zmaržlikam neizdevās atkārtot Hemila varoņdarbu, taču tālu no tā viņš nebija...
Ļoti sīva solījās būt spēkošanās par bronzas medaļu, jo pa 98 punktiem bija polim Macejam Janovskim un zviedram Fredrikam Lindgrenam, bet tikai par 5 punktiem no viņiem atpalika amerikānis Gregs Henkoks. Un visi trīs tikās savā starpā jau pirmajā braucienā, plus - Zmaržliks! Pārliecinošdi uzvarēja titula pretendents, bet starp bronzas kārotājiem pirmais bija Lindgrens.
Vofindens un Zmaržliks uzvarēja katrs savos divos pirmajos braucienos un 10 punktu starpība saglabājās līdz pat abu savstarpējam duelim 11. braucienā. Vofindenam neizdevās starts, cenzdamies apsteigt austrālieti Džeisonu Doilu, viņš piedzīvoja kritienu un atkārtotā braucienā nepiedalījās. Zmaržliks uzvarēja un starpība saruka līdz 7 punktiem. Nākamajā braucienā pēc kritiena Vofindens bija tikai trešais, bet Zmaržliks atkal uzvarēja un starpība saruka līdz 5 punktiem. Katram palika vēl pa vienam braucienam pamatsacensībās, turklāt Vofindens vēl nebija nodrošinājis sev vietu pusfinālā (astoņniekā). Priekšpēdējā braucienā Zmaržliks piekāpās Artjomam Lagutam, kurš aizvadīja labāko GP posmu savā karjerā - uzvara visos piecos pamatsacensību braucienos, kā arī pusfinālā un tikai finālā nācās piekāpties Vofindenam. Brits savā piektajā braucienā uzvarēja pārliecinoši un pirms pusfināliem viņa pārsvars pār Zmaržliku bija 6 punkti, turklāt abi pretendenti uz titulu startēja vienā pusfinālā.
Vofindenam vajadzēja vienu punktu, lai nodrošinātu titulu, savukārt Lindgrenam pirmajā pusfinālā vajadzēja vienu punktu, lai nodrošinātu bronzas medaļu. Lindgrens savā pusfinālā arī bija trešais aiz Lagutas un Emīla Saifutdinova (pirmo reizi GP seriāla vēsturē finālā iekļuva divi Krievijas spīdvejisti) un nesenais Daugavpils "Lokomotīves" viens no līderiem varēja sākt svinēt. Otrajā pusfinālā uzvarēja dānis Nilss Kristians Iversens, Vofindens bija otrais un nodrošināja sev pasaules čempiona titulu. Zmaržliks - trešais.
Finālā Vofindenam padevās lielisks starts un viņš guva savu ceturto uzvaru GP posmos šajā sezonā. Otrais - Laguta, trešais - Saifutdinovs.
Noskaidrojās arī tie astoņi, kas nodrošināja sev vietu nākamā gada GP seriālā - bez pirmā trijnieka tie vēl ir arī Henkoks, Janovskis, Doils, Laguta un Saifutdinovs. Devītais palika pagājušā gada vicečempions polis Patriks Dudeks, kurš pēdējā posmā nestartēja rokas savainojuma dēļ un tagad cer uz GP seriāla rīkotāju ielūgumu. Pirmajiem astoņiem pievienosies pirmie trīs no GP pretendentu fināla - polis Janušs Kolodzejs, Iversens un Antonio Lindbeks (Zviedrija), bet vēl četrus uzaicinās GP seriāla rīkotāji no BSI (viena vieta katrā GP posmā atvēlēta tā rīkotājiem).


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.