Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Kriss Holders - jaunais spīdveja karalis

Kriss Holders - jaunais spīdveja karalis
Jaunais pasaules čempions spīdvejā Kriss Holders.

25 gadus vecais austrālietis Kriss Holders sestdien pirmo reizi savā karjerā kļuva par pasaules čempionu. Titulu viņš sen nodrošināja vēl pirms finālbrauciena Polijas GP izcīņā Toruņā. Vicečempiona godā dānis Nikijs Pedersens, trešajā vietā - pagājušā gada čempions amerikānis Gregs Henkoks.

Pirms pēdējā finālposma Holdera pārsvars pār Pedersenu bija 2 punkti un tieši viņi abi bija galvenie pretedenti uz spīdveja karaļa titulu (Henkoks atpalika par 10 punktiem). Pedersenam trīs reizes jau bija izdevies iegūt pasaules čempiona titulu, turklāt katru reizi otrais aiz viņa palika autsrālietis - divreiz Džeisons Kramps un vienreiz Lī Adamss. 2003. gadā, kad Nikijs uzvarēja pirmo reizi, viņš tieši pēdējā posmā atņēma jau gandrīz iegūto titulu Krampam (abās nākamajās reizēs Pedersens pirms pēdējā posma jau bija čempions). Šoreiz Pedersenam vēl vienu austrālieti pēdējā posmā pabīdīt uz otro vietu neizdevās.
Abi savā starpā tikā 13. braucienā un tajā pārliecinoši uzvarēja Holders, palielinādams savu pārsvaru līdz 6 punktiem, taču pirms pusfināliem abus šķīra tikai 4 punkti un abi arī tikās vienā pusfinālā. jau pirmajā līkumā starp Holderu un Pederseno notika sadursme dānies piedzīvoja kritienu, bet viņš noteikti nebija kritiena vaininieks. Galvenais tiesnesis nolēma, ka atkārtots starts tiks dots ar visu četru braucēju piedalīšanos (vēl arī Antonio Lindbeks no Zviedrijas un Emīls Saifutdinovs no Krievijas), kas izraisīja Pedersena neapmierinātību. Viņš savas domas nolēma izteikt Holderam, blakus bija arī abu pušu "advokāti" un sākās neliels konflikts, kas ar pagrūstīšanos vien beidzās. Otrajā piegājienā Holders pārliecinoši "izcēla" startu un pārliecinoši uzvarēja, kamēr Pedersenu apsteidza vēl arī Lindbeks un tas nozīmēja, ka jau pirms fināla austrālietis nodrošināja sev pasaules čempiona titulu. Publika gavilēja, jo pēdējās četras sezonas Kriss Holders Polijas Ekstralīgā brauc tieši Toruņas "Apator" kluba rindās. No cita pusfināla finālā iekļuva mājinieks Tomašs Gollobs un Henkoks.
Finālā Holders atkal lieliski startēja un bija līderis, taču motocikla defekta dēļ gandrīz piedzīvoja kritienu pats un gandrīz izraisīja konkurentu kritienu. Jaunā pasaules čempiona neveiksmi vislabāk izmantoja Lindbeks, kurš guva savu otro šosezon un otro karjerā uzvaru GP posmā. Otrais - Gollobs, trešais - Henkoks.

Toruņas posms bija īpašs ne tikai tāpēc, ka spīdvejā ir jauns pasaules čempions, bet arī tāpēc, ka šis bija pēdējais GP posms cita austrālieša Džeisona Krampa karjerā (par viņa aiziešanu no GP jau rakstījām). Kopvērtējumā Kramps ierindojās sestajā vietā un nodrošināja sev tiesības piedalījās nākamā gada GP seriālā, taču vēl pirms Toruņas posma viņš paziņoja, ka GP seriālā vairs nebrauks - 37 gadus vecais Kramps turpmāk koncentrēsies tikai uz startu klubu sacensībās un Austrālijas izlasēs. Kramps ir piedalījies 145 GP posmos un aizvadījis 17 pilnas sezonas GP seriālos. Trīskārtējais pasaules čempions aiziet ar grūti atkārtojamu rekordu- desmit sezonas pēc kārtas Džeisons Kramps kopvērtējumā bija trijniekā.


, 2012-10-07 14:05, pirms 12 gadiem
peedeejais laiks kkas mainijaas
ps Holders malacis Krumps legjenda
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"

Jau pavisam drīz - 27. aprīlī - startēs 2024. gada spīdveja "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts. Pirmo reizi vēsturē starp tā pamatdalībniekiem būs Latvijas spīdvejists - daugavpilietis Andžejs Ļebedevs. 2017. gada Eiropas čempions sekmīgi sāka jauno sezonu un cer sekmīgi sākt arī GP seriālu Horvātijā.
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).