Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Uzvar tas, kurš sveiks un vesels...

Uzvar tas, kurš sveiks un vesels...
Emīls Saifutdinovs savu uzvaru Zviedrijas Grand Prix izcīņā Gēteborgā veltīja tēva piemiņai, kurš nomira tieši sacensību dienā, Emīls šosezon startēja četros finālos un trijos no tiem...

Tādas spīdveja sezonas vēl nebija visā "Grand Prix" sacensību vēsturē kopš 1995. gada. Bija gadījumi, kad kāda motobraucēja kritiens un savainojums ietekmēja spēkošanos par medaļām un pat titulu (pērn, piemēram, Jaroslavs Hampels izstājās no sacensībām savainojuma dēļ, būdams kopvērtējumā 2. vietā), taču tik masveidīgas "rindu retināšanas" savainojumu dēļ vēl nebija. Jau rakstījām, ka tieši tāpēc trīs posmus pirms GP seriāla beigām gandrīz zudusi intriga cīņā par čempiona titulu.

Kriss Holders, Nikijs Pedersens, Tais Vofindens, Emīls Saifutdinovs, Andreass Junsons, Fredriks Lindgrens, Darsijs Vords - gandrīz puse no šā gada spīdveja GP seriāla pamatdalībniekiem ir vairāk vai mazāk cietuši, tā ka pašreizējais kopvērtējums varēja izskatīties pavisam citādāks...
Beidzamais nelaimes putns ir vicelīderis Emīls Saifutdinovs no Krievijas, kurš piedzīvoja kritienu un savainoja rokas elkoni Polijas Ekstralīgas mačā. Vēl ceturtdienas pirmajā pusē parādījās informācija, ka "Seifs" sestdien Krško mototrekā Slovēnijā varbūt tomēr brauks, taču jau vakarā bija pilnīgi droši zināms, ka nebrauks vis. Neveiksmīgi aizvadījis Itālijas GP izcīņu Terencāno un Latvijas GP izcīņu Daugavpilī, Emīls zaudēja pirmo vietu kopvērtējumā, taču viņš tikai par 3 punktiem pašreiz atpaliek no angļa Taia Vofindena un tieši trijos atlikušajos posmos bija paredzama izšķirīgā spēkošanās par titulu. Diemžēl nebūs... Iespējams, ka Saifutdinovs atgriezīsies 21. septembrī Stokholmā, iespējams - tikai pēdējā posmā 5. oktobrī Toruņā, bet iespējams, ka viņam šī sezona jau ir beigusies. Tā ka vēl nav zināms, vai viņš kopvērtējumā paliks kaut vai trijniekā.

Nu jau labu laiku ir zināms, ka šogad spīdvejā būs cits pasaules čempions. Jaunākais titula ieguvējs GP vēsturē (nejaukt ar pasaules čempionātu vispār!) austrālietis Kriss Holders ne visai sekmīgi sāka sezonu (savainojuma dēļ!), taču ar katru nākamo posmu brauca arvien pārliecinošāk un pēc 7. posma jau bija kopvērtējumā 3. vietā, taču tad Anglijas Elites līgas mačā (pēdējā braucienā!) piedzīvoja smagāko kritienu savā karjerā - lauzts gurns, roka un papēdis... Holders tikai pēc gadu mijas drīkstēs atsākt treniņus un vēl nav zināms, cik lielā apjomā un ar kādām slodzēm, no kā savukārt atkarīgs tas, kad "Crispy" varēs pilnvērtīgi sākt jauno sezonu.

Pašreizējais līderis kopvērtējumā Tais Vofindens arī neiztika šosezon bez savainojuma - Lielbritānijas GP izcīņā Kārdifā mājinieku lielākā cerība un GP sezonas lielākais pārsteigums piedzīvoja kritienu un salauza atslēgas kaulu. Vofindenam paveicās, ka GP seriālā bija pauze un viņam nenācās izlaist nevienu posmu, kaut gan uz Polijas GP izcīņu Gožuvā viņš ieradās bez treniņu un sacensību prakses un ar ārstu brīdinājumu - proti, vēl viens kritiens var pielikt punktu visai sezonai... Tais tajā posmā ieguva 12 punktus, iekļuva finālā un ieņēma 3. vietu. Risks attaisnojās un tagad angļiem pēc 13 gadu pārtraukuma atkal var būt pasaules čempions spīdvejā (2000. gadā titulu ieguva Marks Lorams).

Trīskārtējais pasaules čempions dānis Nikijs Pedersens šosezon bija stingri nolēmis atgūt titulu (trešo reizi viņš to ieguva 2008. gadā) un, iespējams, viņam būtu izdevies to izdarīt, ja ne kritiens pusfinālā Gēteborgā un lauzta roka. Nākamajā posmā Prāgā dānis tomēr bija ierindā, arī viņš stipri riskēja (pēc katra brauciena rokai virsū tika likts maisiņš ar ledu, līdzi bija atbraukusi viņa fizioterapeite un neiztika bez pretsāpju līdzekļiem). Nebija viņš pilnīgi vesels vēl arī Kārdifā, taču atkal brauca. Tas ļauj viņam turēties starp līderiem un cerēt iegūt kādu no medaļām. Pēc Saifutdinova izstāšanās Pedersena izredzes uz medaļu kļūst krietni lielākas - pašreiz viņš tikai par 2 punktiem atpaliek no 3. vietas (Jaroslava Hampela).

Divkārtējais pasaules junioru čempions austrālietis Darsijs Vords tagad varēja pat būt ... līderis kopvērtējumā! Teicams sākums (12 un 13 punkti pirmajos divos posmos), taču jau pirms Eiropas GP izcīņas Bidgoščā austrālietis savainoja roku, kas viņam gan netraucēja iegūt 13 punktus un kļūt par vicelīderi kopvērtējumā.Trešais GP posms Gēteborgā iznāca nelaimīgs - otrajā braucienā Vords piedzīvoja kritienu un salauza lāpstiņas kaulu... Vordam nācās izlaist trīs nākamos GP posmus, tāpēc viņa atgriešanās Dānijas GP izcīņā Kopenhāgenā bija sensacionāli triumfāla - pirmā uzvara GP posmā karjerā! Turklāt Vords ieguva 19 punktus no 21 iespējamā. Finālā Vords bija arī beidzamajā no notikušajiem posmiem Daugavpilī, kur ierindojās 2. vietā. Ja Darsijs būtu piedalījies visos posmos un vestu tajos caurmērā 13 punktus (tik viņam caurmērā vienā posmā šosezon sanāk), tad viņš pašreiz būtu GP seriāla līderis! Skaidrs, ka tā ir tikai varbūtība, bet tajā pašā laikā tā lieku reizi apliecina šā tikai 21 gadu vecā austrālieša talantu un potenciālu.

Dānijas GP izcīņā Kopenhāgenā kritienus piedzīvoja zviedri Andreass Junsons un Fredriks Lindgrens. Ja Lindgrenam kritiens maksāja tikai piedalīšanos pusfinālā un Zviedrijas izlases rindās Pasaules kausa izcīņā, tad Junsonam lauzts lāpstiņas kauls lika izlaist nākamo posmu Terencāno (arī Kopenhāgenā 2011. gada pasaules vicečempiosn palika bez punktiem, jo kritienu piedzīvoja jau savā pirmajā braucienā).

Viena no aizraujošākajām sezonām spīdveja GP vēsturē diemžēl izvērtās arī diezgan nežēlīga. "Ātrais ceļš" ir riskants...


, 2013-09-07 23:02, pirms 11 gadiem
Iet runas ka Zviedrija bus atpakal Seifs
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.