Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Friks - pārsteidz, Zmaržliks - vēl tuvāk titulam

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Friks - pārsteidz, Zmaržliks - vēl tuvāk titulam
Makss Friks (vadībā) pirmo reizi karjerā uzvarēja GP posmā.

2016. gada junioru pasaules čempions austrālietis Makss Friks pārsteidzoši kļuva par spīdveja "Grand Prix" seriāla priekšpēdējā posma uzvarētāju Toruņas mototrekā Polijā. Titula īpašnieks un līderis kopvērtējumā polis Bartošs Zmaržliks finālā palika ceturtais, taču tik un tā spēra soli tuvāk titula saglabāšanai.

Makss Friks līdz šim tikai vienreiz bija iekļuvis GP posmu finālā (pagājušajā gadā 4. GP posmā Hallstavikas mototrekā Zviedrijā finišēja ceturtais) un diezin vai kāds paredzēja viņa uzvaru. Pamatsacensībās 24 gadus vecais austrālietis sakrāja 10 punktus, bet pusfinālā un finālā - uzvarēja. Friks kļuva par 43. spīdvejistu, kurš uzvarēja GP posmos un par septīto austrālieti, kurš to paveica. Kopš 2017. gada pēdējā posma 28. oktobrī Melburnā austrālieši nebija kāpuši uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena - gandrīz pirms trim gadiem uzvarēja Džeisons Doils, kurš togad kļuva par pasaules čempionu. Friks pēc pirmās uzvaras karjerā pakāpās kopvērtējumā uz 10. vietu, taču viņam diezin vai izdosies tikt sešiniekā, kas garantēs piedalīšanos GP seriālā 2021. gadā. Jācer uz uzaicinājumu no sacensību rīkotājiem.

Titula īpašnieks Bartošs Zmaržliks savā otrajā braucienā piedzīvoja kritienu, taču ar 9 punktiem pietika, lai tiktu pusfinālā. Starp astoņiem labākajiem jeb pusfinālā iekļuva arī abi Zmaržlika tuvākie sekotāji - brits Tais Vofindens un zviedrs Fredriks Lindgrens. Finālā tika vienīgi Vofindens, kur bez viņa, Frika un Zmaržlika vēl bija arī polis Macejs Janovskis. Finālā visus bijušos GP posmu uzvarētājus pārspēja Friks, otrais - Janovskis, trešais - Vofindens.

Brits mazliet pietuvojās līderim, taču tik un tā pirms pēdējā posma, kas šovakar risināsies turpat Toruņā (šogad COVID-19 dēļ ir visīsākais spīdveja GP seriāls tā vēsturē - visi astoņi posmi satilpst 35 dienās), Zmaržlika pārsvars ir pietiekami liels, lai tieši viņu uzskatītu par galveno pretendentu uz čempiona lauriem - Zmaržliks apsteidz Vofindenu par 8 punktiem, bet Lindgrenu par 10 punktiem. Atgādināšu, ka šosezon braucējiem nevis rēķina visus posmos gūtos punktus, bet gan punktus par vietām posmos - 20 par pirmo, 18 par otro, 16 par trešo, 14 par ceturto, 12 par piekto vietu un tad ik par punktu mazāk līdz pat 16. vietai. Tā ka Zmaržlikam atliek "tikai" iekļūt finālā...

Līdz šim visā spīdveja pasaules čempionātu vēsturē (kopš 1937. gada) tikai deviņiem motobraucējiem ir izdevies aizstāvēt iepriekšējā gadā iegūto titulu (jaunzēlandietis Aivens Meidžers reiz uzvarēja trīs reizes pēc kārtas, bet zviedrs Tonijs Rikardsons titulu aizstāvēja divas reizes) un pēdējais to spēja izdarīt dānis Nikijs Pedersens - viņš triumfēja 2007. un 2008. gadā.