Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Nauris Mackevičs

"Lokomotīves" pretinieki Nikolss, Hariss, Drimli...

"Lokomotīves" pretinieki Nikolss, Hariss, Drimli...
Skots Nikolss brauks Ungārijas kluba rindās
Foto: Scanpix Sweden

Vairs tikai divas dienas atlikušas līdz jaunās Polijas 1. spīdveja līgas sezonas sākumam, tādēļ laiks ieskatīties Daugavpils "Lokomotīves" pretinieku sastāvos, kuros netrūkst skaļu, visā pasaulē pazīstamu uzvārdu.

Tuvojoties jaunās Polijas 1. spīdveja līgas sezonas sākumam, portāls Sportacentrs.com ik dienu piedāvās Jūsu uzmanībai plašāku ieskatu gaidāmajā sezonā, izvērtējot mūsu komandas perspektīvas uz citu komandu fona, ieskatu Polijas 1. spīdveja līgā, mūsu komandas šīs sezonas modeļa analīzi, kā arī iepazīstinās ar pretinieku komandām.

Portāls Sportacentrs.com apņēmies šosezon daudz augstvērtīgākā līmenī iepazīstināt portāla lietotājus ar šo daudziem tik nepazīstamo un eksotisko sporta veidu, lai ikkatram rastos priekšstats, kas tas tāds spīdvejs ir. Mūsu pirmajos apskatos pievērsāmies kopējam ieskatam Polijas 1. spīdveja līgā, kā arī „Lokomotīves” sastāvam, bet tagad laiks pienācis arī mūsu pretinieku sastāva izpētei.

Kādus sastāvus sagatavojuši pretinieki?

Kā jau iepriekš tika rakstīts, Polijas 1. spīdveja līgā startēs astoņas komandas, kurām gaidāmajā sezonā būs visdažādākie uzdevumi, bet liela daļa vienību vismaz klusībā cer tikt uz goda pjedestāla. Spilgtu braucēju šogad netrūks, taču nu pievērsīsimies visam pēc kārtas. Aprakstīsim katras komandas spēcīgākos braucējus, kā arī sastāva izmaiņas starpsezonā.

Gdaņskas „Lotos”

Vēl iepriekšējā sezonā Gdaņskas klubs startēja Polijas Ekstralīgā, taču noturēties spicē neizdevās. Lai arī klubam ir bagātīga vairāk nekā 50 gadu vēsture, visaugstākās raudzes sasniegumus nav izdevies iegūt – galvenokārt klubs vienmēr cīnījies par iekļūšanu tieši Ekstralīgā, bet ilgstoši šeit nav izdevies noturēties. Iepriekšējā sezonā komandas sastāvs bija diezgan iespaidīgs – Kenets Bjere (joprojām pieder Gdaņskas treka rekords), Hans Andersens, Adams Skorņickis (braucis arī „Lokomotīvē”), Martins Vaculiks, Magnuss Zeterstrēms, Renats Gafurovs un citi. Izskrišana uz pirmo līgu automātiski nozīmēja to, ka komandas sastāvu pametīs liela daļa no šiem braucējiem – ierindā no pieminētajiem palicis vien Zeterstrēms („Grand Prix” seriāla pamatsastāva dalībnieks) un Gafurovs, tomēr arī bez viņiem komanda būs viena no vadošajām visā līgā, jo papildinājums starpsezonā nebija slikts.

Liela daļa no jaunpienācējiem bija junioru vecuma sportisti, starp kuriem vispazīstamākais ir čehs Matejs Kušs. Kluba pozīcijas gaidāmajā sezonā noteikti mēģinās uzlabot arī tik labi pazīstami Polijas braucēji kā Mateušs Lampkovskis, Davids Stahira, Karols Zabiks, Tomašs Piščs (labi pazīstams arī Latvijā), Pāvels Hlibs un Kšištofs Stojanovskis. No iepriekšējās sezonas sastāva ierindā arī vairāki labi Zviedrijas spīdvejisti kā Biliijs Forsbergs un Tomass Johansons, kā arī vācietis Tobiass Kroners.

Komandas mērķis šosezon – atgriešanās Ekstralīgā. Sastāvs spēcīgs, tā ka medaļās komanda noteikti būs.

Zaudējumi: Hans Andersens, Kenets Bjere, Adams Skorņickis.
Ieguvumi: Matejs Kušs, Karols Zabiks, Davids Stahira
Zvaigznes: Magnuss Zeterstrēms, Karols Zabiks, Renats Gafurovs.

Žešuvas „Marma”

Tieši Marmas komanda iepriekšējā sezonā visvairāk pārsteidza negatīvā nozīmē, nespējot tikt 1. līgas finālā. Ceļu komandai aizšķērsoja ne tikai „Lokomotīve” pusfinālā, bet arī problēmas paša kluba iekšienē. „Marma” vairākkārt ir startējusi Ekstralīgā un cer tur atgriezties arī šogad, kaut arī viegli tas nebūs, jo pēc iepriekšējās sezonas komandas rindas pametuši vairāki visaugstākās klases braucēji kā Davids Stahira, brāļi Drimli, Čārlijs Gjede, Pāvels Mesjoncs (abi pārcēlušies uz Daugavpili), kā arī Kamerons Vūdvords. Toties ierindā palicis iepriekšējās sezonas līderis Mikaels Makss, jaunais talants Davids Lamparts, kā arī Macejs Kucjapa.

Ar šiem vīriem sasniegumiem noteikti būtu par maz, tādēļ kluba vadība atradusi attiecīgu papildinājumu. Skaļākais noteikti būs Kriss Hariss, kurš ilgus gadus slīpē savu meistarību „Grand Prix” posmos. No Ekstralīgas klubiem pievienojušies Rafals Okoņevskis, Ludvigs Lindgrens un Lī Ričardsons. No šiem braucējiem gan vien Ričardsons iepriekšējā sezonā sasniedza augstvērtīgus rezultātus.

Vieta tabulas vidusdaļā noteikti nebūs „Marma” mērķis, tā ka šo komandu meklēsim turnīra tabulas augšgalā.

Zaudējumi: Čārlijs Gjede, Lukašs Drimls, Davids Stahira.
Ieguvumi: Kriss Hariss, Lī Ričardsons, Ralfs Okoņevskis.
Zvaigznes: Kriss Hariss, Mikaels Makss, Lī Ričardsons.

Gņežno „Start”

Vēl viens klubs, kurš izslēgšanas mačos dabūja trūkties no mūsu „Lokomotīves”. Galu galā komanda pat palika bez medaļām. Viens no jaunākajiem Polijas klubiem, kurš ātri iekarojis sasniegumus. Pārmaiņas starpsezonā bijušas diezgan lielas, bet grūti spriest, vai tās būtiski ietekmēs komandas sniegumu gaidāmajā sezonā. No pazīstamākajiem braucējiem prom devušies ukrainis Andrejs Karpovs (viņš gan nestartēja iepriekšējā sezonā), Kšištofs Slaboņs, Martins Risagers, Linuss Eklofs, Mariušs Pušakovskis, Davids Česlevičs. No augstākpieminētajiem liela loma klubā bija vien Kšištofam Slaboņam, tā ka zaudējumi noteikti nav būtiski.

Papildinājumi izskatās diezgan solīdi – viens no labākajiem ungārslovēņiem Matejs Ferjans, Adrians Gomoļskis, Mihals Ščepaņjaks, kā arī vēl pārītis mazāk pazīstamu braucēju. Svarīgi, ka ierindā palikuši iepriekšējās sezonas līderi kā Kšištofs Jabloņskis, Peters Ljungs, Miroslavs Jabloņskis, Pjots Paluhs un citi. Cienījami izskatās arī junioru līnija ar Kasperu Gomoļski un Robinu Aspegrenu.

Kopumā sastāvs šogad izskatās pat labāk, tā ka „Start” būs viena no kandidātēm uz godalgām.

Zaudējumi: Kšištofs Slaboņs, Davids Česlevičs.
Ieguvumi: Mihals Ščepaņjaks, Adrians Gomoļskis, Matejs Ferjans
Zvaigznes: Kšištofs Jabloņskis, Peters Ljungs, Mihals Ščepaņjaks.

Pozņanas „PSŽ”

Starpsezonā iepriekšējās sezonas piektais labākais klubs pastrādājis ļoti labi, saglabājot visus vadošos braucējus, bet šķiroties no vairākiem mazāk pamanāmiem braucējiem. Prom aizgājuši Lukašs Jankovskis, Daniels Pitels, Kristians Kleha, Gžegožs Strožiks. Lai arī tie nebija sliktākie komandas braucēji, tomēr viņu atbrīvotās vietas ieņems krietni vien augstākas klases braucēji.

Pozņanas klubam izdevies vienoties ar virkni Ekstralīgas klubu pārstāvjiem, kā rezultātā šajā sezonā komandu pārstāvēs tāda zvaigzne kā Adams Skorņickis, labi jaunie braucēji kā Damians Celmers un Adams Ščevčikovskis, Ostruvas „KM” bijušie Roberts Miškovjaks, Daniels Kings un Franks Fahers.

Ja ne labāks, tad ne sliktāks šis sastāvs šogad vienībai nebūs. Komandas kodols saglabāts – Rafals Trojanovskis, Norberts Koščuks, Mateušs Ščepaņjaks.

Zaudējumi: Lukašs Jankovskis, Daniels Pitels.
Ieguvumi: Adams Skorņickis, Roberts Miškovjaks, Damians Celmers.
Zvaigznes: Rafals Trojanovkis, Adams Skorņickis, Norberts Koščuks.

Ribņikas „RKM”

Tieši Ribņikas komanda kļūs par pirmo „Lokomotīves” pretinieku jaunajā sezonā. Iepriekšējā gadā klubs ieņēma sesto vietu, bet šogad varētu cerēt sasniegt augstāku rezultātu. Jāsaka, ka tieši Ribņikai starpsezonā pārmaiņas bijušas vienas no visbūtiskākajām visā līgā. No aizgājējiem pazīstamākais būs viens no Krievijas izlases līderiem Deniss Gizatulins, kurš bija „RKM” vadošais braucējs 2009. gadā. Vēl prom devušies arī Pāvels Hlibs, Marcins Rempala, Mihals Mitko.

Ja zaudējumi, atskaitot Gizatulinu, nav būtiski, tad ieguvumi gan. Komandai pievienojušais četri braucēji, bet faktiski Andrejs Karpovs brauca komandas rindās jau iepriekšējā sezonā. Komandas rindas papildinājis dānis Nikolajs Klindts, zviedris Daniels Nermarks un soms Jonass Kilmaekorpi. Viss iepriekšminētais četrinieks būs starp galvenajiem punktu guvējiem. Pievienojot klāt arī iepriekšējās sezonas braucējus kā Mariušs Vegržiks, Ronijs Jamrožijs, Slavomirs Pišnijs, Rafals Flegers, Ribņikas komanda izskatās vairāk nekā bīstama.

Spriežot pēc sastāva, Ribņikai tikt starp medaļniekiem ir pa spēkam.

Zaudējumi: Deniss Gizatulins, Marcins Rempala, Pāvels Hlibs
Ieguvumi: Daniels Nermarks, Nikolajs Klindts, Jonass Kilmaekorpi.
Zvaigznes: Mariušs Vegržiks, Ronijs Jamrožijs, Daniels Nermarks.

Grudzjoncas „GTŽ”

Knapā izglābšanās no izkrišanas uz 2. līgu nav pamudinājusi kluba vadību veikt iespaidīgus sastāva rekonstrukcijas darbus. Komandu pametis iepriekšējās sezonas līderis Matejs Ferjans, vidusmēra braucējs Pāvels Stašeks, kā arī Eriks Andersons un Gžegožs Knaps. Kas nācis viņu vietā? Skaļākais uzvārds ir austrālietim Deivijam Vatam, kurš iepriekšējā sezonā brauca Ekstralīgā. Vēl divi komandas jaunpienācēji tāpat startēja Ekstralīgā – Tomašs Hrzanovskis un Kšištofs Buškovskis.

Visi trīs augstākminētie braucēji startēja Ekstralīgā labi, bet ne spilgti. Jebkurā gadījumā papildinājums izskatās labāk, nekā zaudējumi. Vai ar Ekstralīgas trijnieku, kā arī Roriju Šleinu, Oliveru Alenu, Artūru Mročku būs pietiekami, lai pacīnītos par vietu labāko četriniekā, redzēsim.

Zaudējumi: Matejs Ferjans, Pāvels Stašeks, Gžegožs Knaps
Ieguvumi: Deivijs Vats, Tomašs Hrzanovskis, Kšištofs Buškovskis.
Zvaigznes: Olivers Alens, Rorijs Šleins, Deivijs Vats.

Miškolca

Pirmo reizi Ungārijas klubs spējis iekarot vietu Polijas 1. spīdveja līgā, pie tam debijai gatavojas ļoti sparīgi, papildinoties ar ļoti augsta līmeņa braucējiem. Starpsezonā komandu pameta vairāki braucēji, starp kuriem īpaši varētu izcelt Semjonu Vlasovu (līderis iepriekšējā sezonā), Sergeju Darkinu, Vladimiru Dubiņinu, Manuelu Haucingeru un Adrianu Rimelu, toties kluba vadība pastiprinājusies ar visaugstākā līmeņa braucējiem.

Visskaļākais ieguvums ir Skots Nikolss, kurš ilgus gadus priecējis savus līdzjutējus „Grand Prix” seriālā, kā arī pārstāvot dažādu līgu vadošos klubus. Ungārijas kluba rindās brauks arī slavenie čehi brāļi Drimli. Klāt tam visam nāks arī austrālietis Kamerons Vūdvords, kā arī brits Džeimss Raits.

Protams, ka komandas pamatmasu veido ungāru spīdvejisti, starp kuriem īpaši izceļās Norberts Magoši un Lāslo Šatmari. Miškolcas klubs 1. līgā ienācis ar skaļiem pirkumiem, vai tikpat skaļi būs arī sasniegumi?

Zaudējumi: Sergejs Darkins, Semjons Vlasovs, Manuels Haucingers.
Ieguvumi: Skots Nikolss, Lukašs Drimls, Kamerons Vūdvords.
Zvaigznes: Skots Nikolss, Lukašs Drimls, Norberts Magoši.

Atkāpe: Katrai sacīkstei drīkst pieteikt septiņus braucējus. 5. aprīlī Daugavpils "Lokomotīvi" pret Ribņikas komandu pārstāvēs: Grigorijs Laguta, Artjoms Laguta, Maksims Bogdanovs, Romāns Považnijs, Pāvels Mesjoncs, Leonīds Paura un Vjačeslavs Giruckis.

Rezumējums

Neviena no komandām starpsezonā nav kļuvusi vājāka, tā ka gaidāmajā sezonā mūs gaida ļoti spraiga sezona. Praktiski jebkura komandas būs gatava iekost citai. Ļoti grūti prognozēt, kā noslēgsies šī sezona, taču Sportacentrs.com mēģinās izteikt savu prognozi, kaut arī izvēle ir patiešām smaga.

Polijas 1. spīdveja līgas komandas (pēc iepriekšējā gada reitinga)

KomandaPilsētaValstsSportacentrs.com prognoze
LotosGdaņskaPolija2
LokomotīveDaugavpilsLatvija4
MarmaŽešuvaPolija1
StartGņežnoPolija3
PSŽPozņanaPolija8
RKMRibņikaPolija5
GTŽGrudzjoncaPolija7
Speedway MiszkolcMiškolcaUngārija6

"Lokomotīves" sastāvs

BraucējsValsts
Grigorijs LagutaLatvija
Kjasts PuodžuksLatvija
Leonīds PauraLatvija
Maksims BogdanovsLatvija
Jevgēņijs KaravackisLatvija
Igors AntoņenkoLatvija
Vjačeslavs GiruckisLatvija
Romāns PovažnijsKrievija
Čārlijs GjedeDānija
Kauko NieminensSomija
Pāvels MesjoncsPolija
Artjoms LagutaKrievija
Vadims TarasenkoKrievija

Saistītie raksti:
Motorsports
Motorsports
Motorsports
Motorsports
Motorsports
Motorsports
Motorsports


, 2010-04-03 13:01, pirms 14 gadiem
O, sen nekas par spīdveju nebija rakstīts!
, 2010-04-03 13:13, pirms 14 gadiem
nauri, sp.com būs tiešraides šo sezon???
, 2010-04-03 13:37, pirms 14 gadiem
aigars076 rakstīja: O, sen nekas par spīdveju nebija rakstīts!
nu gan tu blefo.
Manuprat tagad par spidveju saka rakstiit pietiekami un patikami daudz.
Go Loko!!!
, 2010-04-03 13:41, pirms 14 gadiem
latgaliits rakstīja: nu gan tu blefo.
Manuprat tagad par spidveju saka rakstiit pietiekami un patikami daudz.
Go Loko!!!
7 topiki 2 dienās, vai tad tas ir daudz mirklī, kad nekas vēl nav sācies!?
, 2010-04-03 13:45, pirms 14 gadiem
inguns1 rakstīja: nauri, sp.com būs tiešraides šo sezon???
joprojām notiek sarunas par šo jautājumu, varbūtība diezgan liela
, 2010-04-03 15:20, pirms 14 gadiem
interesanti, ko tad ungāri izdarīs - cik ātri Nikolss un Drimli pieradīs pie viņu treka? Loko sastāvs ir tikpat stiprs kā visu citu komandu, par Ekstralīgu būs cīņa ne pa jokam.
, 2010-04-03 15:21, pirms 14 gadiem
cerēšim uz labāko.... jo man jābrauc uz Kanādu,tā ka gribetos redzēt vismaz pa netu
, 2010-04-03 15:47, pirms 14 gadiem
ļoti interesanta sezona gaidāma, komandas līmeņi ir kā nekad līdzīgi... klusībā ceru uz ekstralīgu!!! :-)
, 2010-04-03 19:39, pirms 14 gadiem
Sarauj Lokomotīve!!!
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).
Foto: FIM SGP Latvia-Riga
2

Sākas biļešu tirdzniecība uz FIM pasaules spīdveja čempionāta Latvijas posmu

Šodien "Biļešu Paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē uzsākta ieejas biļešu tirdzniecība uz 2024. gada septembrī Latvijā paredzētajām FIM pasaules spīdveja čempionāta sacensībām. Šis būs jau otrais gads pēc kārtas, kad Rīgas Biķernieku trasē divus vakarus pēc kārtas norisināsies augstākā sportiskā līmeņa spīdveja sacensības – vispirms, piektdien, 6. septembrī, notiekot 2024 DeWALT FIM Speedway GP2 posmam, bet sestdien, 7. septembrī – 2024 FIM Speedway Grand Prix posmam. Ieejas biļetēm līdz 2024. gada 31. janvārim noteikta pazemināta cena.