Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Spīdveja "bronzas" gads - Latvijas junioru izlase trešā labākā Eiropā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Spīdveja "bronzas" gads - Latvijas junioru izlase trešā labākā Eiropā
Foto: EPA/Scanpix

Tā vēl nekad nav bijis - vienā sezonā Latvijas spīdvejistiem ir trīs bronzas medaļas dažādās Eiropas līmeņa sacensībās. Latvijas junioru spīdveja izlase otro gadu pēc kārtas ieguva bronzas medaļas Eiropas čempionātā, kas tikai vēlreiz apliecina, cik lielas ir mūsu iespējas šajā motoru sporta veidā.

Lieki teikt, ka Latvijas junioru izlase (šajā gadījumā - Daugavpils "Lokomotīves" junioru sastāvs) nebija starp favorītiem Eiropas junioru izlašu čempionāta finālā arī savā mototrekā - Polija, Zviedrija un Dānija ir spīdveja lielvalstis, bet mēs... Mēs protam lielvalstīm iekost un to izdarījām arī tagad.

Jau pēc pirmās braucienu sērijas vadībā izvirzījās dāņi, bet mēs bijām trešie (otrie - poļi), kamēr zviedri pirmajos četros braucienos ieguva tikai vienu punktu. Aizritēja vēl četri braucieni un jau sāka iezīmēties divi pāri - proti, par titulu spēkojās Dānija (20 punktu) un Polija (16), bet par trešo vietu Latvija (10) un Zviedrija (2). Trešo braucienu sēriju lieliski sāka mūsu otrie numuri - vispirms tikai 16 gadus vecais Ernests Matjušonoks apsteidza gan šā gada Polijas junioru čempionu Danielu Kačmareku, gan pagājušā gada zviedru labāko junioru Aleksanderu Voentinu (piekāpās tikai vienam no šā gada junioru pasaules čempionāta līderiem Frederikam Jakobsenam), bet tad pārliecinoši uzvarēja Dāvis Kurmis (arī Dānijas junioru čempionu Andreasu Līageru) un Latvijas izlase vairs tikai par trim punktiem atpalika no poļiem. Varbūt kāds arī paspēja iedomāties par "sudrabu" kopvērtējumā, taču šie divi braucieni bija ļoti būtiski, lai vispār tiktu uz goda pjedestāla.

Pēc četrām braucienu sērijām dāņi par 5 punktiem apsteidza poļus, bet mēs bijām 6 punktus priekšā zviedriem. Ar otro vietu 17. braucienā "bronzu" Latvijai jau praktiski nodrošināja Artjoms Trofimovs - atlikušajos trijos braucienos zviedriem vajadzēja uzvarēt, bet mums palikt bez [unktiem. Tā nevarēja notikt un tā nenotika.

Par Eiropas junioru čempioni pirmo reizi kļuva Dānijas izlase - 45 punkti, otrie bija sešu iepriekšējo čempionātu uzvarētāji poļi - 37 punkti, bet Latvijas izlase ar 21 punktu ieguva bronzas medaļas. Zviedrijai - 16 punktu. Mūsu izlases līderis bija Oļegs Mihailovs, kura rēķinā 9 punkti, bet pārējie atveda katrs pa 4 punktiem. Elvis Avgucevičs šoreiz palika rezervē.

Latvijas spīdveja junioriem tās šosezon ir trešās bronzas medaļas - pēc Mihailova un Trofimova "bronzas" U19 pāru Eiropas kausa finālā un pēc Mihailova 3. vietas U19 Eiropas čempionātā. Aug laba maiņa.

Rīgas spīdveja kluba IK "Auseklis" puiši Rūdolfs Sproģis (7 punkti) un Ričards Ansviesulis (2) ieguva 9 punktus Eiropas čempionāta finālā pāriem un palika 7. vietā.Tikai par vienu punktu vairāk Vācijai, bet par čempioniem kļuva Polijas pāris. Rīdzinieki ieguva labu skolu.