Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Andžejs Ļebedevs uz pjedestāla SEC pirmajā finālposmā

Andžejs Ļebedevs uz pjedestāla SEC pirmajā finālposmā
Andžejs Ļebedevs

Viens no Latvijas labākajiem spīdveja meistariem, kā arī Latvijas izlases līderis nesenajā Pasaules kausa kvalifikācijā Biķernieku mototrekā Andžejs Ļebedevs sestdien Toruņā (Polija) guva vienu no lielākajiem panākumiem savā karjerā - 22 gadus vecais daugavpilietis ieņēma trešo vietu Eiropas čempionāta (SEC) pirmajā finālposmā.

Andžejs Ļebedevs SEC finālposmos piedalās ar wild card jeb īpašo ielūgumu no sacensību rīkotājiem un jau pirmajā finālposmā Toruņā viņš apliecināja, ka izvēle bijusi pareiza.
Jau savā pirmajā braucienā Andžejs bija otrais, piekāpdamies tikai bijušajam pasaules vicečempionam polim Kžištofam Kaspžakam. Tad - divas uzvaras pēc kārtas, turklāt pārspēti tādi meistari kā Leons Madsens, Grigorijs Laguta un vēl viens bijušais pasaules vicečempions zviedrs Andreass Junsons (Ļebedeva un Junsona duelis 11. braucienā bija viens no skaistākajiem visās sacensībās).
13. brauciens Ļebedevam varēja kļūt par pa īstam nelaimīgu - pirms pirmā līkuma savu motociklu nesavaldīja dānis Nikolajs Klinds, ietriecās tieši Ļebedeva motociklā un viņi abi ietriecās mototreka apmalē... Andžejam, par laimi, tikai rokas sasitums, bet Klinds tika nogādāts slimnīcā. Atkārtotā 13. braucienā vēl varēka just kritiena sekas un Andžejs finišēja trešais.
Pirms pēdējās braucienu sērijas Ļebedeva rēķinā bija 9 punkti, viņš startējā pēdējā 20. pamatsacensību braucienā un jau zināja, cik punktus vajag, lai tiktu uzreiz finālā (pirmās divas vietas), un cik, lai brauktu pēdējās cerības braucienā (3.-6. vieta pēc pamatsacensībām). Nācās piekāpties dānim Kenetam Bjerrem un polim Jaroslavam Hampelam - trešā vieta, viens punkts un pēdējās cerības brauciens, kurā pretī stājās kluba biedrs no Vroclavas "Betard Sparta" čehs Vāclavs Miliks, Grigorijs Laguta un Junsons.
Milikam un Ļebedevam padevās teicams starts, viņi pārliecinoši kontrolēja brauciena gaitu un abi Vroclavas kluba pārstāvji arī iekļuva finālā. Izšķirīgajā braucienā priekšā jau bija Hampels un vēl viens polis Pžemislavs Pavļickis. Andžejs startēja no trešā celiņa, brauciena sākumā bija ceturtais, taču tad apsteidza Pavļicki un pirmo reizi karjerā finišēja trešais Eiropas čempionāta finālposmā. Uzvarēja Hampels, otrais - Miliks.
Pēc pirmā no četriem finālposmiem Hampela rēķinā ir 14 punktu, Milikam - 12, Ļebedevam - 11, Pavļickim un Junsonam - pa 10, G.Lagutam, Mateušam Ščepaņakam (Polija) un Kaspžakam - pa 9 punktiem. Desmito vietu no trešās šķir tikai 3 punkti, tā ka turpinājumā gaidāma ļoti spraiga spēkošanās.
Otrais SEC finālposms būs 15. jūlijā Gistrovas mototrekā Vācijā un tur Andžejs parasti ir braucis sekmīgi...
Daugavpils "Lokomotīves" juniori uzvarēja savā grupā Polijas junioru komandu čempionāta pēdējā posmā un kopvērtējumā - Dāvis Kurmis (11 punktu), Artjoms Trofimovs (9) un Oļegs Mihailovs (6) Ļubļinas mototrekā ieguva 26 punktus un par diviem punktiem apsteidza tarnuvas, bet par 4 punktiem Ržešuvas juniorus.
Finālā no A grupas iekļuva šīs trīs komandas un Ribņikas ROW.


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"

Jau pavisam drīz - 27. aprīlī - startēs 2024. gada spīdveja "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts. Pirmo reizi vēsturē starp tā pamatdalībniekiem būs Latvijas spīdvejists - daugavpilietis Andžejs Ļebedevs. 2017. gada Eiropas čempions sekmīgi sāka jauno sezonu un cer sekmīgi sākt arī GP seriālu Horvātijā.
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).