Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Biķernieku trase sagatavota uzņemt pasaules rallijkrosa čempionātu

Biķernieku trase sagatavota uzņemt pasaules rallijkrosa čempionātu
Foto: latviarx.lv

Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāts jau šajā nedēļas nogalē, 1. un 2. oktobrī, pirmoreiz viesosies Latvijā, pasaules labākajiem pilotiem sacenšoties nesen uzbūvētajā Biķernieku rallijkrosa trasē, kura atrodas vien 15 minūšu attālumā no Rīgas centra. Sacensībās kopā piedalīsies 49 Supercar klases automašīnas, kuras cīnīsies Pasaules RX un Euro RX ieskaitēs. Čempionāta vienīgais Austrumeiropas posms būs arī priekšpēdējais TouringCar čempionātā, kā arī sezonu noslēdzošās sacensības Euro RX un RX Lites Cup.

Pēc iepriekšējā posma Barselonā, cīņa par pasaules čempiona titulu kļuvusi vēl sīvāka, EKS komandas pilotam Matiasam Ekstremam kopvērtējumā apsteidzot Peteru Sūlbergu. Ekstremam šobrīd ir desmit punktu pārsvars, un viņš ir atteicies no dalības DTM posmā cerībā atņemt čempiona titulu pagājušo divu gadu uzvarētājam Sūlbergam. Nākamās trīs vietas kopvērtējumā ieņem Volkswagen RX Sweden pārstāvis Johans Kristofersons, Hoonigan Racing Division braucējs Andrēass Bakeruds un Team Peugeot Hansen pārstāvošais Sebastjēns Lēbs, kuri visi teorētiski vēl var iesaistīties cīņā par čempiona titulu. Maksimālais šosezon vēl izcīnāmais punktu skaits ir vien 90, tāpēc Latvijas posms var spēlēt ļoti būtisku lomu čempiona noteikšanā.

Biķernieku trase, kas uzbūvēta 1966. gadā, ir multifunkcionālākā trase Baltijā un gadu gaitā te rīkoti dažādu sporta veidu pasākumi, tai skaitā dragreiss, drifts, kartingu sacensības un spīdvejs. Gatavojoties Neste World RX of Latvia, tika radīta pilnīgi jauna rallijkrosa trase, kura garums ir 1295 metri (780 metri asfalts, 515 metri grants). Džokera aplis ir trases beigu daļā, un trases konfigurācija ietver trīs tramplīnus.

Starp atpazīstamākajiem Latvia RX dalībniekiem noteikti jāmin deviņkārtējais pasaules rallija čempions Sebastjēns Lēbs, Gymkhana video zvaigzne Kens Bloks, kā arī rallijkrosā labi zināmais Timijs Hansens, kurš šeit jau ir aizvadījis testus. Latviju sacensībās pārstāvēs Reinis Nitišs, kurš brauks ar Olsbergs MSE sagatavotu Ford Fiesta, un World RX Team Austria pārstāvis Jānis Baumanis – abi braucēji centīsies izmantot mājas trases priekšrocības, un arī šeit ir aizvadījuši testus. Neskaitot trīs iepriekšminētos pilotus, vēl divi Pasaules RX braucēji ir izmantojuši iespēju izmēģināt Biķernieku trasi – Kevins Eriksons no Olsbergs MSE un Renē Mjunihs no Muennich Motorsport.

Itālis Džidži Galli ar Kia Rio Supercar Latvijā aizvadīs savu pirmo šogad: „Testos Barselonā gāja labi, esam apmierināti ar to kā viss noritēja un automašīnai neparādījās nekādas problēmas. Pagājušā gada Itālijas posmam nebijām īsti gatavi, taču kopš tā laika esam smagi strādājuši un ar nepacietību gaidām šīs sacensības. Automašīna ir daudz labāka nekā tā bija Itālijā, par ko vēlos pateikties visiem kuri ir iesaistīti projektā, esam iekrājuši vērtīgu pieredzi.”

Galli piebilst, ka ar savu Pasaules RX projektu virzīsies uz priekšu soli pa solim, un nav uzstādījis konkrētu mērķi Latvijas posmā: „Es patiesībā pat nezinu, ko sagaidīt. Braukt ar auto ir viens, bet braukt ar šādu auto kopā ar vēl četriem braucējiem tev blakus trasē ir ļoti sarežģīti. Man, kā rallija braucējam, ir maza pieredze tiešā cīņā ar konkurentiem. Apļu laiki Barselonā bija labi, bet tur nebija citu auto, tāpēc man būs jāiemācās braukt tuvumā ar citiem. Vienīgais mērķis šai nedēļas nogalei ir gūt pieredzi, kas arī ir svarīgākais. Protams, vēlos arī izbaudīt šīs sacensības.”

JRM Racing sacensībās piedalīsies ar diviem Mini RX Supercar, kurus pilotēs Gajs Vilkss un Gerlains Čičerits, bet Janno Ligurs, kuru parasti redzam Super1600 klases dalībnieku sarakstā, debitēs Pasaules RX ar Reinsalu Sport sagatavotu Ford Fiesta. Lietuvas pārstāvis Nerijus Naujokaitis arī cer būt uz starta un debitēt Pasaules RX, pēc tam kad bija spiests izlaist iepriekšējos divus posmus dēļ tehniskām problēmām ar viņa Škoda Fabia.

Noslēdzošais FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta posms Supercar klasē notiks Rīgā, un zviedrs Kevins Hansens jau priekšlaicīgi ir nodrošinājis čempiona titulu. Hansens ir arī viens no dažiem Euro RX braucējiem kuri izmantoja iespēju Biķerniekos aizvadīt testus, to darot arī Matsam Omanam, Derekam Tohilam, Aleksam Hvālam un Martinam Kačmarskim. Joni-Pekka Rajala jūlijā šeit uzvarēja trases atklāšanas sacensībās.

Latvijā notiks arī priekšpēdējais FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta posms TouringCar klasē, kur šobrīd kopvērtējuma līderis ir Bens-Filips Gundersens, kuram seko Magda Andersone un Fredriks Magnusens.

Divpadsmit dalībnieki, pārstāvot astoņas valstis, piedalīsies RX Lites Cup noslēdzošajā posmā, kur par uzvaru kopvērtējumā sagaidāma sīva cīņa starp francūzi Sirilu Reimonu un norvēģi Tomasu Brintesonu, kurus šķir vien astoņi punkti. Papildu ierastajiem RX Lites dalībniekiem Rīgā uz starta redzēsim arī latvieti Mārtiņu Lapiņu, Krievijas pārstāvi Vasīliju Grjazinu un amerikāni Koneru Martelu, kurš šogad jau ir piedalījies Intercontinental RX Lites Cup posmā Kanādā.

Pols Belamijs, Pasaules RX un IMG vadītājs: „Mēs esam sajūsmā par iespēju pirmoreiz pasaules čempionāta ietvaros apmeklēt Austrumeiropu, un esam patīkami pārsteigti par centību un smago darbu ko trases sagatavošanā ieguldījuši RA Events, CSDD, Biķernieku Kompleksā Sporta Bāze un Latvijas valdība. Mūsu jaunais TV līgums ar Lattelecom ir palīdzējis rallijkrosam sasniegt lielāku skaitu fanu. Trases konfigurācija ir unikāla, ar paralēlu tramplīnu gan parastajā, gan džokera aplī, kas nodrošinās blīvus rezultātus, aizraujošas TV pārraides un fantastiskas foto iespējas. Atsauksmes no vasarā notikušajiem testiem ir ļoti pozitīvas un pieprasījums pēc biļetēm ir milzīgs, vairākiem sektoriem jau esot pilnībā izpārdotiem. Latvijas posma organizatori ir izmantojuši lielisku mārketinga un biļešu tirgošanas stratēģiju, kam noteikti ir palīdzējis arī fakts ka Reinis Nitišs un Jānis Baumanis ar savu dalību sacensībās ir cēluši rallijkrosa atpazīstamību valstī.”

Latvietis Reinis Nitišs: „Rīgas trasē būs dažas Pasaules RX vēl neredzētas iezīmes. Trase ir pilsētā, tāpēc stāvot uz starta ir iespējams redzēt daudzdzīvokļu mājas turpat ielas otrā pusē, bet, neraugoties uz to, trases grants sekcija vijas caur priežu mežu. Rallijkrosa trase ietver daļu no autošosejas trases kura te bijusi jau 50 gadus, kā arī pilnīgi jaunu grants sekciju ar trim tramplīniem. Kopumā, es domāju ka šī būs sarežģīta trase ar dažādu tipu līkumiem un sekcijām, un man tas būs vēl lielāks izaicinājums, jo sacenšanās mājas trasē savu fanu priekšā uzliek papildu atbildību.”

Atgādinām, ka Neste World RX of Latvia ieejas biļetes, kā arī automašīnas autostāvvietas caurlaidi CSDD Biķernieku trasē iespējams iegādāties Biļešu Serviss tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī interneta vietnē.

Izmantotie resursi:
Neste World RX of Latvia | FIA Pasaules...


Foto: Dace Janova, 4rati.lv

Pēc mēneša tiks rīkota minirallija diena

Jau pēc mēneša, 18. maijā Ulbrokā un Ropažos tiks rīkota minirallija diena.
Sebastjēns Ožjē. Foto: wrc.com

Ožjē ātrākais Horvātijas rallija shakedown ātrumposmā

Atgriežoties pasaules rallija čempionātā pēc divu posmu izlaišanas, ātrāko rezultātu Horvātijas posma shakedown sesijā uzrādīja "Toyota" komandas pilots Sebastjēns Ožjē.
Foto: Tukuma Novada Pašvaldība

Tukuma novadā paredzēts "Tet Rally Latvia" īsākais un garākais ātrumposms

Šodien Tukuma novada pašvaldības Konferenču zālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma "Tet Rally Latvia" preses konference, kurā klātesot Tukuma novada domes izpilddirektoram Ivaram Liepiņam un "Tet Rally Latvia" direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan Tukumā plānotās rallija aktivitātes, gan Tukuma novadā paredzētie "Tet Rally Latvia" ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs š.g. 19. jūlijā.