Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

"Open" čempions grūtībās, "Mini" čempions vēl var izglābties

Juris Grīns
Juris Grīns

"Open" čempions grūtībās, "Mini" čempions vēl var izglābties
Foto: autocross.lv

Latvijas autokrosa čempionāta sezona tuvojas noslēgumam – pēc mēneša būs aizvadīti arī atlikušie divi posmi Vecpilī un Smiltenē. Tas nozīmē, ka čempiona pilnvaras noliks vairāki pērnie čempioni. Kāda ir viņu “čempiona sezona”? Skaidrs, ka Latvijas čempiona titulu nevienam no viņiem nekad neatņems. Tomēr zināms valdīšanas laiks drīz būs galā, vismaz dažiem no viņiem.

Priekšpiedziņu meistari uz Eiropu

Pagājušajā gadā par Latvijas čempioniem 1600 un 2000 Super klasē kļuva, attiecīgi, Arnis Odiņš un Juris Spīķis. Abu šā gada situāciju var apskatīt kopā, jo plāns ir ļoti līdzīgs. Odiņš un Spīķis šogad debitējuši Eiropas rallijkrosa čempionātā, iespēju robežās aizvadot arī citas cīņas – ārpus titulus nesušā Latvijas autokrosa čempionāta.

Odiņš šogad aizvadījis vienu Eiropas sacīksti, tāpat viņa kontā viena folkreisa cīņa paša organizētā Brenguļu sacīkstē. Abās cīņās rezultāts līdzīgs – daudzsološi, bet finišā dalībnieku pulkā pa vidu. Ziemā sasniegta sestā vieta arī Pilskalnu LAF Krosa komisijas kausa posmā.

Spīķa programma ir nedaudz plašāka. Eiropā jau divas sacīkstes aiz muguras, pievarēti divi NEZ Rallijkrosa čempionāta posmi, ziemā krosa sacīkste Pilskalnos, īpatnējs Latvijas rallijkrosa kausa pirmais posms Biķerniekos (kas noslēdzās ar kūleni) un arī pa kādai folkreisa cīņai.

Juris, debitējot Eiropas čempionātā Beļģijas posmā, nokļuva pat pusfinālā, kurā braši cīnoties pat pretendēja uz finālu. Lai gan pusfināls noslēdzās ar melno karogu, sniegums bija ļoti atzīstams.

Spīķis nākamreiz kļuva pamanāms NEZ posmos. Startējot ar Ford Puma NEZ 2000 klasē, viņš gan Latvijā, gan Lietuvā bija līderu pulkā, taču abas sacīkstes iznīcināja tehnikas defekti izšķirošajos brīžos – 333 trasē riepas plīsums, Vilkičos – pusass, atrodoties pusfināla līderpozīcijā.

Open čempions grūtībās

Pērn Open klasē par čempionu kļuva Lauris Unāms. Viņš pēc dažāda virziena pārdomām tomēr palika klasē, lai gan Open piedzīvoja pārmaiņas, kuras vistiešāk ietekmēja tieši Laura tehnisko gatavību. Jau ar pirmajiem posmiem sevi demonstrējis kā top-3 braucēju, Unāms gan īsti netika līdzi sezonu labi sākušajiem Jānim Kozlovskim un Intam Jeršovam. Pie vainas ātrumkārba, kura pirmajos trīs posmos bija “pielasīta”, lai vispār varētu startēt – īstā esot gatavošanā. Tā kā ceturtais posms ir izlaists, bet piektajai cīņai Lauris atkal ir pieteikumos, vai tas sola jaunu kvalitāti no aizejošā čempiona?

VAZ Klasika čempions aizstāvas

Viens no retajiem pērnajiem čempioniem Kalvis Tēts VAZ Klasika klasē joprojām aktīvi piedalās sava titula aizstāvēšanā. Divus posmus pirms Latvijas autokrosa čempionāta finiša viņš ir kopvērtējuma otrajā vietā, par pieciem punktiem atpaliekot no līdera Andra Krieviņa. Kalvja sniegums šogad nav tik pārliecinošs kā čempiona sezonā, taču pēdējie posmi rādīs, vai Tētam izdosies salauzt konkurentus. Visai droši, ka šis čempions sezonu noslēgs ar medaļu.

B600 čempionam solis atpakaļ, divi uz priekšu?

B600 bagiju klases čempions Jānis Baumanis pērn izrāva čempiona titulu ar apbrīnojamas veiksmes palīdzību, kad pārliecinošais sezonas līderis Gints Astrauskis pēdējā posma finālā piedzīvoja riepas plīsumu.

Šā gada scenārijs Jānim pašlaik ir visai līdzīgs – pāris posmus pirms sezonas beigām viņš ir iedzinējos cīņā ar līderi Gati Geisteru, ko veicināja pāris ne pārāk spoži sezonas pirmās puses posmi. Vai arī šogad Baumaņa pakaļdzīšanās varētu izdoties?

Noteikti jāatzīmē cienījamais Baumaņa starts NEZ Kroskartu čempionāta Xtreme klases cīņā Latvijas posmā – Jānis pēc sarežģīta sākuma sacīksti noslēdza rezultātu vidusdaļā.

Mini čempions vēl var izglābties

Pērnā gada Mini bagiju klases čempionam Linardam Jasonam šis gads krietni rezervētāks – divus posmus pirms sezonas beigām skatītāju mīlulis atrodas dalītā trešajā, bez lielām cerībām uz augstāku rezultātu. Teorētiski Jasons vēl var aizstāvēt savu čempiona titulu, taču lietuvieši Zavarskis un Dungveckis ne tikai kopvērtējumā, bet arī tiešā cīņā šķiet pārāk tālu.

Linardu iegāza pavisam blāvs sezonas sākums. Čempionāta vidusdaļā rezultāti sāka atkopties, tāpēc varbūt sagaidāmi pēdējā brīža pārsteigumi no pērnā čempiona.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv