Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Tanaks kļūst par Argentīnas rallija līderi

Juris Grīns
Juris Grīns

Tanaks kļūst par Argentīnas rallija līderi
Ots Tanaks
Foto: EPA/Scanpix

Pēc piektdien veiktajiem ātrumposmiem pasaules rallija čempionāta (WRC) piektajā posmā Argentīnā sacensību vadībā izvirzījies igauņu pilots Ots Tanaks no “Toyota” komandas.

Pirmā diena

Sacensības iesākās ar superspeciālo ātrumposmu ceturtdienas vakarā. Ātrāko rezultātu sasniedza “Hyundai” komandas pilots Tjerī Noivils, kurš līdz ar to kļuvis par sacīkšu līderi. Galvenokārt ar asfalta segumu klāto pirmo ātrumposmu beļģis veica 1 minūtē un 54.4 sekundēs, kamēr tuvākie sekotāji viņam zaudēja mazāk par sekundi.

Otrajā vietā ierindojās igauņu pilots Ots Tanaks (“Toyota”), savukārt trešais ātrākais bija pašreizējais pasaules čempions un šī brīža kopvērtējuma līderis Sebastjēns Ožjē (“M-Sport Ford”). Tāpat nepilnu sekundi Noivilam zaudēja Andreass Mikelsens (“Hyundai”) un Kriss Mīke (“Citroen”).

Divus posmus ļāvis startēt Sebastjēnam Lēbam, uz Argentīnas ralliju “Citroen” sastāvā atgriezies Kreigs Brīns, taču viņš sacensības sācis ar desmit sekunžu sodu par novēlotu izbraukšanu no servisa parka.

Argentīnā uz starta izgājis arī divkārtējais Latvijas čempions Kalle Rovanpera (“Škoda”), kurš pirmo ātrumposmu noslēdza 11. pozīcijā un bija ātrākais WRC2 klasē.

Argentīnas rallija rezultāti pirmās dienas

VietaPilotsKomandaRezultāts
1.Tjerī NoivilsHyundai1:54.4
2.Ots TanaksToyota+0.3
3.Sebastjēns OžjēM-Sport Ford+0.4
4.Andreass MikelsensHyundai+0.5
5.Kriss MīkeCitroen+0.7
6.Esapeka LapiToyota+1.3
7.Tēmu SuninensM-Sport Ford+1.4
8.Danijs SordoHyundai+1.5
9.Jari-Mati LatvalaToyota+1.6
10.Elfins EvanssM-Sport Ford+2.2

Otrā diena

Tanaks bija vicelīderis pēc ceturtdien notikušā superspeciālā ātrumposma, bet piektdien jau pirmajā “dopā” viņš uzbrauca akmenim, kā rezultātā saslīdēja un nedaudz sabojāja stūres iekārtu, atkrītot uz devīto pozīciju. Lai gan turpinājumā stūrēt auto nebija viegli, Tanakam izdevās uzstādīt ātrākos rezultātus nākamajos divos ātrumposmos.

Rezultātā pēc rīta puses vadībā bija izvirzījies Andreass Mikelsens (“Hyundau”), tikai sekundi viņam zaudēja Tanaks, Kriss Mīke (“Citroen”) ieņēma trešo pozīciju, no līdera atpaliekot četras sekundes, bet turpat aiz viņa bija iekārtojies pasaules čempionāta līderis Sebastjēns Ožjē (“M-Sport Ford”), kurš šajā dienā zaudēja laiku, jo trasē devās pirmais. Tikmēr Tjerī Noivils (“Hyundai”), kurš bija pārņēmis vadību ceturtdien, sekoja piektajā vietā.

Jari-Mati Latvala (“Toyota”) pēc otrā ātrumposma bija trešais, bet tad pret akmeni pārsita piekari un bija spiests izstāties. Tāpat komanda atklāja kļūmi dzinēja eļļošanas sistēmā.

Uzreiz pēc servisa parka apmeklējuma superspeciālajā ātrumposmā Tanaks pārņēma vadību Argentīnas rallijā, pēc tam sasniedzot labākos rezultātus atlikušajos trīs dienas ātrumposmos. Tikmēr Mikelsenu pēcpusdienā piemeklēja neveiksme – plīsusi riepa, kas lika zaudēt pozīcijas.

Līdz ar to pēc piektdienas ātrumposmiem Tanaks ir vadībā un jau par 22 sekundēm apsteidz Mīki. Noivilam izdevās pacelties uz trešo pozīciju, Danijs Sordo (“Hyundai”) pašlaik ceturtais, bet Ožjē, kuram bija jāattīra ceļš no liekās grants, vairs tikai piektais, no līdera atpaliekot 36 sekundes.

WRC2 klasē vadībā nostiprinājies “Škoda Motorsport” rūpnīcas pilots Pontuss Tidemands, bet 20 sekundes viņam aizmugurē seko komandas biedrs Kalle Rovanpera, kurš ir 2016. un 2017. gada Latvijas čempions rallijā.

Argentīnas rallija rezultāti pēc otrās dienas

VietaPilotsKomandaRezultāts
1.Ots TanaksToyota1:30:38.6
2.Kriss MīkeCitroen+22.7
3.Tjerī NoivilsHyundai+28.6
4.Danijs SordoHyundai+29.5
5.Sebastjēns OžjēM-Sport Ford+36.4
6.Kreigs BrīnsCitroen+41.2
7.Andreass MikelsensHyundai+58.5
8.Esapeka LapiToyota+1:07.9
9.Elfins EvanssM-Sport Ford+1:10.3
10.Tēmu SuninensM-Sport Ford+1:33.7

Trijos no aizvadītajiem četriem WRC sezonas posmiem uzvarējis Ožjē, kurš ar 84 punktiem arī kopvērtējuma vadībā. Noivils tikmēr uzvarējis vienā posmā un šobrīd zaudē 17 punktus, kamēr trešo vietu ieņem Tanaks, kurš no līdera Ožjē atpaliek 39 punktus.

Vēl septiņi ātrumposmi tiks aizvadīti sestdien, bet noslēdzošie trīs – svētdien.

Izmantotie resursi:
4rati - 4rati