Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Episkā cīņā Ožjē uzvar Montekarlo rallijā, Tanaks pārspēj Lēbu

Juris Grīns
Juris Grīns

Episkā cīņā Ožjē uzvar Montekarlo rallijā, Tanaks pārspēj Lēbu
Sebastjēns Ožjē. Foto: Foto: Facebook.com/sebastien.ogier

Līdz pat pēdējiem Motekarlo rallija kilometriem norisinājās spraiga cīņa par uzvaru šajās sacensībās, kas galu galā noslēdzās ar Sebastjēna Ožjē triumfu pār Tjerī Noivilu. Savukārt cīņā par trešo vietu pasaules rallija čempionāta (WRC) atklāšanas posmā ātrākais izrādījās igaunis Ots Tanaks, kurš uzveica titulēto veterānu Sebastjēnu Lēbu.

Abi ātrākie šo sacīkšu piloti vadībā nonāca jau piektdienas priekšpusdienā. Sākotnēji līderis bija "Hyundai" pārstāvis Noivils, savukārt pēc septītā ātrumposma uz pirmo pozīciju pacēlās Ožjē, kurš pēc septiņu sezonu pārtraukuma atgriezies "Citroen" vienībā. Piektdienu Ožjē noslēdza ar divu sekunžu pārsvaru, sestdien viņu starpā nevienā brīdī nebija vairāk par nepilnām sešām sekundēm, bet pirms šodien veicamā noslēdzošā ātrumposma atstatums sastādīja vairs tikai 0.4 sekundes. 13.5 km garajā "Power Stage" dopā ātrāks abu starpā izrādījās Ožjē, kurš līdz ar to guva uzvaru rallijā un pārspēja Noivilu par 2.2 sekundēm.

Ožjē Montekarlo rallijā uzvarējis jau sesto reizi pēc kārtas, turklāt paveicis to ar trīs dažādu marku spēkratiem - trīsreiz ar "Volkswagen", divreiz ar "Ford" un tagad arī ar "Citroen".

"Toyota" vienības pilotam Tanakam tikmēr bija aizraujoša cīņa ar deviņkārtējo WRC čempionu Lēbu, kurš aizvadījis pirmās sacensības "Hyundai" komandas sastāvā. Tanaks bija līderis pēc ceturtdienas nakts ātrumposmiem, bet piektdien daudz laika pazaudēja, kad pārdūra riepu. Sestdienas cīņu viņš uzsāka septītais, bet uzvarēja visos dopos un pakāpās uz piekto vietu. Svētdien Tanaks bija ātrākais divos no četriem ātrumposmiem, kas viņam ļāva pacelties uz trešo pozīciju. Lēbs atgriešanās ralliju pabeidzis kā ceturtais, zaudējot igaunim 13 sekundes, savukārt tikai par 1.7 sekundēm pārspējot "Toyota" braucēju Jari-Mati Latvalu.

Kriss Mīke ("Citroen") jau ceturtdien pārdūra riepu, vēlāk piektdien zaudējot vairākas minūtes salūzuša diska dēļ. Viņš tomēr neatlaidīgi turpināja cīnīties, uzvarēja arī "Power Stage" ātrumposmā, bet sacīkstes noslēdza sestais. Pārējās vietas vadošajā desmitniekā ieņēma R5 klases ekipāžas.

Vairākiem WRC klases braucējiem Montekarlo rallijs izvērsās pavisam neveiksmīgs. Esapeka Lapi ("Citroen") piektdien salauza pusasi, turpināja cīņu sestdien, bet izstājās dzinēja dēļ, kamēr Pontuss Tidemands ("M-Sport Ford") sacīkstes nepabeidza salūzušas piekares dēļ. Vēl sestdienas sākumā ieņemot trešo vietu, drīz pēc tam avarēja Andreass Mikelsens ("Hyundai"), tāpat arī Elfins Evanss ("M-Sport Ford") piedzīvoja avāriju un izstājās, lai gan varēja cerēt uz labu rezultātu.

WRC2 PRO klasē pārliecinošs sniegums un uzvara Gasam Grīnsmitam, bet WRC2 kategorijā pirmajā vietā Joans Bonato. Pēc ļoti grūta rallija, kas sākās ar avāriju ceturtdienas nakts ātrumposmā un zaudēta daudz laika, finišu tomēr izdevās sasniegt divkārtējam Latvijas čempionam Kallem Rovanperam, kurš startē ar R5 klases auto.

Pasaules čempionāta otrā posma sacensības notiks no 14. līdz 17. februārim Zviedrijā. Tur uz starta "Junior WRC" klasē redzēsim arī latviešus Mārtiņu Sesku un Krišjāni Cauni.

Montekarlo rallija rezultāti

VietaPilotsValstsAutoRezultāts
1.Sebastjēns OžjēFRACitroën C3 WRC3:21:15.9
2.Tjerī NoivilsBELHyundai i20 Coupe WRC+2.2
3.Ots TanaksESTToyota Yaris WRC+2:15.2
4.Sebastjēns LēbsFRAHyundai i20 Coupe WRC+2:28.2
5.Jari-Mati LatvalaFINToyota Yaris WRC+2:29.9
6.Kriss MīkeGBRToyota Yaris WRC+5:36.2
7.Gass GrīnsmitsGBRFord Fiesta R5+13:04.6
8.Joans BonatoFRACitroën C3 R5+13:56.5
9.Stefans SarazānsFRAHyundai i20 R5+14:06.8
10.Adriēns FormūFRAFord Fiesta R5+16:03.4

WRC kopvērtējums pēc 1. posma

VietaPilotsPunkti
1.Sebastjēns Ožjē29
2.Tjerī Noivils21
3.Ots Tanaks17
4.Kriss Mīke13
5.Sebastjēns Lēbs12
6.Jari-Mati Latvala10
7.Gass Grīnsmits6
8.Joans Bonato4
9.Stefans Sarazāns2
10.Adriēns Formū1
11.Tēmu Suninens1
VietaKomandaPunkti
1.Hyundai Shell Mobis WRT30
2.Citroen Total WRT25
3.Toyota Gazoo Racing WRT25
4.M-Sport Ford WRT14