Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Dakara 2020: 572 dalībnieki, lietuviešu brigāde un 12 posmi Saūda Arābijas smiltīs

Juris Grīns
Juris Grīns

Dakara 2020: 572 dalībnieki, lietuviešu brigāde un 12 posmi Saūda Arābijas smiltīs
Benedikta Vanaga "Toyota" pikaps. Foto: Motorsport.com

Dakaras rallija organizatori šonedēļ publiskoja 2020. gada janvārī gaidāmo sacensību ātrumposmu programmu, kā arī paziņoja dalībniekus, kas stāsies uz starta. Kopumā visās klasēs startēs 572 sportisti.

Dalībnieku sarakstā šobrīd atrodami 572 sportisti no 53 dažādām valstīm, ieskaitot ekipāžu stūrmaņus, bet kopumā startēs 351 sacīkšu braucamrīks, kas ir nedaudz vairāk nekā pirms gada, kad Dakaras rallijs vēl notika Dienvidamerikā. 147 braucēji plāno dalību motociklu kategorijā, 87 ekipāžas startēs vieglo auto klasē, pa 47 vienībām brauks smago mašīnu un SSV klasēs, kā arī trasē būs redzami 23 kvadricikli.

Saūda Arābijā būs pārstāvēts arī Latvijas karogs. Ar Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) izdotu licenci startēs Oļegs Uperenko, kurš būs stūrmanis Krievijas pilotam Aleksandram Dorosinskim. Jau ziņots, ka šie sportisti šogad pārstāvējuši Latvijas komandas "Sports Racing Technologies" krāsas, bet oficiālajā dalībnieku sarakstā redzams, ka Dakaras rallijā tie brauks ar vācu vienības "X-Raid" sagatavotu "Mini" automašīnu, kamēr SRT norādīts kā sponsors.

Vieglo auto kategorijā šogad vairs nestartēs "Peugeot" rūpnīcas komanda, kas iepriekšējos gados cīnījās par uzvarām, līdz ar to favorītes lomā nonākusi "Toyota Gazoo Racing SA" vienība, kuras pilots Nāsirs El-Atija Dakarā uzvarēja pirms gada. Viņa komandas biedri būs pieredzējušais Žinels de Viljē, Bernhards ten Brinke un sacensību debitants, divkārtējais F1 pasaules čempions Fernando Alonso, kura stūrmanis būs savulaik motociklu klasē panākumus guvušais Marks Koma. Pretspēku noteikti mēģinās izrādīt "X-Raid" komanda, kas Dakarā pēdējo reizi uzvarēja 2015. gadā. Šoreiz rūpnīcas vienības spēcīgākie piloti būs Karloss Sainss un titulētākais no Dakaras rallija dalībniekiem, Stefans Petransels - abi iepriekš pārstāvēja "Peugeot". Tāpat komandā brauks Orlando Terranova, Boriss Garafuliks un Kuba Pržigonskis. Tikmēr Nani Roma, kurš pirms gada guva otro vietu "X-Raid" sastāvā, tagad pievienojies vācu rūpnīcas "Borgward" komandai.

Visi spēcīgākie sportisti pulcēsies startam motociklu klasē, kur aizstāvēt 2019. gada sākumā izcīnīto uzvaru centīsies Tobijs Praiss. Viņa komandas biedri KTM sastāvā būs Matiass Valkners un Sems Sanderlends, kuri pirms gada ieguva otro un trešo vietu, kā arī Lučiano Benavidess, bet kārtējos pārsteigumus varam gaidīt no Lajas Sancas - neapšaubāmi ātrākās daiļā dzimuma rallijreida braucējas pasaulē. Pretī KTM stāsies citu rūpnīcu komandas. "Yamaha" pārstāvēs Adriens van Beverens un Havjērs de Sultrē, "Husqvarna" krāsas aizstāvēs Pablo Kvintanilla un Endrjū Šorts, bet "Honda" cerības ir Kevins Benavidess, Rikijs Brabeks un Joans Bareda Borts. Allaž ātrs ir Paulo Gonsalvešs, kurš brauks ar "Hero" tehniku, bet Mišels Mežs cīņā vedīs "Sherco" fabrikas motociklu.

Smago mašīnu ieskaitē atkal favorītu lomā krievu "Kamaz", kas, ar atsevišķiem izņēmumiem dominē jau kopš gadsimta sākumā. Lielākās cerības tiek liktas uz iepriekšējo trīs gadu uzvarētāju Eduardu Nikolajevu, bet viņa komandas biedri būs Dmitrijs Sotņikovs, Andrejs Karginovs un Antons Šibalovs. Pretī šai četrotnei stāsies tādi spēcīgi piloti kā Alešs Lopraiss, Sjarhejs Vjazovičs no baltkrievu MAZ rūpnīcas komandas, Martins Maciks un citi.

Ar lielu pārstāvniecību Dakaras rallijā Saūda Arābijā startēs lietuvieši. Savu karjeras augstāko sasniegumu - 11. vietu - pērn sasniedza Benedikts Vanags, kurš atkal sēdīsies pie "Toyota" pikapa stūres, lai mēģinātu paveikt vēl vairāk. Vieglo auto klasē startēs arī Antans Juknevičs, kurš 2018. gadā izcēlās ar 12. vietu, Vaidots Žala, kurš 12. pozīcijā finišēja šī gada janvārī, arī Gints Petrus un debitants Edvins Juškausks. Lietuvai sava pārstāvniecība arī motociklu kategorijā, kur gan ne tik lielas cerības uz pirmā desmitnieka rezultātiem - uz starta estakādes brauks Arūns Gelažninks, kurš pirms gada, debijas reizē, sasniedza cerīgo 24. vietu.

Dakaras rallija dalībnieku saraksts: https://www.dakar.com/en/competitors

2020. gada Dakaras rallijs notiks no 5. līdz 17. janvārim Saūda Arābijas teritorijā. 12 posmos sportistiem būs jāmēro aptuveni 7800 kilometru distance, kur 65% trases veidos smiltis un kāpas.

Ātrumposmu karte: autoeuro.lv

     [+] [-]

, 2019-11-23 23:50, pirms 4 gadiem
Kur leiši ņem tik lielas naudas autosportam?