Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

"Smago" bagiju autokrosa sezona noslēdzas ar skandālu

Juris Grīns
Juris Grīns

"Smago" bagiju autokrosa sezona noslēdzas ar skandālu
Dinārs Ramats. Foto: Autocross.lv

Igaunijā, Varstu trasē aizvadīts B6000 smago automašīnu Baltijas kausa pēdējais posms. Sacīkstē uzvaru guva mājinieks Ots Kevvai, bet lielisku rezultātu – trešo vietu – sasniedza labākais no latviešiem Aigars Lizums. Seriāls noslēdzās ar skandālu par lietuvieša Audrjus Pilipavičus diskvalifikāciju. Nojaušams, ka situācija tiks risināta arī pēc pēdējā posma.

Smagajā trasē finiša līniju B6000 pirmais šķērsoja igaunis, vēl nesen D12 klasē braukušais Ots Kevvai, bet otro vietu guva lietuvietis Audrjus Pilipavičs. Lietuvietim ar to pietika, lai nodrošinātu Baltijas kausa sasniegšanu atgriešanās gadā, jo vairāk tāpēc, ka galvenais konkurents un kopvērtējuma līderis pirms pēdējā posma Andress Lohuvali finālā izstājās ceturtajā aplī. Tomēr izrādījās, ka svinības bijušas pāragras.

Par sacīksti stāsta viens no Latvijas braucējiem Jānis Kozlovskis: “Es šādā trasē vēl nebiju startējis un tādus apstākļus neatceros, pat bērnībā vērojot tēva cīņas – trase bija briesmīga un izmirkusi dubļos. Mēs bagijos vēl tikām ar trasi galā, bet GAZ klasei tās bija nenormālas mokas, un daudz nespēja pabeigt braucienus. Taču labi, laika apstākļus nepasūtīsi. Trakākais notika pēc fināla. Pilipavičs devās uz apbalvošanu, klusībā jau svinot otro vietu un uzvaru Baltijas kausā. Tomēr, kad apbalvošanā viņš netika sumināts, lietuvietis sāka interesēties par to, kas īsti notiek. Izrādījās, ka Audrjus veicis vairāk nekā vienu Džokera apli, kas šajā trasē ir ievērojami garāks par pamatapli. Kādā no epizodēm trasē izlēcis tiesnesis, kurš ļoti aktīvi vicinājis dzelteno karogu. Tā kā trasē tajā vietā bija tikai viena izbraucama “špūre”, Audrjus reaģējis un iebraucis turpat esošajā Džokerī, tādā veidā apbraucot neredzamo, bet iespējamo trases bloķēšanas vietu. To pašu pamanījis arī mūsu Dinārs Ramats, kurš piebraucis pie aktīvi mājošā tiesneša, lēnām veicis tālāko distanci, lai saprastu, kas īsti noticis. Neatradis šķērsli, Ramats aizbraucis tālāk bez Džokera izmantošanas. Pilipavičs saņēma diskvalifikāciju, lai gan, pirmkārt, nolikumā nav minēts, cik precīzi Džokera apļi jāveic. Otrkārt, ja nolikumā tas nav atrunāts, tad FIA vispārpieņemtā prakse paredz, ka Džokeri, ja tas ir garāks par pamatapli, var veikt kaut katrā aplī. Tātad formāli Pilipavičs neko nav pārkāpis. Taču igauņi uzskatīja savādāk, visai rupji paziņojot, ka te nav FIA, te ir Igaunija, un Pilipavičam esot jābrauc mājās. Laikā, kopš Audrjus ar jauno mašīnu parādījās trasē, igauņi nemitīgi cenšas noņemt lietuvieti no cīņas. Pirmajā sacīkstē viņu negribēja laist pie starta, vēlāk vēl epizodes, līdz sestdienas šim iznākumam. Turklāt, tā kā cenšos Pilipaviču aizstāvēt, jo uzbrukumi ir tik tiešām nekorekti, arī es Igaunijā esmu kļuvis par slikto. Skumji, bet šādas aktivitātes var izjaukt labo Baltijas kausa ideju, kura jau tā gadiem ejot ir kļuvusi trausla. Kad Igaunijā smago krosu vadīja iepriekšējais līderis, mūs no citām valstīm uzņēma kā ciemiņus, ar prieku un atplestām rokām. Tagad ir sajūta, ka jaunajiem puikām, kas vada šo sportu, mēs tikai traucējam.”

Pilipaviča situācija ar šo posmu, visticamāk, nebeigsies. Kozlovskis turpina: “Tā kā formāli Baltijas kausu rīko Latvijas puse, lietuvieši rakstīs ziņojumu mūsu Krosa komisijai. Tad tālāk Latvijas puse vāks informāciju par notikumiem Varstu, un risinās situāciju ar rezultātiem. Gaidīsim ziņas.”

Līdz ar mainītajiem rezultātiem otro vietu aiz Kevvai B6000 klasē guvis Tanels Kihulane, bet trešais – Latvijas braucējs Aigars Lizums. Nākamais labākais no mūsējiem – Dinārs Ramats, kurš guva piekto vietu šajā posmā. Tā kā Kozlovskis finālā izstājās stūres iekārtas lūzuma dēļ, gūstot septīto vietu, Dinārs Jāni apsteidzis kopvērtējumā, gūstot trešo vietu un Baltijas kausa bronzu. Intars Bališevs 11. vietā.

Provizoriski Baltijas kausa kopvērtējumā Lohuvali 66 punkti, Pilipavičam – 57, seko Ramats 42, Kozlovskis 41, Sārs 33, Vaisbahs 31. Lizums devītais, Andris Ramanis 13., Alvils Igovens 14. vietā, Bališevs – 17. pozīcijā.

D12 jeb GAZ 51/52 klasē, kurā šogad tiek izspēlēts tikai Igaunijas čempiontituls, Bruno Leimanis Varstu guva ceturto vietu, Ingus Staško – piektais, bet Alvils Igovens motora defekta dēļ septītajā pozīcijā. Igaunijas čempionāta kopvērtējumu – arī B6000 klasei — uzzināsim vēlāk.

Tiesa, rezultātu tabulas šajā posmā ir ar pagaidām neizskaidrojamām nesakritībām, tāpēc turpmākajās dienās gaidīsim apstiprinājumu par Varstu posmu. Īsumā – lai gan sezona galā, vēl nekas nav skaidrs.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv

     [+] [-]

, 2019-09-23 16:50, pirms 5 gadiem
Igauņi mudaki!! Cerams taisnība šoreiz tiks izcīnīta!!!