Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Titula kandidāti gatavojas autokrosa cīņām Smiltenē

Titula kandidāti gatavojas autokrosa cīņām Smiltenē
Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē Smiltenē tika aizvadīts Latvijas autokrosa čempionāta ceturtais posms. Ierindā, protams, būs lielākā daļa regulāro čempionāta uzvaru un punktu dalītāju, taču ir vēl pa kādai niansei. Galvenās cīņas Tepera trasē notiks svētdien, 24. augustā.

1600: Atgriežas sens auto, Bogena intriga

1600 klasē pārsteigumu gatavojas sarūpēt Raivis Grigorovičs, trasē izvedot senu krosa mašīnu – Peugeot 106 Maxi. Auto debitēja krosā 1998. gadā, kad cīņās devās Latvijas Naftas komanda ar Jāni Bogdanoviču priekšgalā (šis gan, šķiet, ir komandas biedra auto), bet pēdējais pilnvērtīgais starts čempionātā aizvadīts pirms gandrīz desmit gadiem, kad to pilotēja Džonis Sultanovs.

Raivis pārņēmis šo auto, un kādu laiku gatavo gaidāmajām cīņām.

Līdz ar to Grigorovičs kļūs par pirmo šā gada Latvijas čempionāta salonmašīnu klašu braucēju, kurš startējis divās dažādās klasēs: sezonas sākumā Raivis startēja 2000 Super klasē (otrs ar dažādām klasēm, taču ne salonauto ietvaros, ir Jānis Kozlovskis, kurš tradicionāli startē gan vieglo auto Open klasē, gan smago auto B6000 ieskaitē, turklāt Smiltenē tiks startēts abās klasēs vienas dienas ietvaros). Tiesa, Grigorovičam sacīkste pavasarī beidzās jau laika kontrolē.

1600 klasē pašlaik nenoteikta situācija ar čempiontitula pretendenta Rūdolfa Bogena startu – cēsinieks ir laicīgi pieteicies cīņai, taču pašlaik jāatrisina incidents, kā rezultātā pēc paša vēlēšanās ir apturēta sportista licences darbība.

Uz starta nav šīs sezonas regulārie dalībnieki – pērnais bronzas medaļnieks Oskars Troika un šogad debijas sezonu aizvadošais Sandis Džeriņš. Abi SK Vecpils komandas pārstāvji, šķiet, posmu izlaiž tehnisku apsvērumu dēļ.

2000 Super: Medaļnieki klūp, gaidāma debija

2000 Super sezona ļoti smaga izvērtusies 2013. gada diviem labākajiem braucējiem. Vicečempions Ritvars Zobens tehnikas problēmu dēļ kapitulēja jau pēc otrā posma, nu kārta pienākusi arī čempionam Jānim Miščenko, kurš izlaidīs Smiltenes posmu, atsakoties no cīņas par čempiontitula aizstāvēšanu – teorētiski šāda iespēja pastāvēja, taču praksē, šķiet, sezona tiešām norakstāma. Tikmēr Jānis gatavojas Baltijas čempionāta posmam Vilkičos, kas norisināsies nedēļu pēc Smiltenes. Ja šajā cīņā izdodas gūt panākumus, plus veiksmīgs posms Šakjai, sezona Baltijā var izvērsties tīri veiksmīga. Tiesa, fonā arī izstāšanās Smiltenē-1 un „tikai” ceturtā vieta Marijampolē.

Otrreiz četru posmu laikā uz starta nebūs arī pērnā gada LČ ceturtās vietas ieguvējs Normunds Krūze. Ventspilniekam Vecpils posms noslēdzās ar kūleni. Kūlenis pagaidām ir pēdējais manevrs arī Ginta Astrauska karjerā. Uz starta nebūs arī Māris Lapšāns.

Pašlaik zem jautājuma zīmes ir Ludzas braucēja Viestura Daņiļenko starts – šķiet, komanda netiks galā ar tehniku. Žēl, specifiskā Opel Corsa šķiet interesants auto!

Toties gaidāma debija – Latvijas čempionātā gatavojas debitēt, iespējams, spēcīgs juniors Toms Lielais. Viņa debija var izrādīties interesantāka nekā tiek prognozēts – viņš var būt spēcīgs!

Open: Pamatsastāvs ierindā

Open klase ir vienīgā, kurā šoreiz bez labiem un sliktiem pārsteigumiem: gatavi cīņai ir visi šā gada aktīvie braucēji, kuri aizvadījuši visus vai vismaz divus no šā gada trim posmiem. Patīkami, ka cīņā dosies arī Ints Jeršovs, kurš pēc neveiksmes Vecpilī, izstājoties no otrās vietas, pieļāva iespēju sezonas nogali izlaist, zaudējot cerības uz augstu vietu kopvērtējumā, kā arī koncentrējoties Latvijas rallijsprinta čempionātam. Starp citu, pēc pussezonas šajā seriālā Ints sīvi spēkojas par pirmo vietu, 4WD klasē Jeršovs šobrīd otrais.

VAZ Klasika: Vadošie – gatavībā

Arī VAZ klases galvgaļa braucēji ir kaujas gatavībā. Un tālo posmu nedosies Liepājas puses braucējs Gatis Lībis, sarakstos nav arī Kaspars Garkalns, kurš Vecpils nedēļas nogalē veica uzreiz divas sacīkstes. Pārsteidz, ka uz starta nebūs Kaspars Salnājs – valmierietis cenšas apmeklēt tuvo Smiltenes posmu.

B600: Lielākais pārsteigums

Šķiet, tomēr lielāko pārsteigumu Smiltenes posmā sarūpēs čempions Kaspars Bumbiers, kuram joprojām bija izredzes arī uz šā gada čempiona titulu, cīņā ar Beati Klipu. Tomēr Bumbiers no šīs cīņas ir atteicies, jo viņa bagiju iegādājies vārda brālis Kaspars Meņģelis. „Jaunais Kaspars” debitēs čempionātā uzreiz pēc tehnikas iegādes. Čempionāta debitants ar krosu nav svešs – pirms gadiem startēts Kurzemes kausā, bet pērn aizvadīts viens mēģinājums folkreisā. Būs interesanti – zināms, ka tehnika ir līmenī (pusasis?), viss braucēja rokās. Starp citu, formāli sanāk, ka četrus no pieciem titulus sasniegušie bagiji nonākuši debitantu rokās: Vecpilī jau debitēja un Smiltenē iesākto turpinās Jāņa Baumaņa brālis Rihards.

B600 klasē Latvijas čempionāts norisinās kopš 2009. gada. Šajā laikā čempiontitulus sasniegušas trīs mašīnas: ar Meņģeļa bagiju Ģirts Mūrnieks (2009) un Kaspars Bumbiers (2013), ar Riharda bagiju Jānis Baumanis (2011. un 2012.), bet 2010. gada čempiona titulu sasniedza Ģirts Zīle.

Meņģeļa un Baumaņa duelis?

Beta: Ir kvorums, būs čempions!

Beta bagiju klasē ar lietuviešu palīdzību atkal izdevies sapulcināt nepieciešamos sešus dalībniekus. Bez mūsu piecinieka - Henilāns, Aploks, Jeršova, Ūtēns, Jasons – startam pieteicies arī Lietuvas juniors Ričards Lepšis, kurš, patiesībā, ir spēlētājs cīņā par čempionāta medaļām.

Smagā divīzija: Skatāms sastāvs un braukšanas sistēma

Lai gan domas un skatītāju interese par smago auto cīņām dalās, Smiltenē gaidāms lielisks D12 un B6000 Baltijas kausa sastāvs. Turklāt ar jaunāko nolikuma papildinājumu, kurš drīzumā tiks publicēts laf.lv, panākta visai intriģējoša klašu dienaskārtība.

D12 klasē startam gatavi 11 dalībnieki, savukārt B6000 superbagiji sapulcējušies uzreiz 14! Braukšanas sistēma tiks pielāgota Igaunijas praksei – divas kvalifikācijas un fināls, turklāt B6000 klase netiks dalīta kvalifikācijas grupās – uz starta visas dienas garumā braucienos vienlaikus dosies visi braukt gatavie sportisti! Tas noteikti būs skatāmi, laiku taupoši un skatītājus interesējoši.

Jāņem vērā, ka abās Baltijas klasēs notiks arī Igaunijas čempionāta ieskaite. Šī iemesla dēļ cīņā dosies arī GAZ 53 salonautomašīnas – klasē pieteikti septiņi dalībnieki.

Neapšaubāmi, gaidāma aizraujoša cīņa. Turklāt, atšķirībā no pavasara, prognozējams mazāks izstājušos braucēju procents, kas cīņu padarīs kvalitatīvāku. Par čempionāta situāciju un gaidāmajiem pirmajiem čempioniem – nākamajā aprakstā. Jā, Smiltene var sarūpēt priekšlaicīgus uzvarētājus Open, B600 un Beta bagiju klasē!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv


Foto: Dace Janova, 4rati.lv

Pēc mēneša tiks rīkota minirallija diena

Jau pēc mēneša, 18. maijā Ulbrokā un Ropažos tiks rīkota minirallija diena.
Sebastjēns Ožjē. Foto: wrc.com

Ožjē ātrākais Horvātijas rallija shakedown ātrumposmā

Atgriežoties pasaules rallija čempionātā pēc divu posmu izlaišanas, ātrāko rezultātu Horvātijas posma shakedown sesijā uzrādīja "Toyota" komandas pilots Sebastjēns Ožjē.
Foto: Tukuma Novada Pašvaldība

Tukuma novadā paredzēts "Tet Rally Latvia" īsākais un garākais ātrumposms

Šodien Tukuma novada pašvaldības Konferenču zālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma "Tet Rally Latvia" preses konference, kurā klātesot Tukuma novada domes izpilddirektoram Ivaram Liepiņam un "Tet Rally Latvia" direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan Tukumā plānotās rallija aktivitātes, gan Tukuma novadā paredzētie "Tet Rally Latvia" ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs š.g. 19. jūlijā.