Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Topošie Latvijas rallijkrosa braucēji guvuši vērtīgu pieredzi testos F1 trasē

Juris Grīns
Juris Grīns

Topošie Latvijas rallijkrosa braucēji guvuši vērtīgu pieredzi testos F1 trasē
"RX Lites" mašīnu testi Stambulā
Foto: rxlites.com

Pēc vizītes Turcijā, kur Latvijas jaunieši aizvadīja RX Lites klases rallijkrosa mašīnu izmēģinājumus, jauniešu sporta entuziasts Jānis Beļakovs ir ļoti apmierināts ar redzēto gan trasē, gan automašīnu rūpnīcā, kur tiek gatavotas RX Lites mašīnas.

„Esam veiksmīgi atgriezušies. Iespaidi, protams, ļoti pozitīvi. Ne katru dienu ir iespēja braukt pa F-1 trasi, doties pie pasaules čempionu komandas, un veselu dienu būt kopā ar viņiem. Visiem jauniešiem bija iespēja nobraukt 17 apļus sacīkšu režīmā, un baudīt fantastisko dienu, kas bija gan saulaina, gan silta un emocijām ļoti bagāta. Patīkami, ka bija iespēja izrunāties ar RX Lites promoteriem, kompānijām First Coner, IMG, OlsbergsMSE vadību un braucējiem (žēl, ka nebija Reinis). Secinājums ir viens — rallijkross ļoti strauji attīstīsies! IMG ir panācis vienošanos ar FIA par 20 gadu sadarbību, un tas nozīmē, ka viņi ļoti nopietni strādās, lai rallijkrosa mānija pārņemtu pasauli! Man ļoti patika OlsbergsMSE vadītāja vārdi par rallijkrosu, ka kādreiz rallijkross bija braucēja karjeras norieta seriāls, bet tagad pāris gadu laikā ir kļuvis pa jauno un talantīgo braucēju cīņu vietu. Lielākais jautājums ir, kas notiks, un kādā virzībā FIA ar IMG spēs risināt jautājumus ar lielo vēlmi ienākt seriālā rūpnīcu komandām un, kas tajā brīdī notiks ar privātajām komandām. Visas dienas garumā bija pastiprināta interese no preses un TV puses. IMG pārstāvis ik pa laikam pasauca malā kādu jaunieti un personīgi intervēja.”

„Man šķiet, ka jebkuram jaunietim tā bija kā maza daļiņa no sapņa piepildījuma par iespēju izbraukt ar RX Lites mašīnu, pavadīt dienu nepiespiestā atmosfērā ar pasaules ātrākajiem braucējiem un ticēt tam, ka kādu dienu viņi paši arī var būt starp pasaules ātrākajiem braucējiem. Man šķiet, ka visi jaunie braucēji parādīja atzīstamu sniegumu, un viņi paši varēja pārliecināties un gūt to ticību, ka braucot ar līdzīgām mašīnām viņi visi varbūt konkurētspējīgi. Neoficiāli tika ņemti laiki, bet tas tiešām bija ļoti formāli, jo katrā mašīnā līdzi brauca instruktors un kontrolēja katra braucēja spējas, lai nesabojātu tehniku. Līdz ar to rezultātam šajā pasākumā bija vairāk nekā formāla nozīme, jo, ja, Francijas jaunajai zvaigznei Sirilam Reimonam un dānim Ulrikam Linnemanam atļāva braukt ar pilnu gāzi arī trases bīstamākajās vietās, tad pārējiem tajās vietās lika piebremzēt. Domāju, galvenais no visas šīs testu dienas ir tas, ka jebkurš jaunietis guva vērtīgu pieredzi, un beidzot testus katrs sevī guva vēl lielāku iekšējo ticību un pārliecību par savām spējām!”

„Viennozīmīgi varu teikt, ka Nitišu un Latviju tagad zina visi, un tas ļoti palīdzēja kontaktējoties ar citas valsts braucējiem. Liels paldies par to Reinim, jo nebija vairs jāskaidro kas mēs tādi esam. Cerams, ka jau tuvākajā nākotnē bez Nitiša un Baumaņa vēl kāds spējīgs jaunietis no Latvijas pratīs nest Latvijas vārdu rallijkrosā, un teikt, ka Latvijā ir spēks un mēs esam rallijkrosa lielvalsts.”

„Dienas beigās visiem bija iespēja apmeklēt RX Lites rūpnīcu, kur tiek ražotas šīs mašīnas, un pārliecināties par projekta nopietnumu un augstākā līmeņa tehnoloģiju pielietojumu šo mašīnu būvniecībā. Neilgi pirms mums rūpnīcu bija apmeklējis arī Turcijas prezidents. Braucēji tika iepazīstināti ar vissmalkākajām niansēm mašīnas būvniecības procesā, drošībā, mašīnas dzinēja un transmisijas uzbūvē.”

„Kādi secinājumi? Nākamie divi, trīs gadi parādīs, kā pasaules rallijkrosa čempionāts un RX Lites attīstīsies. No IMG puses ir liels atbalsts jauniešu klases izveidei pirms SuperCar, un doma ir jau 2016. gadā rīkot pilnu pasaules čempionātu RX Lites klasē jauniešiem, paralēli SuperCar. 2015. gads ir vēl kā kompromisa gads no IMG puses, kad RX Lites notiks septiņu posmu seriāls, un paralēli būs Super 1600 klase. Līdz ar to potenciāli dažiem no Latvijas rallijkrosa jaunajiem censoņām ir iespēja būt pirmajiem arī pasaules RX Lite seriālā. Sekosim līdzi nākamajam gadam un notikumu attīstībai!”

Izmantotie resursi:
Autocross.lv