Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Pēc vairāku gadu pārtraukuma "Škoda" atgriežas pasaules rallija čempionātā

Juris Grīns
Juris Grīns

Pēc vairāku gadu pārtraukuma "Škoda" atgriežas pasaules rallija čempionātā
Jaunais "Škoda Fabia R5" rallija auto
Foto: auto.cz

Pēc diviem posmiem, kas notikuši Amerikā, pasaules rallija čempionāts ir atpakaļ Eiropā. Nedēļas nogalē notiks Portugāles rallijs, kurā pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezīsies "Škoda" rūpnīcas komanda.

Mēnešiem ilgi rūpnīcas sporta nodaļa ir attīstījusi jauno "Škoda Fabia R5" modeli, ko Portugālē pilotēs pašreizējais Eiropas čempions Esapeka Lapi, kā arī bijušais Junioru pasaules čempions Pontuss Tidemands, kurš pēdējā laikā redzēts arī pasaules rallijkrosa čempionātā. Viņi abi cīnīsies WRC2 čempionāta ieskaitē.

"Pēc vairāku mēnešu gatavošanās gaidīšana beidzot ir galā," pirms starta Portugālē saka Lapi. "Esmu izsalcis pēc pirmās sacīkstes ar jauno "Fabia R5" auto. Startēt pasaules čempionātā ir fantastiski. Starta brīdis būs emocionāls visiem, kas iesaistīti šajā projektā."

Zīmīgi, ka pēdējo reizi "Škoda" komanda pasaules čempionātā startēja 2013. gadā tieši Portugāles posmā un toreiz Lapi izcīnīja uzvaru WRC2 klasē (viņa pirmā un pagaidām vienīgā uzvara WRC2), vēl startējot ar "Fabia S2000". Tiesa, šoreiz Lapi, vismaz publiski, negrib apsolīt cīņu par uzvaru, lai gan viņš noteikti pieskaitāms favorītiem.

“Es biju pārsteigts, kad ieraudzīju Portugāles rallija starta sarakstu, jo tas ir iespaidīgs,” saka Lapi. “Tas ir labi, ka tik daudzi dažādi braucēji cīnīsies par pirmajām vietām, jo konkurence būs sīva. Tomēr es nespēju prognozēt, cik augstu būšu Portugālē. Mans mērķis ir gūt pieredzi.”

Ar jauno "Skoda Fabia R5" automobili, kurš starptautiska mēroga sacensībās pagaidām vēl nav izmantots, pirms debijas WRC2 testos veikti aptuveni 4000 kilometri. Turklāt mašīna sevi jau pierādījusi Čehijas čempionātā, kur pieredzējušais Jans Kopeckis ar to uzvarēja jau pirmajā sacīkstē.

Šobrīd WRC2 ieskaitē aizvadīti četri posmi un katrā bijis cits uzvarētājs. Stefans Lafevrē uzvarēja Montekarlo rallijā, Zviedrijā ātrākais bija Jari Ketomā, Meksikā pirmo vietu izcīnīja Nasers Al-Atija, bet Argentīnā par uzvarētāju kļuva Abdulazizs Al-Kuvari. Lai gan Lapi un Tidemands nav startējuši šajās sacīkstēs, teorētiski viņi vēl var iesaistīties cīņā par titulu.

WRC2 čempionāta kopvērtējums pēc 4. posma

VietaPilotsPunkti
1.Jari Ketomaa55
2.Abdulaziz Al-Kuwari37
3.Stéphane Lefebvre25
4.Nasser Al-Attiyah25
5.Yuriy Protasov22
6.Craig Breen18
7.Eyvind Brynildsen18
8.Nicolás Fuchs18
9.Diego Domínguez18
10.Valeriy Gorban15

Izmantotie resursi:
Crash.Net | F1 & MotoGP | Motorsport News