Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

''Rallijs Latvija 2014'' uzvarētāju kausu saņem igauņa Raula Jētsa ekipāža

''Rallijs Latvija 2014'' uzvarētāju kausu saņem igauņa Raula Jētsa ekipāža
Rauls Jēts
Foto: Raimonds Volonts

Šodien Cēsīs ar igauņu Raula Jētsa / Kristo Krāga triumfu finišēja Latvijas rallija čempionāta sezonas noslēdzošais posms Rallijs Latvija 2014. Igauņu ekipāža spēja nosargāt pirmajā dienā iegūto līderpozīciju un tuvākos sekotājus – Svili / Pūķi - apsteidza par 10,89 sekundēm. Ātrāko trijnieku noslēdza ekipāža no Lietuvas – Čapkausks / Šipkausks, kuri no uzvarētājiem atpalika 31,57 sekundes. Leģendārā latviešu rallija braucēja Aleksandra Karamiševa piemiņas kausu ieguva Mārtiņš Svilis.

Dažādu notikumu piesātināta bija Rallijs Latvija 2014 izšķirošā diena, kuras laikā autosportistiem bija jācīnās ar lietus pielietiem ātrumposmiem, kuru segums šodien bija ļoti neprognozējams un mainīgs. Sešos dienas ātrumposmos līdz drošam finišam līderpozīciju spēja nosargāt igauņi Rauls Jēts un Kristo Krāgs, kuri uzrādīja ātrāko laiku divos dienas ātrumposmos un noturēja jau pēc sacensību pirmās dienas iegūto līderpozīciju.

“Uzvarēt Rallijs Latvija un iegūt Latvijas rallija čempiona titulu ir sapnis, kas nu ir piepildījies,” emocionāls pēc finiša bija Rauls Jēts. “Organizatori arī šoreiz bija parūpējušies par vienreizējiem ātrumposmiem, arī laika apstākļi šo ralliju padarīja par neaizmirstamu piedzīvojumu! Sacensību pirmajā dienā pieļāvām kļūdu – nedzirdēju stūrmaņa teikto un aizbraucu garām līkumam. Labi, ka tā bija vienīgā nozīmīgā kļūda rallijā un atlikušo distanci veicām pārdomāti.

Šogad mūsu sportiskie rezultāti neļāva pacīnīties par augstākajām vietām Igaunijas čempionātā, tāpēc izvēlējāmies visu savu uzmanību koncentrēt tieši Latvijas čempionātam. Lai labāk sagatavotos šim rallijam, pagājušajā nedēļā izvēlējāmies startēt Sāremā, tāpēc šodien gūtā uzvara gan posmā, gan arī čempionātā man ir kā Jackpot,” jautrs pēc finiša bija Rauls Jēts.

Tuvākie sekotāji igauņiem šodien bija latvieši Mārtiņš Svilis / Ivo Pūķis. Kā atzina paši autosportisti, tad, ja nebūtu pieļauta kļūda dienas pirmajā pilsētas ātrumposmā SS13 Cēsis, iespējams, viņi būtu varējuši pacīnīties arī par uzvaru kopvērtējumā. Rallijs Latvija absolūtajā ieskaitē trešo vietu izcīnīja lietuvieši Ramūns Čapkausks / Tomas Šipkausks, kuri atzina, ka ir apmierināti ar šodien parādīto tempu un sasniegto rezultātu tik sarežģītos braukšanas apstākļos.

Norādām, ka visi trīs pirmo vietu ieguvēji startēja R5 grupā.

Mārtiņš Svilis saņēma Aleksandra Karamiševa ceļojošo kausu, kuru kopš 2008. gada pasniedz latviešu pilotam, kurš Latvijas rallija čempionāta (LRČ) noslēdzošā posma pēdējā grunts ātrumposmā uzrāda ātrāko laiku. Rallijs Latvija pēdējā ātrumposmā SS16 DMack Power Stage Svilis bija ne vien ātrākais latvietis, bet uzrādījā arī absolūti ātrāko laiku. “Ja godīgi, tad rallija laikā par šo apbalvojumu nedomājām, bet esmu ļoti pagodināts iegūt tik nozīmīgu apbalvojumu ar tik lielu vēsturisku nozīmi,” priecīgs ir Mārtiņš Svilis.

Intriģējoši notikumi līdz pat sacensību priekšpēdējam ātrumposmam norisinājās N4 grupā, kurā pēc pirmās dienas vadībā atradās Bulantsev / Danilova, kuriem uz spēles šodien bija likta ne tikai uzvara Ralljs Latvija, bet arī LRČ kopvērtējumā. Lai iegūtu čempiona titulu, ekipāžai bija gan jāuzvar rallijā, gan jāiegūst “power stage” punkti. Pēc Vorobjova / Mālnieka avārijas sacensību pirmajā dienā, tieši Bulantsev / Danilova pārņēma vadību N4 grupā un ar katru veikto kilometru palielināja intrigu – vai ekipāža spēs gūt nepieciešamo punktu skaitu, lai kļūtu par sezonas čempioniem? Intriga tika atrisināta rallija priekšpēdējā ātrumposmā SS15 Hydroscand, kad automašīnas nolauztā riteņa dēļ viņi bija spiesti izstāties, zaudējot ne tikai iespējamo uzvaru rallijā, bet arī čempionu titulu N4 grupā, kuru ar sezonas gaitā sakrātajiem punktiem ieguva Vorobjova / Mālnieka ekipāža.

Vorobjovs / Mālnieks saņēma arī Rallijs Latvija atbalstītāja Møller Auto Lidosta balvu, kura viņiem pasniedza par ātrāko laiku rallija pirmajā ātrumposmā SS1 Audi Quattro.

Konkurentu neveiksmes savā labā izmantoja Kravchenko / Kuzminov, kuri bija ātrākie starp finišu sasniegušajiem dalībniekiem un svinēja uzvaru N4 grupā, otrajā vietā atstājot Gerashchenko / Kurnosov. Lai gan trešajā vietā finišu sasniedza Šusts / Stepanovs, viņus no rallija izslēdza par automašīnas neatbilstību tehniskajiem noteikumiem.
R2 grupā šodien izpalika gaidītā spēkošanās starp divām LMT Autosporta Akadēmija ekipāžām, jo Emīla Blūma vadīto automašīnu pievīla tās ātrumkārba, un ekipāža pēc dienas otrā ātrumposma no sacensībām izstājās. Drošu uzvaru grupā izcīnīja Sirmacis / Kulšs, kuriem sekoja Lielkājis / Miķelsons un Belokoņs / Freibergs.

Tikmēr 2WD klasē uzvaru izcīnīja Andis Neikšāns / Aivis Aizsilnieks, kuri uzrādīja ātrāko laiku visos rallija ātrumposmos un savus tuvākos sekotājus, lietuviešus Valeišu / Reisu, apsteidza par četrām minūtēm un 39,86 sekundēm. Trešajā pozīcijā ierindojās Zigurds Kalniņš / Renārs Salaks. Neikšāns / Aizsilnieks Rallijs Latvija laikā ieguva 28 punktus, ar ko bija pietiekami, lai apsteigtu visus savus konkurentus un izcīnītu Latvijas rallija kausu 2WD grupā.

Ne mazāk interesantas un spraigas cīņas norisinājās starp rallijsprinta dalībniekiem, kur par uzvarētājiem kļuva Nebars / Berķis (4WD Open), Jeršovs / Bērze (4WD), Rovanperä / Pietiläinen (2WD Open) un Cielēns / Rambols (1600 grupa).

Rallijs Latvija sacensību rezultāti pieejami interneta mājaslapā LRČ

Informāciju sagatavoja:
Jānis Unbedahts
Rallijs Latvija 2014 preses sekretārs