Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Sirmacis: "Pēdējā ātrumposmā gandrīz apgāzās mūsu auto"

Juris Grīns
Juris Grīns

Sirmacis: "Pēdējā ātrumposmā gandrīz apgāzās mūsu auto"
Artūrs Šimins un Ralfs Sirmacis
Foto: fiaerc.com

Pirmo reizi kopš Latvijā norisinās pilnvērtīgs FIA Eiropas rallija čempionāta posms, tajā uzvaru izcīnījusi latviešu ekipāža – Rally Liepāja savu trešo uzvaru šosezon izcīnīja Sports Racing Technologies ekipāža Ralfs Sirmacis / Artūrs Šimins. Turklāt, tieši Latvijā tika kronētas arī divas FIA Eiropas čempionāta ekipāžas – otro gadu pēc kārtas par Eiropas čempioniem rallijā kļuva poļi Kajetans Kajetanovičs / Jaroslavs Barans, savukārt, par FIA ERC Junioru čempionāta uzvarētāju kļuva vācietis Marijans Grībels.

Ralfs Sirmacis tika uzskatīts par galveno sacensību favorītu jau pirms Rally Liepāja. Lai gan mājas sienas ierasts uzliek papildus atbildības slogu, Sirmača ekipāža ar šo uzdevumu tika galā bez problēmām, izcīnot pārliecinošu uzvaru Rally Liepāja kopvērtējumā. Lielisku sniegumu pie Mitsubishi Lancer Evo X automašīnas stūres demonstrēja Aleksejs Lukjaņuks, kurš rallija noslēdzošās dienas ātrumposmos piekāpās tikai uzvarētājam Sirmacim.

“Lieliska sajūta! Mērķis bija uzvarēt, un to arī izpildījām, lai gan ne bez pārdzīvojumiem. Rallija izskaņā bija iegūts pārliecinošs pārsvars, līdz ar to radās sajūta, ka varam nedaudz atslābināties un braukt mierīgi, taču pāreja uz šādu stilu nebija veiksmīga. Pieļāvu vairākas kļūdas, un pēdējā ātrumposmā gandrīz apgāzās mūsu auto, un mums rallijs varēja arī beigties. Labi, ka izdevās izvairīties no starpgadījumiem un izcīnīt skaistu uzvaru!” atzina Ralfs Sirmacis.

Par Eiropas čempionu otro gadu pēc kārtas izdevies kļūt LOTOS Rally Team ekipāžai Kajetanam Kajetanovičam / Jaroslavam Baranam, kurš Rally Liepāja noslēdza ceturtajā vietā, bet šodien uz goda pjedestāla nekāpa. “Sajūtas ir vārdiem neaprakstāmas. Man ir labākā komanda pasaulē! Mēs strādājām ļoti smagi, lai sasniegtu šo rezultātu. Lieliska diena gan man, gan visiem, kas ticēja man! Gluži neticams sasniegums, zinot, cik daudz dažādu problēmu mūs šosezon piemeklēja. Paldies ģimenei un sponsoriem! Viņi ir lieliski!” sajūsmas pilns bija Kajetanovičs.

“Esmu ļoti apmierināts, jo mēs joprojām cīnāmies par otro vietu čempionāta kopvērtējumā, ko centīsimies sasniegt Kiprā. Mašīnas maiņa, protams, atstāja ietekmi, jo Mitsubishi Lancer Evo X nav tik ātra, bet kopumā ralliju izbaudīju. Turklāt izdevās uzvarēt Liepājas pilsētas posmus!” pēc sacensībām stāstīja Aleksejs Lukjaņuks.

“Protams, pieļāvām vairākas kļūdiņas, bet mašīnu nesabojājām, kas ir ļoti pozitīvi. Neizdevās atkārtot pērnā gada sasniegumu, bet, neraugoties uz to, ar rezultātu esmu apmierināts,” ralliju rezumēja Latvijas rallija čempions Sīms Plangi, kuram šis bija vien otrais rallijs šosezon.

Īpaši aizraujoša izrādījās cīņa ERČ Junioru čempionātā. Pirms pēdējās Rally Liepāja sacensību dienas abus titula pretendentus Marianu Grībelu un Krisu Ingramu šķīra vien nieka 0,7 sekundes. Arī šodien turpinājās tik pat saspringtas cīņas un balansēšana uz riska robežas, lai izcīnītu uzvaru sezonas pēdējā posmā. Liepājā tehniska neveiksme piemeklēja Ingramu, kurš izstājās SS10 NPK Expert laikā. Lai kļūtu par čempionu Grībelam bija nepieciešams izcīnīt uzvaru, ko vācu autosportists arī paveica – nodrošinot nelielu, tomēr pietiekamu 4,7 sekunžu pārsvaru SS13 Blue Shock Race finišā.

“Traka cīņa! Visi braucēji bija ļoti ātri! Ja rallija pirmajos ātrumposmos mēs braucām ar nelielu rezervi, tad jau drīz sapratām, ka ar to nebūs pietiekami, un arī mēs strādājām uz 110 procentiem. Uz desmito ātrumposmu nolēmām samainīt priekšējās un aizmugurējās riepas vietām, un šī taktika attaisnojās. Lai gan arī īsi pirms pēdējā ātrumposma starta konstatējām, ka viena no riepām laiž gaisu, mēs paguvām šo problēmu likvidēt. Šķiet, šodien braucu labāk, nekā jebkad savā dzīvē!” pēc finiša laimīgi noteica Grībels.

Preses konferences laikā tika pasniegta arī prestižā Colin McRae Flat Out Trophy balva par īpašu cīņassparu un rallija sportiskā gara uzturēšanu. Pirmo reizi, kopš šī apbalvojuma izveidošanas, to saņēma uzreiz divi sportisti – liepājnieks, 17 gadus jaunais Mārtiņš Sesks un 15 gadus jaunais somu autosportists Kalle Rovanpera, kuri rallija laikā demonstrēja atzīstamu sniegumu un cīnījās par vadošajām vietām arī atsevišķu ieskaites klašu kopvērtējumā.

“Tās sajūtas pēc šodienas ātrumposmiem ir ļoti divējādas – no vienas puses – vienā no ātrumposmiem neizdevās noturēties uz ceļa un pazaudēju vērtīgas sekundes, kas beigās varēja maksāt goda pjedestālu. No otras puses, priekš debijas sacensībām diez vai varēju daudz labāk! Nemaz negaidīju, ka kaut ko tādu izdosies izcīnīt! Manuprāt, šoreiz tas ir kas vairāk kā rezultāts kopvērtējumā!” sajūsmu neslēpa Mārtiņš Sesks.

“Jūtos lieliski. Šodien veicās daudz labāk kā vakar, bet pielāgošanās mainīgajiem un specifiskajiem ceļa apstākļiem nebija viegla. Labprāt brauktu šeit arī nākamgad!” par šīs nedēļas pieredzi stāsta Kalle Rovanpera.

Svētdien norisinājās arī Latvijas rallija čempionāta septītais posms, kurā uzvaru LRC1 ieskaites klasē izcīnīja Ralfa Sirmača ekipāža, sacensību finišā nodrošinot sev 24,6 sekunžu pārsvaru pār Rovanperu. Trešo ātrāko rezultātu absolūtajā vērtējumā un ātrāko laiku LRC2 ieskaites klasē uzrādīja Mārtiņš Svilis. LRČ3 ieskaites klasē nepārspēta palika igauņa Nīnemae ekipāža.

Tika pasniegtas arī vairākas speciālbalvas. Liepājas pilsētas speciālbalvu par ātrāko laiku SSS 6/7 Great Amber saņēma Aleksejs Lukjaņuks / Romans Kapustins. Kuldīgas pilsētas speciālbalvu par ātrāko laiku SS 1/5 Kuldīga saņēma Kalle Rovanpera / Risto Pietilainens. Neste speciālbalvu – degvielas karti 100 eiro vērtībā – par ātrāko laiku SS 3/4 Neste saņēma Sirmacis / Šimins.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Unbedahts,
RA Events