Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Uģis Traubergs: ''Šī ir laba ziņa un piemērs citiem latviešiem''

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Uģis Traubergs: ''Šī ir laba ziņa un piemērs citiem latviešiem''
Foto: Autocross.lv

Latvijas sportistu Jura Spīķa un Arņa Odiņa nonākšana Eiropas rallijkrosa čempionāta Super 1600 klasē lielā mērā ir TT Motorsport līdera, menedžera un trenera Uģa Trauberga nopelns. Vismaz tā apgalvo paši braucēji. Kāpēc Uģim šāda sadarbība nepieciešama un, ko viņš saskatījis abos pilotos?

Autocross.lv: Ja reiz Tu pārlauzi Odiņa un Spīķa NEZ čempionāta plānus, tam ir jābūt kādam iemeslam. Ko ieraudzīji abos braucējos?
Redzot viņu apņemšanos cīnīties es novirzīju viņus uz Eiropas čempionāta ideju praktisku iemeslu dēļ. Skaidrs, ka abu budžets nav bezizmēra, tāpat skaidrs, ka abiem vēl ir jāmācās. NEZ čempionāts vēl finansiāli ir lētāks, bet kopumā alternatīviem pasākumiem – kā RallycrossChallenge, kādas valsts nacionālajam čempionātam – budžeta atšķirība no EČ nav tik liela, lai iztērētu laiku un naudu neobjektīvās cīņās. Piemēram, ja NEZ posmā startē kāds Eiropā braukušais, bet kādam no mums izdodas viņu pārspēt, rodas sajūta, ka viss ir skaisti. Taču tā var izrādīties neobjektīva sevis mānīšana. Ja reiz mācāmies, tad par to pašu naudu labāk uzreiz īstajā konkurencē. Arī publikai interesantāk. Turklāt viņu starts var iedrošināt citus braucējus. Jāņa Baumaņa un Reiņa Nitiša cīņas SuperCar ir cita pasaule, cits kosmoss, par kuru vidusmēra Latvijas autosportists var tikai sapņot. Taču redzot, ka uz Eiropu dodas “savi čaļi”, tas var pamudināt arī citus. Man personīgi tas ir gan gandarījums, gan arī problēmas uz mana kakla. Skaidrs, ka čempionāts ar limitētu posmu dalībnieku skaitu funkcionār gandrīz ar mērķi, lai tikai sportisti nepieteiktos – dokumentu kārtošana, dalības maksas, riepu pasūtīšana jau pirms sezonas: tiek radīti šķēršļi, lai līdz startam tiktu tikai tie, kuri ļoti, ļoti grib un to ir pelnījuši.

Autocross.lv: Kādi ir abi braucēji? Kur viņi ir starp 30 katra posma braucējiem?
Šobrīd ir ļoti grūti prognozēt. Jāņem vērā, ka ne Arnis, ne Juris līdz šim nav guvuši pieredzi ar īstu Eiropas čempionāta tehniku. Latvijā sasniegtais ir labi panākumi, bet tas neļauj prognozēt, ko viņi varēs vai nevarēs Eiropā. Lieliski ir tas, ka abi uzklausa un ir gatavi mācīties, nevis nāk kā lieli čempioni ar tekstiem “nemāci, es jau visu zinu!”. Abi ir ar asu prātu, saprot lietas. Cik ātri mēs visu sapratīsim un apgūsim, tik ātri varēsim runāt par rezultātiem. Mērķus neesam oficiāli nosprauduši, taču mana klusā doma ir – ja vidēji viņi brauktu pusfināla līmenī katrā posmā, būtu ļoti labi.

Autocross.lv: Kā samērojamas abas mašīnas pret čempionāta vadošajām komandām, piemēram, SET Promotion Renault vai Volland Racing Škodām?
Abas mašīnas ir gatavas – viena startēja jau pērn ar Jegoru Saņinu, otra tieši šodien ir nokrāsota. Jaudas ziņā tām pašām SET Promotion piekāpjamies par 5%, ne vairāk. Somijas kolēģi gan uzskata, ka vairāk, bet es tā nedomāju. Taču mūsu līdz šim stiprā puse ir tas, ka komandai labi sanāk noķert mašīnas kopējos regulējumus. Ar SET vienību mums ir sena sadarbība, šo to paņemam mēs no viņiem, šo to viņi gūst no mums, informāciju neslēpjam. Tas ļauj domāt, ka mašīnu atšķirība nevarētu būt faktors, kas izraisītu diskomfortu.

Autocross.lv: Kādi ir pirmssezonas izmēģinājumu plāni?
Ar vienu mašīnu aprīlī mēģināsim braukt testu dienu Rīgā, tad vajadzētu cītīgi pastrādāt ar abiem braucējiem. Vēl vajadzētu izmēģinājumus kādā svešā trasē. Pastrādāsim!

Autocross.lv: Kas veidos TT Motorspot komandu sacensībās, kārtējais latviešu mehāniķu bataljons lielajā rallijkrosā?
Patiesībā mūsu komanda nebūs daudzskaitlīga – pieci cilvēki uz abām mašīnām. Ja nav lielu avāriju vai problēmu, divi, trīs cilvēki uz katru auto ir pietiekami, nav nepieciešams veidot veselu armiju. Tas tomēr ir arī izmaksu jautājums – ceļošana, gulēšana, ēšana, transports… Kopumā gaidu ar nepacietību sezonas sākumu, jo, kā jau teicu, es saredzu, ka Odiņa un Spīķa starts var iedot ticību saviem spēkiem un iespējām arī citiem Latvijas braucējiem!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv