Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Pēc vizītes Igaunijā Latvijas rallijkross bez čempioniem

Juris Grīns
Juris Grīns

Pēc vizītes Igaunijā Latvijas rallijkross bez čempioniem
Foto: Kalvis Zaļaiskalns

Igaunijā aizvadītais Latvijas rallijkrosa čempionāta ceturtais – priekšpēdējais – posms sarūpēja rezultātus, kas nevienā no čempionāta vai kausa klasēm neļauj priekšlaicīgi uzzināt sezonas uzvarētājus. Viss atstāts uz pēdējo posmu.

Vistuvāk priekšlaicīgi nodrošinātam čempiontitulam bija Touring 2000 līderis Juris Spīķis. Taču Elvā, Kulbilohu trasē viņš aizvadīja sarežģītu sacīksti, kvalifikāciju noslēdzot trešajā vietā, bet finālā gūstot piekto pozīciju. Lai gan Spīķis guva papildu pārsvaru pār kopvērtējuma tuvāko sekotāju Edgaru Kokorišu, formāli Edgaram vēl pastāv čempiontitula iespēja, lai gan tikai teorētiska.

Pirms šī posma starp Spīķi un Kokorišu bija 27 kopvērtējuma punkti, pēc šīs sacīkstes – 28. Taču, lai Juris no Igaunijas brauktu mājās čempiona godā, pārsvaram bija jābūt 30 vai vairāk punktiem. Tātad kronēšana atcelta līdz pēdējam posmam septembrī Mūsā.

Touring 2000 klasē sestdien uzvaru guva igaunis Henri Puhmass, kurš līdz ar to uzvarējis divos posmos pēc kārtas. Aizraujošā cīņā otrais – Raimonds Mūrnieks, trešais – Jānis Olle, bet Kokorišs un Spīķis guva pozīcijas aiz goda pjedestāla. Edgars finišēja, sīvi spēkojoties par pjedestālu, savukārt Juri pēcstarta burzma atstāja pārliecinoši pēdējā vietā no braucošajiem dalībniekiem.

Super 1600 klasē gan kvalifikācijas summā, gan finālā uzvaru guva Roberts Vītols, nostiprinot līderpozīciju kopvērtējumā. Viņa tuvākais sekotājs sezonā Arnis Odiņš posmu noslēdza trešajā vietā, bet starp abiem līderiem ielauzās Edijs Ošs, kurš turpina savu neticamo pjedestālu sēriju pie VW Golf mašīnas stūres. Kopš sezonas sākuma, kad Ošs pielāgoja Golfu gan krosa, gan rallijkrosa 1600 klases vajadzībām, viņš allaž kāpis uz goda pjedestāla. Vienīgās sacīkstes šogad bez šampanieša ir rallijkrosa čempionāta pirmie divi posmi, kuros Edijs startēja ar Peugeot automašīnu. Šķiet, tieši šīs sacīkstes neļauj Ošam iesaistīties cīņā par rallijkrosa čempiona titulu.

Lada RX klasē kopvērtējuma līderis Mārcis Martinovs piedzīvoja smagu zaudējumu cīņā ar konkurentiem, netiekot klases finālā. Viņš sacīksti noslēdza septītajā vietā, savukārt viņa tuvākie sekotāji Sigmars Tammemēgi un Ivars Joelis finālā guva pirmās divas vietas. Ja Ivars punktu ziņā Martinovam atvinnēja tikai piecus kopvērtējuma punktus, tad Tammemēgi uzreiz 13, kas nozīmē, ka igaunis pirms pēdējā posma nonācis kopvērtējuma līderpozīcijā.

Tammemēgi finālā uzvarēja visai droši, bet finišā otrais bija Kristaps Martinovs. Vēlāk gan viņš rezultātu zaudēja pēcsacīkšu incidentu izskatīšanā, kas deva otro vietu Joelim, bet trešo – Kristapam Kapačam. Kristaps finālu noslēdza piektajā vietā, taču Martinova un arī Nika Mežiņa diskvalifikācija (no ceturtās vietas) nogādāja Kapaču uz pjedestāla.

Open RX sacīkste bija aizraujoša, ko apliecina fakts, ka uzvarētājs Marts Tikerbars kvalifikāciju noslēdza pēdējā vietā astoņu konkurentu cīņā. Turklāt fināla izcilajā braucienā pirmie trīs finišu sasniedza vienas sekundes robežās – aiz Tikerbara otrais vēl viens igaunis Raini Romets, bet trešais – Jānis Veģeris.

CK 650 kroskartu klasē kopvērtējuma līderis Dāvis Tobiass pārliecinoši pieteicis sevi Latvijas kausa ieguvēja statusam, deviņu dalībnieku konkurencē uzvarot visos kvalifikācijas braucienos, pusfinālā un arī finālā. Tiesa, viņa sīvākais konkurents kopvērtējumā Laurs Langeprons bija tikpat stabils – otrais visās kvalifikācijās, pirmais savā pusfinālā, un otrais aiz Dāvja finālā. Trešais fināla finišā vēl viens igaunis Karls Martins Miliste.

Lai gan igauņu un krievu braucēji klasi padarīja lieliski apmeklētu, uz starta stājās tikai divi Latvijas sportisti – Dāvis un Marta Starka. Marta turpina kroskartu mācību procesu, gatavojoties sezonai nākamā gada NEZ kroskartu čempionāta CK 650 klasē. Elvā sestdien sasniegta astotā pozīcija (ceturtā pusfinālā).

Arī Xtreme klase Kulbilohu bija brangi apmeklēta, pulcējot deviņus dalībniekus. Arī šajā gadījumā Latvijas braucēji bija tikai divi – sezonas līderis Ronalds Baldiņš un viņa sīvākais konkurents Latvijas kausā Jānis Baumanis. Taču sacīkstē jebkurā gadījumā aizraujoša. Baldiņš uzvarēja visos priekšbraucienos, pusfinālā, un arī finālā. Baumaņa sacīkste bija sarežģītāka. Jānis kvalifikāciju noslēdza ceturtajā vietā, bet pusfinālā un finālā palaida priekšā igauni Sanderu Sepu. Fināla gadījumā tas nozīmēja trešo vietu aiz Baldiņa un Sepa. Baldiņš līdz ar šādu Elvas sacīkstes iznākumu pietuvojies Latvijas kausa ieguvēja titulam.

Andra Krieviņa izstāšanās finālā BMW RX 3000 klasē ievērojami saasinājusi cīņu par kopvērtējuma pirmo vietu. Uzvaru sacīkstē guva Miķelis Stengrēvics, kurš, izlaidis sezonas pirmos divus posmus, klasē debitēja ar uzvaru jau iepriekšējā sacīkstē. Vēl viena uzvara Igaunijā pirms pēdējā posma viņu iemet Latvijas kausa dalītāju pulkā. Kopvērtējuma otrās vietas turētājs Dainis Valeinis guva otro vietu priekšpēdējā posmā, bet trešais – Raivis Geriks.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv