Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Avārijām bagātajā ''Rally Talsi'' uzvar igaunis Plangi

Avārijām bagātajā ''Rally Talsi'' uzvar igaunis Plangi
Sīms Plangi
Foto: Go4speed

Svētdien, 17. maijā, noslēdzās Latvijas rallija čempionāta ceturtais posms Rally Talsi, kurā pārliecinošu uzvaru izcīnīja igauņi Plangi / Sarapū. Ekipāža visos piecos dienas ātrumposmos uzrādīja ātrāko laiku un izcīnīja pārliecinošu uzvaru arī LRČ2 grupā. Otrajā vietā ierindojās vēl viena igauņu ekipāža – Rolands Murakas / Kalle Adlers, kuri uzvarētājiem zaudēja 51,09 sekundes, trešie finišēja Vitauts Šveds / Žilvins Sakalausks no Lietuvas. Četru pretendentu konkurencē Rally Talsi Čempionu kausu šogad izcīnīja Latvijas rallija čempioni Jānis Vorobjovs / Andris Mālnieks.

Visas nedēļas nogales laikā Talsu apkārtnē bija vērojams nepastāvīgs lietus, kas novada ceļus dalībniekiem un viņu sporta tehnikai padarīja par ļoti sarežģītu pārbaudījumu. Arī šogad neizpalika bez vairākām līderu maiņām, tehniskās ķibelēm un elpu aizraujošiem brīžiem, kad autosportistu kļūdas noslēdzās ar mazākām vai lielākām avārijām.

“Šīs bija lieliskas sacensības, kas noslēdzās ar lielisku rezultātu,” iesāk Sīms Plangi, kurš pirms Rally Talsi atzina, ka uzvarēt četras reizes pēc kārtas ir teju neiespējami. “Man nezināmu iemeslu dēļ vakar Talsu pilsētas ātrumposmā zaudējām vairākas sekundes un līderpozīciju. Tomēr visos pārējos ātrumposmos izdevās parādīt ātru un stabilu sniegumu, lai finišētu pirmie. Liels prieks, ka esam spējuši gan uzvarēt, gan nesabojāt mašīnu, un pat izcīnīt “power stage” punktus, kas ir papildu ieguvums Latvijas čempionāta ieskaitē,” priecīgs par savu rezultātu ir Plangi, kurš cer atgriezties Talsos un cīnīties par Čempionu Kausu jau nākamgad.

LRČ1 ieskaites grupā uzvaru izcīnīja 2013. gada Čempionu Kausa ieguvēji lietuvieši Dominiks Butvils / Renats Vaitkevičs, bet uz otrā pakāpiena kāpa Ivars Vasaraudzis, kurš pēdējo reizi rallija dalībnieku lokā bija atrodams pirms četriem gadiem. “Šis bija vienreizējs piedzīvojums, kurā mums viss izdevās ļoti labi. Oskars debitēja ļoti labi, arī pašam izdevās uzlabot savu sniegumu un atsaukt atmiņā dažas “aizsēdējušās” iemaņas. Žēl tikai, ka rallijs jau finišējis, jo ar katru veikto kilometru mūsu braukšana kļuva arvien kvalitatīvāka, un mēs labprāt brauktu vēl!” pēc finiša atzina Ivars Vasaraudzis.

Visa rallija garumā spraiga spēkošanās norisinājās arī priekšpiedziņas LRČ3 grupā, kurā sešas dažādas ekipāžas spēja uzrādīt ātrāko laiku vismaz vienā no sacensību ātrumposmiem. Kopumā, līderiem mainoties trīs reizes, sacensību izskaņā pārāks izrādījās Vasilijs Grjazins / Dmitrijs Lebediks.

Par Čempionu Kausu šoreiz cīnījās četri čempioni – no Latvijas, Lietuvas, Somijas un Baltkrievijas. Pēc pirmās dienas sāncensības līderpozīcijā izvirzījās Somijas čempions Koitla, tomēr astotajā ātrumposmā pārsista riepa un zaudētās vairāk kā četras minūtes, ļāva līderpozīciju pārņemt Latvijas rallija čempionam Jānim Vorobjovam, kurš virsvadību nevienam citam čempionam vairs neatdeva. Visa rallija laikā drošā trešajā vietā atradās Lietuvas čempions Čapkausks. Baltkrievijas čempions Vjazovičs bija vienīgais no čempioniem, kurš sacensību finišu nesasniedza – ekipāža automašīnas dzinēja defekta dēļ no rallija bija spiesta izstāties pēdējā ātrumposma laikā.

“Viss ir ļoti labi, solījām paturēt Čempionu Kausu Latvijā, un to arī izpildījām,” pacilātā noskaņojumā pēc rallija ir Jānis Vorobjovs. “Jāatzīst gan, ka rallijs Talsos mums bija ļoti sarežģīts un dažādu tehnisku ķibeļu piepildīts. Pēdējā ātrumposmā gājām uz pamatīgu risku, startējām ar pilnīgi atvieglotu automašīnu – nebija līdzi pat rezerves ritenis! Šobrīd esam pozitīvi noguruši, bet kā esmu vienmēr teicis – mēs cīnīsimies līdz galam!” cīņasspara piepildīts pēc rallija ir Vorobjovs.

Rally Talsi jau trešo gadu piedalījās Haralds Šlēgelmilhs ar stūrmani Artūru Pumpuru, kuri šoreiz bija izvēlējušies popularizēt Latvijas sitmgadei veltītu projektu 1836, kura mērķis ir iedzīvināt Latvijas apceļošanas kustību. Kā atzina paši autosportisti, šis ir bijis neaizmirstams piedzīvojuma rallija automašīnā, kura sniegtās emocijas gandrīz pielīdzināmas tām, kādas iespējams gūt startējot ar formulu. Sacensību izskaņā autosportistiem sestā vieta LRČ2 grupā.

Rally Talsi laikā dalībniekiem bija iespēja cīnīties par vairākām sacensību sponsoru sagādātajām speciālbalvām. Talsu novada domes speciālbalvu par ātrāko laiku SS5/6 Talsi City Special saņēma lietuvieši Martins Samsons / Mindaugs Varža. Neste Oil degvielas karti par ātrāko laiku SS8 Neste Oil ieguva Ivars Vasaraudzis / Oskars Bārtulis. Tikmēr Nissan Norde kausu par skaistāko lēcienu SS11 Nissan Norde Strazdes tramplīnā ieguva Emīls Blūms / Reinis Vilsons.

“Lai gan jau vairākus gadus rīkoju rallijus, šogad pārliecinājos, ka divus vienādus šāda mēroga autosporta pasākumus sarīkot nav iespējams,” iesāk rallija direktors Raimonds Strokšs. “Saku lielu paldies visiem rallija apmeklētājiem, kuri šajās vēsajās pavasara dienās atrada laiku, lai izbaudītu rallija sniegtās emocijas. Liels paldies dalībniekiem, kuri tik kuplā skaitā bija atbraukuši no septiņām dažādām valstīm. Neizsakāms paldies visai Rally Talsi komandai, kas pēdējo dienu laikā nenogurstoši strādājuši, lai atkal sarīkotu neaizmirstamas sacensības. Kā arī īpašs paldies atbalstītājiem un rallija pilsētai Talsiem, kas šajā nedēļas nogalē viesmīlīgi uzņēma kuplo dalībnieku un apmeklētāju skaitu. Uz tikšanos nākamgad!” pacilāts par iespēju Talsos sarīkot ralliju ir Raimonds Strokšs.

Ar visiem rezultātiem iepazīties var šeit: LRČ

Informāciju sagatavoja:
Jānis Unbedahts