Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

El-Atija trešo reizi triumfē Dakaras rallijā, drāma motociklu klasē

Juris Grīns
Juris Grīns

El-Atija trešo reizi triumfē Dakaras rallijā, drāma motociklu klasē
Foto: Toyota SA

Dienvidamerikas valstī Peru šodien noslēdzās ikgadējās Dakaras rallija sacensības, par uzvarētāju automobiļu klasē kļūstot Nāsiram El-Atijam. Kamēr viņam tas bija jau trešā uzvara karjerā, automobiļu markai "Toyota" šis ir pirmais panākums pasaulē grūtākajās motoru sporta sacīkstēs.

2011. gadā katariešu pilots El-Atija uzvarēja Dakaras rallijā ar "Volkswagen", bet 2015. gadā guva pirmo vietu, startējot ar "Mini" spēkratu. Pēdējos trīs piegājienos viņš startējis ar "Toyota" pikapu, 2017. gadā izstājoties, pērn izcīnot otro vietu, bet šogad beidzot arī uzvarot. Sacīkšu vadību viņš bija pazaudējis tikai pēc otrā posma, taču to atguva un neatdeva līdz pat beigām. Vairākus konkurentus, ieskaitot Žinelu de Viljē, Karlosu Sainsu, Sebastjēnu Lēbu un Stefanu Petranselu piemeklēja dažādas ķibeles, kas viņiem liedza pacīnīties par uzvaru.

"Toyota Gazoo Racing" pilots El-Atija noslēdzošās dienas 112 km garajā ātrumposmā ierindojās tikai 12. vietā, droši un veiksmīgi sasniedzot Limu, kur pirms nepilnām divām nedēļām tika dots Dakaras rallija starts. Otro vietu šogad izcīnīja Nani Roma, kurš pārstāvēja "X-Raid" komandu un startēja ar "Mini", atpaliekot no uzvarētāja 46 minūtes, bet gandrīz divas stundas zaudēja Lēbs, ierindojoties trešajā vietā. Francūzis šoreiz startēja ar "PH Sports" sagatavoto "Peugeot" apvidus automobili, nesaņemot rūpnīcas atbalstu, bet uzvarēja vairākos posmos.

Jāuzteic lieliskais lietuviešu sportistu sniegums. Ar izcīnītu 11. vietu Dakaras ralliju pabeidzis Benedikts Vanags, turklāt viņam tikai piecas sekundes (!) finišā pietrūka līdz pirmajam desmitniekam. Savukārt 12. vietā ralliju noslēdzis viņa tautietis Vaidots Žala. Sacīkšu gaitā piedzīvojis dažādas neveiksmes, taču citkārt rādījis ļoti cienījamu ātrumu, 36. vietā finišēja Antans Juknevičs. Visi trīs brauca ar "Toyota" pikapiem, bet katrs savā komandā.

Smago auto klasē trešo gadu pēc kārtas uzvarējusi "Kamaz" rūpnīcas komanda, kurai tas ir jau 16. panākums vēsturē. Krievu pilots Eduards Nikolajevs, tāpat kā 2017. un 2018. gadā, ieguva pirmo vietu, turklāt karjerā sportistam tā ir jau piektā uzvar Dakarā - četras reizes viņš to paveicis kā pilots, bet vienreiz kā Vladimira Čagina mehāniķis. "Kamaz" guva dubultuzvaru, otro vietu izcīnot Dmitrijam Sotņikovam, kurā zaudēja 25 minūtes, bet pārējās divas vienības ekipāžas tik veiksmīgas nebija. Andreju Karginovu diskvalificēja pēc tam, kad viņš vienā no posmiem uzbrauca kādam skatītājam un neapstājās, lai sniegtu palīdzību, kamēr Ajrats Mardījevs izstājās dzinēja problēmu dēļ. Izlaidis pagājušo Dakaras ralliju, jo pa to laiku startēja un uzvarēja "Africa Eco Race", trešo vietu šajā reizē izcīnīja Žerārds de Rojs ar "Iveco".

SxS klasē, kas Dakaras rallijā ieviesta nesen, uzvarēja bijušais motociklu klases braucējs Frančesko Lopess no Čīles, par vairāk nekā stundu pārspējot Džerardu Faresu, kamēr vēl pēc trim minūtēm seko Reinaldo Varela. Visi startēja ar "Can-Am" braucamrīkiem.

Dramatiski noslēdzās cīņa motociklu klasē, kur par uzvarētāju otro reizi kļuvis Tobijs Praiss no "KTM" rūpnīcas komandas. Austrālietis bija līderis jau pirms noslēdzošā posma, kurā guva uzvaru, taču tobrīd tikai 1 minūti un 2 sekundes no viņa atpalika "Husqvarna" vienības pārstāvis Pablo Kvintanilla. Pēdējā dienā čīlietis atdeva visu, lai pārspētu konkurentu, taču piedzīvoja kritienu. Daudzo notikumu rezultātā "KTM" braucēji rallija kopvērtējumā izcīnījuši pirmās trīs vietas, otrajam finišējot Matiasam Valkneram, bet trešo vietu sasniedzot Semam Sanderlendam. Jāpiemin, ka Praiss mocījās ar sāpošu pirkstu, ko bija lauzis treniņa laikā pirms sacensībām, bet "KTM" vienība Dakaras rallijā nav uzvarēta jau kopš tālā 2000. gada.

Lietuvas sportists Arūns Gelažninks ar "KTM" motociklu finišu sasniedza 24. vietā.

Kvadriciklu klasē nestartēja abu pēdējo gadu uzvarētāji Sergejs Karjakins un Ignacio Kasale, kuri spēkus iemēģināja SxS kategorijā, un dominējošu uzvaru sasniedza Nikolass Kaviljaso, kurš bija ātrākais deviņos no desmit ātrumposmiem. Pirmajās trīs pozīcijās argentīnieši, kuri visi startēja ar "Yamaha" ražojuma kvadriem. Atpaliekot gandrīz divas stundas, otro vietu šogad ieņēmis Džeremijass Gonzaless, bet trešais ir Gustavo Galleho, kurš zaudēja vēl par 17 minūtēm vairāk.

Dakaras rallija rezultāti

Auto:

VietaPilotsAutoRezultāts
1.Nāsirs El-AtijaToyota34h38m14s
2.Nani RomaMini 4x4+46m42s
3.Sebastjēns LēbsPeugeot+1h54m18s
4.Kuba PržigonskisMini 4x4+2h28m31s
5.Sirils DeprēMini Buggy+2h48m43s
6.Martins ProkopsFord+3h19m02s
7.Jazīds El-RadžiMini 4x4+4h30m56s
8.Boriss GarafuliksMini 4x4+7h57m58s
9.Žinels de ViljēToyota+7h59m16s
10.Ronans ŠaboToyota+8h09m58s

Moto:

VietaSportistsMotociklsRezultāts
1.Tobijs PraissKTM33h57m16s
2.Matiass ValknersKTM+9m13s
3.Sems SanderlendsKTM+13m36s
4.Pablo KvintanillaHusqvarna+20m46s
5.Endrjū ŠortsHusqvarna+44m10s
6.Havjērs de SultrēYamaha+54m00s
7.Hosē KornehoHonda+1h08m06s
8.Lučiano BenavidessKTM+1h09m10s
9.Oriols MenaSpeedbrain+2h08m41s
10.Daniels NosiljaHonda+2h31m53s

     [+] [-]

, 2019-01-17 19:55, pirms 5 gadiem
Kur šogad bija finišs - Alūksnē vai Mazpisānos ?