Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Cīņa par WRC titulu: Noivils, atkal Ožjē vai tomēr igaunis Tanaks?

Cīņa par WRC titulu: Noivils, atkal Ožjē vai tomēr igaunis Tanaks?
Ots Tanaks Foto: wrc.com

No 13. līdz 16. septembrim Turcijā norisināsies pasaules čempionāta posms rallijā (WRC), kas ieskandinās sezonas pēdējo un izšķirošo trešdaļu. Kopvērtējuma vadībā ir trīs izteikti līderi, kuru vidū atrāvienu veicis beļģis Tjerī Noivils.

Noivils trīsreiz bijis otrais – vai izdosies nosargāt 23 punktu pārsvaru?

30 gadus vecais beļģu rallijbraucējs Tjerī Noivils līdz šim varēja pievienoties to augstas klases rallistu klubiņā, kuru karjeras posms palicis kāda ilgstoša čempiona ēnā. Noivils trīsreiz pasaules čempionāta kopvērtējumā palicis otrajā vietā, visas trīs reizes piekāpjoties Sebastienam Ožjē. Noivils pagājušajā sezonā uzvarēja četros posmos, uzstādot savas karjeras rekordu, taču neveiksmīgais sezonas sākums un tehniskās problēmas Vācijā un Spānijā neļāva nopietni apdraudēt Ožjē titulu.

Arī šis sezonas sākums Noivilam nebija ideāls, taču sekoja visnotaļ stabils turpinājums. Kopumā tikai vienā no aizvadītajiem deviņiem posmiem Noivils bijis ārpus labāko sešinieka, kas ļāvis kopvērtējumā iekrāt 23 punktu pārsvaru. Jāatgādina, ka WRC paredz 25 punktus par uzvaru posmā, un punktus iegūst labākie desmit sportisti, tāpat vēl piecus punktus iespējams nopelnīt „Power Stage”, līdz ar to skaidrs, ka atlikušajos četros posmos Noivila pozīcijas grūti uzskatīt par neapstrīdamām – jau ar neveiksmi nedēļas nogalē Turcijā pietiktu, lai Ožjē visu deficītu varētu dzēst.

Turcijas posms WRC kalendārā atgriezies pēc astoņu gadu pārtraukuma, nomainot Polijas posmu, līdz ar to lielākajai daļai braucēju šis būs jauns pārbaudījums.

Ožjē jau piecus gadus pēc kārtas atradis veidu, kā iegūt titulu

Ožjē teicami iesāka sezonu, uzvarot trīs no pirmajiem četriem posmiem, taču turpinājumā tikai vienreiz spējis tikt trijniekā. Šī tendence nav patīkama, domājot tieši par sezonas izskaņu, taču, ja ir viena lieta, kuras Ožjē netrūkst, tā ir pieredze cīņā par pasaules čempiona titulu. Ožjē WRC kopvērtējumā bijis nepārspēts kopš 2013. gada un sakrājis uzvaras 43 posmos, līdz ar to loģiski izprotama bukmeikeru vēlme turpināt vasaras gaitā vērtēt viņa titula izredzes augstāk nekā varbūt par to liecinātu kopvērtējuma punktu sadalījums.

Turcijas posmā viņam būs ļoti svarīgi atgriezies uz augstākā pjedestāla pakāpiena. Iepriekšējos posmos Vācijā un Somijā Francijas titulētais sportists palika ārpus trijnieka, turklāt abos uzvarētājam zaudēja krietni vairāk nekā minūti.

Turcijā Ožjē noteikti būs priekšrocība pieredzes ziņā, proti, šajā posmā būs nepieciešama piemērošanās jauniem apstākļiem. Kā jau minēts, pirms vairākiem gadiem Turcija jau uzņēma WRC posmu, taču tagad tiks veikti ātrumposmi pavisam pa citiem ceļiem, kas nozīmē, ka liela daļa gatavošanās un trašu piezīmju veikšana būs jāveic uz vietas, un WRC organizatori savā mājaslapā norāda, ka tieši šajā posmā ir vislielākā iespēja pārsteigumiem, it īpaši, ja ņem vērā, ka komandām netika dota iespēja veikt izmēģinājumus Turcijas smilšu ceļos.

Tanaks gatavs vēlīnam izrāvienam?

Līdzīgi kā Noivils, arī igauņu rallijsportists Ots Tanaks pēdējos gados palicis lielā Ožjē ēnā, tiesa, Tanaks ilgāku laiku bija tikai „TOP10” braucējs, bet pagājušajā sezonā izcīnīja savu pirmo uzvaru karjerā un finišēja trešajā vietā kopvērtējumā. Arī šobrīd 30 gadus vecais igaunis ir trešajā vietā, taču mērķi un cerības ir daudz augstākas.

Lieta tāda, ka Tanaks uzvarējis divos posmos pēc kārtas – Vācijā un Somijā. Tas ļāva viņam krietni pietuvoties līderiem Noivilam un Ožjē – no beļģa viņš šobrīd atpaliek 36 punktus, bet no francūža 13. Tas, protams, ir krietns atstatums, turklāt izskanējis arguments, ka Tanaks jau pārspējis uz sevi liktās cerības un uzņemto tendenci nespēs noturēt.

Izmantotie resursi:
Vinnē kopā ar Betsafe - sporta totalizators,...

Kurš būs 2018. gada WRC čempions?

  • 11

  • 5

  • 12



Foto: Liepājas Novada Pašvaldība

WRC posma "Tet Rally Latvia" uzvarētāji tiks noskaidroti Vecpils autotrasē

Šodien Liepājas koncertzāles Lielais Dzintars kamerzālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma Tet Rally Latvia preses konference, kurā klātesot Liepājas pašvaldības domes priekšsēdētājam Gunāram Ansiņam, Dienvidkurzemes novada izpilddirektoram Uldim Vārnam un Tet Rally Latvia direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan Liepājā paredzētais servisa parks, gan arī īpaši apmeklētais pilsētas ātrumposms Liepājas Jūrmalas parka teritorijā, gan arī aktivitātes Vecpils autotrasē un Dienvidkurzemes novadā paredzētie Tet Rally Latvia ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs teju visās rallija norises dienās.
Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Foto: wrc.com
5

WRC leģenda Sainss iesaka veidu, kā atgriezt čempionātam agrāko popularitāti

Divkārtējais pasaules rallija čempions Karloss Sainss uzskata, ka labākais laiks čempionāta vēsturē bija A grupas ēra. Šobrīd, kad WRC piedzīvo ne to vieglāko periodu un tiek plānotas lielas izmaiņas tehniskajos noteikumos, aizvien nav skaidrs, kāda būs nākotne.