Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Mūsas folkreisā jauns rekords

Juris Grīns
Juris Grīns

Mūsas folkreisā jauns rekords
Foto: autocross.lv

Svētdienas LAF Folkreisa Vasaras kausa pirmā posma sacensībā Mūsas trasē vajadzētu krist dalībnieku skaita rekordam – vismaz pieteikumu rekords jau pārspēts. Kādi vēl interesanti cipari atrodas dalībnieku rekordpulkā?

Dalībnieku skaits

Tātad pieteikumu skaita rekords no 55 pacelts uz 63. Potenciāls ir vēl lielāks, jo divi pieteiktie – Adrians Pūga un Intars Spīķis – bija spiesti atteikties no dalības, savukārt pāris braucēju nepaspēja sagatavoties pirmajam posmam, vai netiek uz to sadzīvisku situāciju dēļ.

Klātienes rekords ir 51 sportists. Lai svētdien šis skaits netiktu uzlabots, mājās jāpaliek uzreiz 13 braucējiem, kas drīzāk izskatītos pēc boikota nevis neveiksmīgas sakritības.

Juniori

Startam gatavojas četri Junioru kausa dalībnieki: Dāvis Emīls Ūdris, Mairis Vigulis, Miks Gabrāns un Klāvs Benefelds, kurš atgriežas folkreisā pēc pāris gadu pārtraukuma.

No šiem četriem Junioru kausa posmos visvairāk uzvaru ir Ūdrim – 5. Pa vienai uzvarai Gabrānam un Vigulim, ceļā uz pirmo uzvaru – Benefelds.

Debitanti

Svētdien savu pirmo sacīksti folkreisā plāno aizvadīt uzreiz deviņi jauni braucēji: to skaitā, protams, arī folkreisa debitanti Andis Neikšāns un Ralfs Sirmacis, kā arī Jānis Krivišs, Viesturs Valters, Raimonds Tomsons, Jānis Gisičs, Gundars Kļava, Andris Petračuks, Aigars Valukevics.

Klasika

Rekordu uzstāda arī Klasikas braucēji – dalībnieki, kuri startē ar aizmugures piedziņas mašīnām, ar motora novietojumu mašīnas priekšgalā. Tādi būs desmit, kas nozīmē, ka Klasikai vajadzētu būt savam finālam. Divi ar Volvo, viens ar VAZ, viens ar Ford, pārējie seši ar BMW.

Līdz šim lielākais vienā posmā startējušo Klasikas dalībnieku rekords bija septiņi dalībnieki – pērn Pilskalnu posmā.

Ar uzvarām kabatā

No 63 pieteiktajiem dalībniekiem astoņi būs braucēji, kuri vismaz vienreiz guvuši uzvaru kādā no folkreisa posmiem. Sacīkstē nestartēs daudzo uzvaru guvēji, piemēram, Renārs Ēķis (9), Ivo Gabrāns (4). Līdz ar to uzvarām bagātākais uz starta būs pašas pirmās folkreisa sacīkstes dalībnieks Juris Sirko (3 uzvaras), kā arī Mārtiņš Starks (2), Mārtiņš Spīķis (2), Edvīns Vansovičs (2), Ivars Kerns (1), Andis Dreimanis (1), Viesturs Plētiens (1) un Emīls Baltaiskalns (1).

Starks, Spīķis, Plētiens un Baltaiskalns uzskatāmi par titulētiem folkreisa braucējiem, jo ir sasnieguši kopvērtējuma uzvaras Ziemas un/vai Vasaras kausa kopvērtējumā vai folkreisa gada rangā. Apbrīnojami, ka tas paveikts ar tik minimālu posmu uzvaru skaitu.

Dalītās mašīnas

Mūsā trīs automašīnām būs divi piloti. Brāļi Jānis Jakimenko un Dzintars Filipsons startēs ar vienu VW Golf II, debitanti Viesturs Valters un Aigars Valukevics dalīs Peugeot 106, bet Kārlis Kupčs un Artis Lieljuris dalīs BMW 525 auto.

Folkreisā divi un teorētiski pat vairāk sportisti var startēt ar vienu auto – kvalifikācijās viņi viens otram netraucē. Pirmās problēmas var sākties pusfinālu fāzē, ja abi trāpa vienā braucienā. Taču, ja netrāpa, abiem ir iespēja pat iekļūt finālā, katram savā pusfinālā tiekot top-3 (vai kvalifikācijas summā iekļūstot top-6, finālam kvalificējoties automātiski).

Pusfinālu barjera

63 dalībnieku saraksts nozīmē, ka finālā un pusfinālā tiks mazāk dalībnieku nekā netiks. Pēc kvalifikācijas top-6 dodas uz finālu automātiski, bet pozīcijas no 7. līdz 30. cīnās pusfinālos. Tātad, ja visi pieteiktie ierodas, finālu fāzē nonāks 30, bet “paliks pāri” 33 braucēji. Piemēram, 32. vieta nebūs uzskatāma par izgāšanos!

Autobūves skaitļi

Kopumā sarakstā atrodami 25 dažādi automašīnu modeļi. Tiesa, šī statistika varētu būt visai nosacīta, jo dažkārt kāda modeļa motortelpā ir pavisam cita modeļa vai pat ražotāja motors, par citiem mezgliem nerunājot. Taču pārliecinošs līderis ir VW Golf II ar 22 pieteikumiem (-1 dalītā auto dēļ). Seko Opel Astra (6), VW Golf III (4), Opel Kadett un BMW 318 (pa 3).

Pieteikumu sarakstā pārstāvēti 12 auto ražotāji:

1.Volkswagen27
2.Opel10
3.BMW6
4.Mazda4
5.Volvo3
Ford3
Peugeot3
8.Honda2
9.Audi1
VAZ1
Nissan1
SEAT1

"Volkawagen", "BMW" un "Peugeot" gadījumā praksē par vienu mazāk, jo vienu no auto dala divi braucēji.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv